Verkoop van lpg gehalveerd in zes jaar tijd

De verkoop van lpg is in zes jaar tijd bijna gehalveerd. Tussen januari en april 2016 werd 106 miljoen liter autogas verkocht. Dat was in 2010 nog 206 miljoen liter. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS over de eerste vier maanden van dit jaar. Belangrijke oorzaak van de extreme daling is een ongunstig belastingbeleid voor lpg, waardoor andere brandstoffen en energiedragers aantrekkelijker werden. Ook het grenseffect droeg bij aan de afname.

Vooral in de eerste vier maanden van 2014 werd een fors verlies genoteerd, van bijna zeventien procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Aan het begin van dat jaar werd de accijns op autogas met zeven cent per liter verhoogd, exclusief btw en inflatiecorrectie, waardoor buitenlandse tankstations steeds aantrekkelijker werden voor Nederlandse lpg-rijders.

Elektrisch

Ook de kabinetskeuze om auto’s met stekker fiscaal te stimuleren pakte nadelig uit voor de lpg-branche. Vooral zakelijke rijders stapten over op (semi-)elektrische voertuigen, terwijl rijden op autogas in dat segment lange tijd populair was. Tevens deed het zwaarder belasten van oldtimers de verkopen geen goed.

Dat er op korte termijn verandering komt in de situatie lijkt niet waarschijnlijk. Plannen om de negatieve belastingbehandeling van lpg terug te draaien of aan te passen, zijn er in Den Haag voor zover bekend niet. Wel worden de komende jaren semi-elektrische voertuigen minder fiscaal bevoordeeld, maar in hoeverre dit gunstig gaat uitpakken voor de lpg-markt is afwachten.

Andere brandstoffen

De daling van de twee andere traditionele brandstoffen was in de afgelopen zes jaar stukken kleiner. Benzineverkopen daalde in die periode met ongeveer vier procent, terwijl diesel met elf procent afnam. In totaal verdampte ongeveer tien procent van de gehele brandstofplas (benzine, diesel en lpg) in de laatste zes jaar.

Voor benzine en diesel werd die daling vorig jaar echter een halt toegeroepen. Dit jaar lijkt die stabilisering zich door te zetten. In de eerste vier maanden van 2016 kwam de verkoop van benzine en diesel uit op 3.976 miljoen liter. In dezelfde periode een jaar eerder was dat 3.956 miljoen liter. Een lichte stijging van een half procent, die vooral veroorzaakt werd door de toenemende verkoop van benzine. Diesel nam nog wel af. De verkoopcijfers van beide brandstoffen kruipen dan ook langzaam naar elkaar toe.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verkoop van lpg gehalveerd in zes jaar tijd | TankPro.nl

Verkoop van lpg gehalveerd in zes jaar tijd

De verkoop van lpg is in zes jaar tijd bijna gehalveerd. Tussen januari en april 2016 werd 106 miljoen liter autogas verkocht. Dat was in 2010 nog 206 miljoen liter. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS over de eerste vier maanden van dit jaar. Belangrijke oorzaak van de extreme daling is een ongunstig belastingbeleid voor lpg, waardoor andere brandstoffen en energiedragers aantrekkelijker werden. Ook het grenseffect droeg bij aan de afname.

Vooral in de eerste vier maanden van 2014 werd een fors verlies genoteerd, van bijna zeventien procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Aan het begin van dat jaar werd de accijns op autogas met zeven cent per liter verhoogd, exclusief btw en inflatiecorrectie, waardoor buitenlandse tankstations steeds aantrekkelijker werden voor Nederlandse lpg-rijders.

Elektrisch

Ook de kabinetskeuze om auto’s met stekker fiscaal te stimuleren pakte nadelig uit voor de lpg-branche. Vooral zakelijke rijders stapten over op (semi-)elektrische voertuigen, terwijl rijden op autogas in dat segment lange tijd populair was. Tevens deed het zwaarder belasten van oldtimers de verkopen geen goed.

Dat er op korte termijn verandering komt in de situatie lijkt niet waarschijnlijk. Plannen om de negatieve belastingbehandeling van lpg terug te draaien of aan te passen, zijn er in Den Haag voor zover bekend niet. Wel worden de komende jaren semi-elektrische voertuigen minder fiscaal bevoordeeld, maar in hoeverre dit gunstig gaat uitpakken voor de lpg-markt is afwachten.

Andere brandstoffen

De daling van de twee andere traditionele brandstoffen was in de afgelopen zes jaar stukken kleiner. Benzineverkopen daalde in die periode met ongeveer vier procent, terwijl diesel met elf procent afnam. In totaal verdampte ongeveer tien procent van de gehele brandstofplas (benzine, diesel en lpg) in de laatste zes jaar.

Voor benzine en diesel werd die daling vorig jaar echter een halt toegeroepen. Dit jaar lijkt die stabilisering zich door te zetten. In de eerste vier maanden van 2016 kwam de verkoop van benzine en diesel uit op 3.976 miljoen liter. In dezelfde periode een jaar eerder was dat 3.956 miljoen liter. Een lichte stijging van een half procent, die vooral veroorzaakt werd door de toenemende verkoop van benzine. Diesel nam nog wel af. De verkoopcijfers van beide brandstoffen kruipen dan ook langzaam naar elkaar toe.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.