Pomphouders boos over verbod op vullen lpg-wisselreservoirs

Dual gas bottles at hybrid power forklift

Tankstation-ondernemers zijn boos en verontwaardigd over een verbod op het bijvullen van lpg-wisselreservoirs bij tankstations. Sinds begin dit jaar is een dergelijk verbod van kracht. Ondernemers vrezen omzetverlies en overwegen zelfs om helemaal te stoppen met het verkopen van lpg. Branchevereniging Beta vindt het besluit onbegrijpelijk en wil dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu de schade vergoedt die tankstations lijden door het verbod.

Door de maatregel is het niet langer toegestaan om op tankstations wisselreservoirs af te vullen met lpg. Tevens moet er een tekst op de afleverzuil komen dat het vullen van gasflessen verboden is. Deze manier van bijvullen was populair onder bijvoorbeeld vorkheftruckchauffeurs, maar nu is het alleen nog toegestaan om dergelijke reservoirs af te vullen bij speciaal daarvoor ingericht gasvulstations.

Beta is woedend over de wetswijziging en het gebrek aan communicatie hierover vanuit de overheid. Lisanne Henneveld houdt zich namens de belangenvereniging bezig met het lpg-vraagstuk en licht toe: “Ons was deze plotselinge wetswijziging totaal niet bekend. Bij navraag bleek dat via de laatste inspraakprocedure door onbekende partijen gesteld is dat het vullen van losse wisselreservoirs met overvulbeveiliging niet veilig zou zijn. Het ministerie heeft toen, zonder dit te checken bij de tankstationbranche en zonder degelijke onderbouwing, zomaar even besloten dat dit niet meer mag.”

Omzet gehalveerd

“Ik krijg dagelijks diverse mails met voorbeelden van ondernemers die stellen dat hun lpg-omzet is gehalveerd, of dat er boze klanten zijn die nu maar met de heftruck zelf komen tanken. Ook grote gemeenten die klant zijn bij deze ondernemers moeten nu veel kilometers omrijden om naar een speciaal vulstation te rijden. Daarmee is de noodzaak voor gemeenten om klant te blijven vaak niet meer aanwezig en ze komen daarom ook met hun andere voertuigen niet meer naar de betreffende tankstations.”

Henneveld vindt dat de overheid de schade die ontstaat door deze maatregel moet vergoeden en heeft dat ook aan het ministerie laten weten. Een ‘ja’ of ‘nee’ is nog niet ontvangen.

Auteur: Tom van Gurp

6 reacties op “Pomphouders boos over verbod op vullen lpg-wisselreservoirs”

Bianca Bastiaansen|04.04.16|10:23

behalve de tankstationhouders zijn ook ondernemers niet ingelicht.
naast het feit dat het niet meer mogelijk is om bij het tankstation te vullen, is er nergens bekend waar het mogelijk is om volle lpg tanks om te ruilen of te vullen!

gijsbrecht plooij|05.07.16|18:47

dit is weer nederland

Rens Adam|28.09.16|17:37

Er zijn wisselreservoirs voor heftrucks en wisselreservoirs voor “huishoudelijk gebruik”. Bij het eerstgenoemde type wordt LPG in de vloeibare fase wordt afgenomen, bij het tweede type (koken/verwarmen op de camping) in de gasfase. Type1 mocht tot 31-12-2015 bij een tankstation worden gevuld. Type2 heeft nooit gemogen, omdat het niet voor tractiedoeleinden is bedoeld. Reservoirs vastverbonden aan een voertuig mogen echter, ongeacht van welk type, wel worden gevuld. Losse flessen -> hoger risico.

Marcel Roosingh|24.12.16|22:22

Ze willen gewoon hebben dat de mensen maar die kat en klare gasflessen gaan kopen en die zijn kekker duurder dan als je zelf gaat tanken

Chiren Nostra|13.06.17|17:31

Laat die stomme overheid, die ineens het vullen van lpg-tanks verbiedt, er dan eerst eens aan werken dat je in geheel europa dezelfde soort gasflessen kunt gebruiken.
Nu heb je in bijna elk europees land weer een ander formaat gasfles nodig.
Mensen die dat probleem tot nu toe konden omzeilen door een dure lpg-tank aan te schaffen, kunnen die investering alweer bij de vuilnisbak zetten.

