Afname brandstofverkoop 2014 blijkt ook uit cijfers CBS

Ook uit cijfers van statistiekbureau CBS blijkt dat de brandstofverkoop in de eerste drie maanden van dit jaar flink daalt. De totale verkoop van benzine, diesel en lpg is met ongeveer 3 procent afgenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Werd vorig jaar nog 3.222 miljoen liter verkocht in het eerste kwartaal, dit jaar is dat teruggelopen naar 3.127 miljoen liter.

De daling is bij lpg het sterkst. Werd in de eerste drie maanden van vorig jaar nog 127 miljoen liter lpg verkocht. Dit jaar tuimelde dat naar 104 miljoen liter, een daling van zo’n 18 procent.

Diesel

Ook bij de andere traditionele brandstoffen werd een afname genoteerd. De benzineverkoop zakte van 1.298 naar 1.248 miljoen liter. Een afname van bijna vier procent. Volgens de CBS-cijfers was de daling van de dieselverkoop wat lager. Die ging van 1.797 naar 1.775 miljoen liter, een daling van 1,2 procent.

Wat de cijfers nog meer laten zien, is dat het verschil met vorig jaar steeds groter wordt. Was in januari en februari nog sprake van een hele lichte daling van minder dan één procent. In maart liep dit op tot een verschil van ruim acht procent. Bij het bepalen van de literverkopen maakt het statistiekbureau geen onderscheid tussen stations aan de grens en in de rest van het land.

Verliezen

Aan de grens zijn de verliezen namelijk nog veel groter. Brancheorganisaties Beta en Bovag en Nove becijferden dat de verkopen daar kelderden met tientallen procenten in het eerste kwartaal van dit jaar. Ook de aprilcijfers zijn diep triest. Diverse stations hebben inmiddels personeel ontslagen, zijn met hun bedrijf gestopt, of hebben de overstap naar onbemand gemaakt.

Brancheorganisaties en brandstofverkopers geven al langer aan dat de afzet terugloopt, met name in de grensstreek. Door de hoge accijnsverschillen tanken veel mensen in het buitenland. Daar nemen ze meteen ook shopproducten mee, zoals tabak. De branche roept dan ook al maanden om wijziging van de accijnstarieven, zodat een gelijk speelveld ontstaat.

Accijnsbeleid

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes gaf aan dat het ministerie halverwege deze maand met een evaluatie start, om op die manier de gevolgen van het huidige accijnsbeleid in kaart te brengen. De resultaten daarvan worden op korte termijn verwacht. Eerder deelde de bewindsman mee dat áls de maatregelen meer geld kosten dan ze opleveren, het beleid moet worden herzien. Welke beleidswijziging hij voor ogen heeft, meldde Wiebes niet.

Tom van Gurp

Lees ook: Daling dieselafzet aan de grens zet door: 40 procent

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.