Exxon Mobil: olie blijft dominante energiebron tot 2040

epa02257024 A sign outside an Exxon Mobil Corporation office building in Dallas, Texas, 21 July 2010. According to media reports on 21 July 2010, Exxon Mobil is leading Chevron Corp., ConocoPhilipps and Royal Dutch Shell Plc in building a rapid-response system for the capture and containment of oil in the case of any future underwater […]

De komende decennia blijft olie wereldwijd de belangrijkste bron van energie. Door een stijging van het commerciële transport en toenemende economische activiteit neemt de vraag naar diesel en kerosine toe. Dat voorspelt het energieconcern Exxon Mobil in hun Energy Outlook, waarin een voorspelling wordt gedaan over de energiemix voor de komende 25 jaar. Naast olie ziet het Amerikaanse bedrijf dat voor gas een steeds belangrijkere rol is weggelegd in de wereldwijde energievoorziening.

Naast economische activiteit is de groei van de wereldbevolking een belangrijke reden voor de toenemende vraag naar vooral olie en gas. De verwachting is dat de wereldbevolking tot 2040 stijgt met twee miljard mensen. Het bedrijf heeft geen voorspellingen gedaan die specifiek gelden voor de Nederlandse situatie.

Gas

Exxon Mobil verwacht dat tot 2040 de vraag naar gas met 65 procent toeneemt ten opzichte van de huidige vraag. Deze stijging wordt onder meer veroorzaakt doordat het commerciële transport de voordelen van gas gaat ontdekken. Een andere oorzaak ligt niet bij de mobiliteitssector, maar bij nutsbedrijven en industrie. Deze gaan de komende jaren ook steeds meer gebruikmaken van gas.

Dat alternatieve energiebronnen de komende decennia al de fossiele brandstoffen voorbij gaan, acht de oliereus onwaarschijnlijk. Ook in 2040 is het gebruik van biomassa, wind- en zonne-energie nog altijd fors minder dan de consumptie van olie en gas.

Desondanks verwacht de multinational dat de uitstoot van CO2 af gaat nemen. ”In de OECD-landen (waar Nederland toe behoort, red.) ligt de uitstoot in 2040 zo’n tien procent onder de niveau’s van 1980”, aldus het bedrijf in hun relatiemagazine Reflex. Strengere regelgeving, energiebesparende technologieën en de opkomst van hernieuwbare brandstoffen zijn belangrijke redenen voor de afname.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Exxon Mobil: olie blijft dominante energiebron tot 2040 | TankPro.nl

Exxon Mobil: olie blijft dominante energiebron tot 2040

epa02257024 A sign outside an Exxon Mobil Corporation office building in Dallas, Texas, 21 July 2010. According to media reports on 21 July 2010, Exxon Mobil is leading Chevron Corp., ConocoPhilipps and Royal Dutch Shell Plc in building a rapid-response system for the capture and containment of oil in the case of any future underwater…

De komende decennia blijft olie wereldwijd de belangrijkste bron van energie. Door een stijging van het commerciële transport en toenemende economische activiteit neemt de vraag naar diesel en kerosine toe. Dat voorspelt het energieconcern Exxon Mobil in hun Energy Outlook, waarin een voorspelling wordt gedaan over de energiemix voor de komende 25 jaar. Naast olie ziet het Amerikaanse bedrijf dat voor gas een steeds belangrijkere rol is weggelegd in de wereldwijde energievoorziening.

Naast economische activiteit is de groei van de wereldbevolking een belangrijke reden voor de toenemende vraag naar vooral olie en gas. De verwachting is dat de wereldbevolking tot 2040 stijgt met twee miljard mensen. Het bedrijf heeft geen voorspellingen gedaan die specifiek gelden voor de Nederlandse situatie.

Gas

Exxon Mobil verwacht dat tot 2040 de vraag naar gas met 65 procent toeneemt ten opzichte van de huidige vraag. Deze stijging wordt onder meer veroorzaakt doordat het commerciële transport de voordelen van gas gaat ontdekken. Een andere oorzaak ligt niet bij de mobiliteitssector, maar bij nutsbedrijven en industrie. Deze gaan de komende jaren ook steeds meer gebruikmaken van gas.

Dat alternatieve energiebronnen de komende decennia al de fossiele brandstoffen voorbij gaan, acht de oliereus onwaarschijnlijk. Ook in 2040 is het gebruik van biomassa, wind- en zonne-energie nog altijd fors minder dan de consumptie van olie en gas.

Desondanks verwacht de multinational dat de uitstoot van CO2 af gaat nemen. ”In de OECD-landen (waar Nederland toe behoort, red.) ligt de uitstoot in 2040 zo’n tien procent onder de niveau’s van 1980”, aldus het bedrijf in hun relatiemagazine Reflex. Strengere regelgeving, energiebesparende technologieën en de opkomst van hernieuwbare brandstoffen zijn belangrijke redenen voor de afname.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.