SP wil btw-verlaging van 21 naar 19 procent

Een verlaging van de btw van 21 naar 19 procent. Als het aan SP-fractievoorzitter Emile Roemer ligt, wordt dat zo snel mogelijk ingevoerd. Daarmee moet de koopkracht van Nederlanders worden verbeterd en het MKB worden geholpen. Voor tankstations in de grensstreek zou dat goed uitkomen. Het prijsverschil met de buurlanden loopt daardoor een stukje terug.

Roemer deed zijn uitspraak maandag in het tv-programma Goedemorgen Nederland. De verlaging maakt onderdeel uit van de tegenbegroting, die de SP heeft gemaakt als reactie op de Miljoenennota, die dinsdag tijdens Prinsjesdag officieel wordt gepresenteerd.

De maatregel van Roemer kost de schatkist zo’n 3,7 miljard euro. Dat gat in de begroting wil hij dichten door de bankenbelasting te verhogen, belastingontwijking terug te dringen en winstbelasting te verhogen voor grote bedrijven met flinke winsten. De maatregelen moeten een positief effect hebben op de werkgelegenheid in Nederland. Voor zo ver bekend hebben de kabinetspartijen geen plannen om het voorstel van de SP over te nemen.

Grensstreek

Het hoge btw-tarief, dat geldt voor de meeste producten en diensten, was tot het najaar van 2012 negentien procent. Sindsdien is dat tarief twee procent hoger. Deze en diverse andere belastingverhogingen zorgden ervoor dat aan de grensstreek de brandstofprijzen steeds verder uit de pas gingen lopen met die in Duitsland en België.

Als gevolg daarvan gooien steeds meer Nederlanders de tank vol in het buitenland, waardoor de omzetten bij tankstations in de grensgebieden met tientallen procenten afnamen. Door het terugdraaien van de btw-verhoging zou die pijn een klein beetje worden verzacht.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

SP wil btw-verlaging van 21 naar 19 procent | TankPro.nl

SP wil btw-verlaging van 21 naar 19 procent

Een verlaging van de btw van 21 naar 19 procent. Als het aan SP-fractievoorzitter Emile Roemer ligt, wordt dat zo snel mogelijk ingevoerd. Daarmee moet de koopkracht van Nederlanders worden verbeterd en het MKB worden geholpen. Voor tankstations in de grensstreek zou dat goed uitkomen. Het prijsverschil met de buurlanden loopt daardoor een stukje terug.

Roemer deed zijn uitspraak maandag in het tv-programma Goedemorgen Nederland. De verlaging maakt onderdeel uit van de tegenbegroting, die de SP heeft gemaakt als reactie op de Miljoenennota, die dinsdag tijdens Prinsjesdag officieel wordt gepresenteerd.

De maatregel van Roemer kost de schatkist zo’n 3,7 miljard euro. Dat gat in de begroting wil hij dichten door de bankenbelasting te verhogen, belastingontwijking terug te dringen en winstbelasting te verhogen voor grote bedrijven met flinke winsten. De maatregelen moeten een positief effect hebben op de werkgelegenheid in Nederland. Voor zo ver bekend hebben de kabinetspartijen geen plannen om het voorstel van de SP over te nemen.

Grensstreek

Het hoge btw-tarief, dat geldt voor de meeste producten en diensten, was tot het najaar van 2012 negentien procent. Sindsdien is dat tarief twee procent hoger. Deze en diverse andere belastingverhogingen zorgden ervoor dat aan de grensstreek de brandstofprijzen steeds verder uit de pas gingen lopen met die in Duitsland en België.

Als gevolg daarvan gooien steeds meer Nederlanders de tank vol in het buitenland, waardoor de omzetten bij tankstations in de grensgebieden met tientallen procenten afnamen. Door het terugdraaien van de btw-verhoging zou die pijn een klein beetje worden verzacht.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.