Marcel Roosingh|21.02.19|10:17

je kan goedgekeurde damp tanks kopen bij verschillende winkels en die zijn nog steeds te koop en nu mag je ze niet meer vullen dus mijn mening is dan moeten die damp tanks ook niet meer verkocht geworden en niet meer op de markt aanbieden dus weggegooid geld dan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Pomphouders boos over verbod op vullen lpg-wisselreservoirs | TankPro.nl

Pomphouders boos over verbod op vullen lpg-wisselreservoirs

Dual gas bottles at hybrid power forklift

Tankstation-ondernemers zijn boos en verontwaardigd over een verbod op het bijvullen van lpg-wisselreservoirs bij tankstations. Sinds begin dit jaar is een dergelijk verbod van kracht. Ondernemers vrezen omzetverlies en overwegen zelfs om helemaal te stoppen met het verkopen van lpg. Branchevereniging Beta vindt het besluit onbegrijpelijk en wil dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu de schade vergoedt die tankstations lijden door het verbod.

Door de maatregel is het niet langer toegestaan om op tankstations wisselreservoirs af te vullen met lpg. Tevens moet er een tekst op de afleverzuil komen dat het vullen van gasflessen verboden is. Deze manier van bijvullen was populair onder bijvoorbeeld vorkheftruckchauffeurs, maar nu is het alleen nog toegestaan om dergelijke reservoirs af te vullen bij speciaal daarvoor ingericht gasvulstations.

Beta is woedend over de wetswijziging en het gebrek aan communicatie hierover vanuit de overheid. Lisanne Henneveld houdt zich namens de belangenvereniging bezig met het lpg-vraagstuk en licht toe: “Ons was deze plotselinge wetswijziging totaal niet bekend. Bij navraag bleek dat via de laatste inspraakprocedure door onbekende partijen gesteld is dat het vullen van losse wisselreservoirs met overvulbeveiliging niet veilig zou zijn. Het ministerie heeft toen, zonder dit te checken bij de tankstationbranche en zonder degelijke onderbouwing, zomaar even besloten dat dit niet meer mag.”

Omzet gehalveerd

“Ik krijg dagelijks diverse mails met voorbeelden van ondernemers die stellen dat hun lpg-omzet is gehalveerd, of dat er boze klanten zijn die nu maar met de heftruck zelf komen tanken. Ook grote gemeenten die klant zijn bij deze ondernemers moeten nu veel kilometers omrijden om naar een speciaal vulstation te rijden. Daarmee is de noodzaak voor gemeenten om klant te blijven vaak niet meer aanwezig en ze komen daarom ook met hun andere voertuigen niet meer naar de betreffende tankstations.”

Henneveld vindt dat de overheid de schade die ontstaat door deze maatregel moet vergoeden en heeft dat ook aan het ministerie laten weten. Een ‘ja’ of ‘nee’ is nog niet ontvangen.

Auteur: Tom van Gurp

6 reacties op “Pomphouders boos over verbod op vullen lpg-wisselreservoirs”

Bianca Bastiaansen|04.04.16|10:23

behalve de tankstationhouders zijn ook ondernemers niet ingelicht.
naast het feit dat het niet meer mogelijk is om bij het tankstation te vullen, is er nergens bekend waar het mogelijk is om volle lpg tanks om te ruilen of te vullen!

gijsbrecht plooij|05.07.16|18:47

dit is weer nederland

Rens Adam|28.09.16|17:37

Er zijn wisselreservoirs voor heftrucks en wisselreservoirs voor “huishoudelijk gebruik”. Bij het eerstgenoemde type wordt LPG in de vloeibare fase wordt afgenomen, bij het tweede type (koken/verwarmen op de camping) in de gasfase. Type1 mocht tot 31-12-2015 bij een tankstation worden gevuld. Type2 heeft nooit gemogen, omdat het niet voor tractiedoeleinden is bedoeld. Reservoirs vastverbonden aan een voertuig mogen echter, ongeacht van welk type, wel worden gevuld. Losse flessen -> hoger risico.

Marcel Roosingh|24.12.16|22:22

Ze willen gewoon hebben dat de mensen maar die kat en klare gasflessen gaan kopen en die zijn kekker duurder dan als je zelf gaat tanken

Chiren Nostra|13.06.17|17:31

Laat die stomme overheid, die ineens het vullen van lpg-tanks verbiedt, er dan eerst eens aan werken dat je in geheel europa dezelfde soort gasflessen kunt gebruiken.
Nu heb je in bijna elk europees land weer een ander formaat gasfles nodig.
Mensen die dat probleem tot nu toe konden omzeilen door een dure lpg-tank aan te schaffen, kunnen die investering alweer bij de vuilnisbak zetten.

Marcel Roosingh|21.02.19|10:17

je kan goedgekeurde damp tanks kopen bij verschillende winkels en die zijn nog steeds te koop en nu mag je ze niet meer vullen dus mijn mening is dan moeten die damp tanks ook niet meer verkocht geworden en niet meer op de markt aanbieden dus weggegooid geld dan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.