Verdachten van grootschalige brandstofdiefstal opgepakt

NLD-20040503-PIJNACKER: Een op heterdaad betrapte winkeldief wordt in de boeien geslagen. ANPFOTO KOEN SUYK/MODEL RELEASED

Twee verdachten van een serie brandstofdiefstallen zijn recentelijk opgepakt. Het gaat om een 44-jarige Nederlander zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 31-jarige inwoner uit Den Bosch. Beiden sloegen hun slag voornamelijk bij tankstations in de omgeving van Eindhoven en Nijmegen. In ruim een jaar tijd hebben ze vermoedelijk tienduizenden liters diesel en benzine gestolen. De mannen worden tevens verdacht van verduistering van gehuurde auto’s en witwassen.

Uit onderzoek van rechercheurs van de dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid blijkt dat de daders tussen september 2014 en november 2015 meermaals toesloegen bij diverse tankstations. De manier waarop de criminelen te werk gingen, was tamelijk eenvoudig. De mannen huurden bij wisselende autoverhuurbedrijven voor langere periodes bestelbussen, voor een huurbedrag van in totaal ruim vijftienduizend euro. Deze bussen werden vervolgens geprepareerd door een gat in de bodem te maken en door grote tankcontainers te plaatsen.

De bus werd vervolgens bij een tankstation boven een peilput van een opslagtank geparkeerd. Het deksel van de peilput werd verwijderd en met een pomp voerden ze de brandstof door het gat in de bodem van de bus in de containers. De gestolen brandstof werd daarna voor een mooi prijsje verkocht. Op deze wijze maakten de verdachten een flinke winst.

Niet opgemerkt

In de meeste gevallen werd de diefstal niet direct opgemerkt en werden de criminele handelingen niet vastgelegd met beveiligingscamera’s. Bovendien bleek het voor de verdachten niet al te moeilijk om de tankinhoud te bereiken. Eén van hen zit nog steeds vast. De ander is nog wel verdachte, maar is op vrije voeten tot de inhoudelijke behandeling van de zaak op 25 mei.

Tankstations kunnen op diverse manieren de kans op deze vorm van diefstal verkleinen. Niet alleen door een slot te plaatsen op de peilput. Ook het aanvullend aanbrengen van een beveiliging in de peilleiding van de tankinstallatie is een effectieve bescherming. Het installatiebedrijf van de tankinstallatie kan hierbij adviseren.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verdachten van grootschalige brandstofdiefstal opgepakt | TankPro.nl

Verdachten van grootschalige brandstofdiefstal opgepakt

NLD-20040503-PIJNACKER: Een op heterdaad betrapte winkeldief wordt in de boeien geslagen. ANPFOTO KOEN SUYK/MODEL RELEASED

Twee verdachten van een serie brandstofdiefstallen zijn recentelijk opgepakt. Het gaat om een 44-jarige Nederlander zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 31-jarige inwoner uit Den Bosch. Beiden sloegen hun slag voornamelijk bij tankstations in de omgeving van Eindhoven en Nijmegen. In ruim een jaar tijd hebben ze vermoedelijk tienduizenden liters diesel en benzine gestolen. De mannen worden tevens verdacht van verduistering van gehuurde auto’s en witwassen.

Uit onderzoek van rechercheurs van de dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid blijkt dat de daders tussen september 2014 en november 2015 meermaals toesloegen bij diverse tankstations. De manier waarop de criminelen te werk gingen, was tamelijk eenvoudig. De mannen huurden bij wisselende autoverhuurbedrijven voor langere periodes bestelbussen, voor een huurbedrag van in totaal ruim vijftienduizend euro. Deze bussen werden vervolgens geprepareerd door een gat in de bodem te maken en door grote tankcontainers te plaatsen.

De bus werd vervolgens bij een tankstation boven een peilput van een opslagtank geparkeerd. Het deksel van de peilput werd verwijderd en met een pomp voerden ze de brandstof door het gat in de bodem van de bus in de containers. De gestolen brandstof werd daarna voor een mooi prijsje verkocht. Op deze wijze maakten de verdachten een flinke winst.

Niet opgemerkt

In de meeste gevallen werd de diefstal niet direct opgemerkt en werden de criminele handelingen niet vastgelegd met beveiligingscamera’s. Bovendien bleek het voor de verdachten niet al te moeilijk om de tankinhoud te bereiken. Eén van hen zit nog steeds vast. De ander is nog wel verdachte, maar is op vrije voeten tot de inhoudelijke behandeling van de zaak op 25 mei.

Tankstations kunnen op diverse manieren de kans op deze vorm van diefstal verkleinen. Niet alleen door een slot te plaatsen op de peilput. Ook het aanvullend aanbrengen van een beveiliging in de peilleiding van de tankinstallatie is een effectieve bescherming. Het installatiebedrijf van de tankinstallatie kan hierbij adviseren.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.