Nieuwe Europese pomplabels voor alternatieve brandstoffen

De Europese labels voor alternatieve brandstoffen zijn eind januari vastgesteld. Vanaf 18 oktober 2016 is het de bedoeling dat vulpistolen deze labels dragen, zodat consumenten het verschil tussen biodiesel, biogas en waterstof kunnen zien. Op verzoek van de Europese Commissie heeft CEN, het Europese normalisatie-instituut, het ontwerp van de labels uitgewerkt in een norm, EN 16942, die op 1 april beschikbaar komt voor commentaar.

Door de toename van het aantal brandstoffen wordt de behoefte om Europees afspraken over labels te maken groter. Omdat sommige auto’s niet geschikt zijn voor alle nieuwe brandstoffen en omdat (merk)namen in alle talen en op alle markten anders zijn, wil Europa dat er standaarden voor komen.

Een normcommissie heeft een set symbolen gedefinieerd die op een simpele, taal-neutrale manier aangeven welke brandstof de bewuste pomp/vulpistool levert. Diezelfde symbolen moeten ook in of bij de tankdop van voer- en vaartuigen komen, worden afgedrukt in handleidingen en bekend worden gemaakt bij autodealers. Daardoor is niet alleen duidelijk of de brandstof kan worden gebruikt, maar moeten ook consumenten zich bewust worden van welke alternatieve brandstoffen er op de markt zijn.

Ontwerptekst

De ontwerptekst is met hulp van elf verschillende Europese brancheorganisaties – brandstofleveranciers, pomphouders, auto- en motorfabrikanten – en vier ‘ministeries’ van de Europese Commissie opgesteld. Hij is dus al breed gedragen. “Aangezien landen volgens de nieuwe Europese Richtlijn al per 18 oktober verplicht zijn om aanduidingen te gebruiken, is het van belang dat alle marktpartijen zich op de hoogte laten stellen van de norm en de beoogde markeringen”, aldus het normalisatie-instituut.

Wie op de hoogte wil worden gesteld zodra het normontwerp is gepubliceerd, kan een e-mail sturen naar: energy@nen.nl, onder vermelding van EN 16942. Na publicatie van het normontwerp volgt nog een periode waarin commentaar geleverd kan worden.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe Europese pomplabels voor alternatieve brandstoffen | TankPro.nl

Nieuwe Europese pomplabels voor alternatieve brandstoffen

De Europese labels voor alternatieve brandstoffen zijn eind januari vastgesteld. Vanaf 18 oktober 2016 is het de bedoeling dat vulpistolen deze labels dragen, zodat consumenten het verschil tussen biodiesel, biogas en waterstof kunnen zien. Op verzoek van de Europese Commissie heeft CEN, het Europese normalisatie-instituut, het ontwerp van de labels uitgewerkt in een norm, EN 16942, die op 1 april beschikbaar komt voor commentaar.

Door de toename van het aantal brandstoffen wordt de behoefte om Europees afspraken over labels te maken groter. Omdat sommige auto’s niet geschikt zijn voor alle nieuwe brandstoffen en omdat (merk)namen in alle talen en op alle markten anders zijn, wil Europa dat er standaarden voor komen.

Een normcommissie heeft een set symbolen gedefinieerd die op een simpele, taal-neutrale manier aangeven welke brandstof de bewuste pomp/vulpistool levert. Diezelfde symbolen moeten ook in of bij de tankdop van voer- en vaartuigen komen, worden afgedrukt in handleidingen en bekend worden gemaakt bij autodealers. Daardoor is niet alleen duidelijk of de brandstof kan worden gebruikt, maar moeten ook consumenten zich bewust worden van welke alternatieve brandstoffen er op de markt zijn.

Ontwerptekst

De ontwerptekst is met hulp van elf verschillende Europese brancheorganisaties – brandstofleveranciers, pomphouders, auto- en motorfabrikanten – en vier ‘ministeries’ van de Europese Commissie opgesteld. Hij is dus al breed gedragen. “Aangezien landen volgens de nieuwe Europese Richtlijn al per 18 oktober verplicht zijn om aanduidingen te gebruiken, is het van belang dat alle marktpartijen zich op de hoogte laten stellen van de norm en de beoogde markeringen”, aldus het normalisatie-instituut.

Wie op de hoogte wil worden gesteld zodra het normontwerp is gepubliceerd, kan een e-mail sturen naar: energy@nen.nl, onder vermelding van EN 16942. Na publicatie van het normontwerp volgt nog een periode waarin commentaar geleverd kan worden.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.