Verkoop van brandstof daalt voor vierde maand op rij

De verkoop van traditionele brandstoffen in Nederland is voor de vierde maand op rij gedaald. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS over de maanden februari tot en met mei. Benzine noteerde in de maand mei een daling van 5,7 procent in vergelijking met vorig jaar, diesel kwam uit op een min van 8 procent. Voor lpg zijn de verkoopcijfers nog slechter: ruim 22 procent eraf. Niet alleen werd in de eerste maanden van dit jaar minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, de verliezen lopen ook steeds verder op.

Was in februari nog sprake van een afzetdaling van achttien miljoen liter diesel, in mei was dit al opgelopen naar vijftig miljoen liter. Lpg ging in die periode van min acht naar min tien miljoen liter, terwijl benzine zakte van min 7 naar min 27 miljoen liter. Al dient hierbij te worden aangetekend dat het verlies van benzineliters in maart van dit jaar nog erger was.

Transport

De cijfers van het CBS betreffen de verkopen in het hele land, niet uitsluitend de afzet in de grensstreek. Daar is de situatie nog veel extremer, met verliezen tot wel zeventig of tachtig procent.

Het accijnsverschil met het buitenland is volgens brancheorganisaties dan ook een belangrijke oorzaak van de daling. Veel automobilisten trekken naar Duitsland en België om daar hun inkopen te doen. En ook het vrachtverkeer weet het buitenland steeds beter te vinden, zelfs de transportbedrijven die niet in de grensregio’s gevestigd zijn.

Brandstof

Over de eerste vijf maanden van dit jaar is in totaal 277 miljoen liter minder brandstof getankt in Nederland, in vergelijking met de eerste vijf maanden van vorig jaar. De schatkist loopt dan ook veel accijnsinkomsten mis. Uit berekeningen van brancheorganisatie Bovag blijkt dat de dalende verkoop resulteert in een verliespost voor de overheid van bijna 150 miljoen euro over de eerste vijf maanden. Terwijl het kabinet juist op fors méér inkomsten had gerekend.

Beta en Bovag bereiden momenteel een juridische procedure voor om compensatie en schadevergoeding te eisen. Onlangs deden beide verenigingen een brief de deur uit om het kabinet op te roepen binnen twee weken iets aan het accijnsbeleid te doen. Een standaard procedure die gedaan moet worden, alvorens een rechtszaak aan te kunnen spannen.

Belasting

Het kabinet maakt geen aanstalten om het huidige beleid aan te passen. In mei besloot staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes om de huidige accijnzen voorlopig ongemoeid te laten. Tijdens Prinsjesdag komt het ministerie met nieuwe cijfers over brandstofafzet en accijnsinkomsten. Of er bij tegenvallende opbrengsten een aanpassing komt van het huidige belastingbeleid, is niet duidelijk.

Lees ook: Verkoop brandstoffen daalt in twee jaar met vijf procent

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verkoop van brandstof daalt voor vierde maand op rij | TankPro.nl

Verkoop van brandstof daalt voor vierde maand op rij

De verkoop van traditionele brandstoffen in Nederland is voor de vierde maand op rij gedaald. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS over de maanden februari tot en met mei. Benzine noteerde in de maand mei een daling van 5,7 procent in vergelijking met vorig jaar, diesel kwam uit op een min van 8 procent. Voor lpg zijn de verkoopcijfers nog slechter: ruim 22 procent eraf. Niet alleen werd in de eerste maanden van dit jaar minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, de verliezen lopen ook steeds verder op.

Was in februari nog sprake van een afzetdaling van achttien miljoen liter diesel, in mei was dit al opgelopen naar vijftig miljoen liter. Lpg ging in die periode van min acht naar min tien miljoen liter, terwijl benzine zakte van min 7 naar min 27 miljoen liter. Al dient hierbij te worden aangetekend dat het verlies van benzineliters in maart van dit jaar nog erger was.

Transport

De cijfers van het CBS betreffen de verkopen in het hele land, niet uitsluitend de afzet in de grensstreek. Daar is de situatie nog veel extremer, met verliezen tot wel zeventig of tachtig procent.

Het accijnsverschil met het buitenland is volgens brancheorganisaties dan ook een belangrijke oorzaak van de daling. Veel automobilisten trekken naar Duitsland en België om daar hun inkopen te doen. En ook het vrachtverkeer weet het buitenland steeds beter te vinden, zelfs de transportbedrijven die niet in de grensregio’s gevestigd zijn.

Brandstof

Over de eerste vijf maanden van dit jaar is in totaal 277 miljoen liter minder brandstof getankt in Nederland, in vergelijking met de eerste vijf maanden van vorig jaar. De schatkist loopt dan ook veel accijnsinkomsten mis. Uit berekeningen van brancheorganisatie Bovag blijkt dat de dalende verkoop resulteert in een verliespost voor de overheid van bijna 150 miljoen euro over de eerste vijf maanden. Terwijl het kabinet juist op fors méér inkomsten had gerekend.

Beta en Bovag bereiden momenteel een juridische procedure voor om compensatie en schadevergoeding te eisen. Onlangs deden beide verenigingen een brief de deur uit om het kabinet op te roepen binnen twee weken iets aan het accijnsbeleid te doen. Een standaard procedure die gedaan moet worden, alvorens een rechtszaak aan te kunnen spannen.

Belasting

Het kabinet maakt geen aanstalten om het huidige beleid aan te passen. In mei besloot staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes om de huidige accijnzen voorlopig ongemoeid te laten. Tijdens Prinsjesdag komt het ministerie met nieuwe cijfers over brandstofafzet en accijnsinkomsten. Of er bij tegenvallende opbrengsten een aanpassing komt van het huidige belastingbeleid, is niet duidelijk.

Lees ook: Verkoop brandstoffen daalt in twee jaar met vijf procent

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.