Bovag: grensverkoop brandstof en tabak bijna gehalveerd in februari


De diesel- en lpg-verkoop langs de grens is door de accijnsverhogingen in februari gekelderd. Nederlandse tankstations langs de grens met België en Duitsland verkochten in februari 39 procent minder diesel en 42 procent minder lpg dan in februari vorig jaar. Ook in januari was al een forse daling te zien. Toen bedroeg de afname bij diesel 24 procent en bij lpg 27 procent. Ook benzine- en tabaksverkoop doken verder in de min.

Brancheorganisaties Bovag en Nove onderzochten de cijfers van 469 tankstations in het hele land, waarvan zeventig op maximaal vijf kilometer van de grens. In heel Nederland werd in februari 84 miljoen liter minder benzine, diesel en lpg getankt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat betekent voor februari zo’n 42,8 miljoen euro minder aan accijnsinkomsten voor de schatkist dan in dezelfde maand het jaar ervoor
.

Accijnsverhogingen

Koos Burgman, algemeen directeur van Bovag: “De daling van het aantal liters is bij onze tweede maandmeting nog groter dan in januari. Het gaat dus echt om een trend. Een trend die politici heel serieus moeten nemen. De politiek kán eenvoudigweg niet anders dan de accijnsverhogingen terugdraaien. Want de grensondernemers gaan er aan, de grensregio gaat er aan en de schatkist is lek. Die wordt leger in plaats van voller, terwijl België en Duitsland in hun vuistje lachen.”

“Onze cijfers weerspreken de aanname van veel politici dat het grenseffect zal wegebben. Met name vertegenwoordigers van de coalitiepartijen bagatelliseren de effecten en voorspellen dat het grensoverschrijdend tanken sterk zal verminderen. Het tegendeel blijkt waar. De afzetdaling van de grensstations wordt alleen maar erger. Er moet nu ingegrepen worden. Elke dag die Den Haag afwacht, kost banen, kost omzet en kost de schatkist geld.”

Daling

469 tankstations uit het hele land leverden hun cijfers in over de maand februari, meer dan tien procent van het totale aantal stations. Daarmee kunnen Bovag en Nove een representatief beeld schetsen van de gevolgen van de accijnsverhogingen. Op maximaal vijf kilometer van de grens (zeventig tankstations in het onderzoek) bedroeg de terugloop van het aantal verkochte liters diesel, lpg en benzine vorige maand respectievelijk 38,6, 42,2 en 18,5 procent.

Voor heel Nederland (inclusief grensstreek) bedroeg de daling voor diesel bijna tien procent, voor lpg ruim 22 procent en voor benzine 4,5 procent. In absolute aantallen betekent dat landelijk 84 miljoen liter minder verkochte brandstof dan in februari vorig jaar. Voor diesel geldt dat vooral transporteurs nu in groten getale in België en Duitsland de tanks van hun vrachtwagens vullen. Op de verkoop van tabak hebben tankstations aan de grens in februari 22 procent omzet ingeleverd en in heel Nederland noteerden ze een min van 14,5 procent bij de tabaksverkoop.

Grensstations

Eerder deze week kwam ook branchevereniging Beta met cijfers over de februari-omzet. Zij noteerden ook forse verliezen op diesel en lpg-verkoop bij grensstations.

Lees ook: Bovag fors afzetverlies diesel en lpg bij grenspompen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bovag: grensverkoop brandstof en tabak bijna gehalveerd in februari | TankPro.nl


Bovag: grensverkoop brandstof en tabak bijna gehalveerd in februari


De diesel- en lpg-verkoop langs de grens is door de accijnsverhogingen in februari gekelderd. Nederlandse tankstations langs de grens met België en Duitsland verkochten in februari 39 procent minder diesel en 42 procent minder lpg dan in februari vorig jaar. Ook in januari was al een forse daling te zien. Toen bedroeg de afname bij diesel 24 procent en bij lpg 27 procent. Ook benzine- en tabaksverkoop doken verder in de min.

Brancheorganisaties Bovag en Nove onderzochten de cijfers van 469 tankstations in het hele land, waarvan zeventig op maximaal vijf kilometer van de grens. In heel Nederland werd in februari 84 miljoen liter minder benzine, diesel en lpg getankt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat betekent voor februari zo’n 42,8 miljoen euro minder aan accijnsinkomsten voor de schatkist dan in dezelfde maand het jaar ervoor
.

Accijnsverhogingen

Koos Burgman, algemeen directeur van Bovag: “De daling van het aantal liters is bij onze tweede maandmeting nog groter dan in januari. Het gaat dus echt om een trend. Een trend die politici heel serieus moeten nemen. De politiek kán eenvoudigweg niet anders dan de accijnsverhogingen terugdraaien. Want de grensondernemers gaan er aan, de grensregio gaat er aan en de schatkist is lek. Die wordt leger in plaats van voller, terwijl België en Duitsland in hun vuistje lachen.”

“Onze cijfers weerspreken de aanname van veel politici dat het grenseffect zal wegebben. Met name vertegenwoordigers van de coalitiepartijen bagatelliseren de effecten en voorspellen dat het grensoverschrijdend tanken sterk zal verminderen. Het tegendeel blijkt waar. De afzetdaling van de grensstations wordt alleen maar erger. Er moet nu ingegrepen worden. Elke dag die Den Haag afwacht, kost banen, kost omzet en kost de schatkist geld.”

Daling

469 tankstations uit het hele land leverden hun cijfers in over de maand februari, meer dan tien procent van het totale aantal stations. Daarmee kunnen Bovag en Nove een representatief beeld schetsen van de gevolgen van de accijnsverhogingen. Op maximaal vijf kilometer van de grens (zeventig tankstations in het onderzoek) bedroeg de terugloop van het aantal verkochte liters diesel, lpg en benzine vorige maand respectievelijk 38,6, 42,2 en 18,5 procent.

Voor heel Nederland (inclusief grensstreek) bedroeg de daling voor diesel bijna tien procent, voor lpg ruim 22 procent en voor benzine 4,5 procent. In absolute aantallen betekent dat landelijk 84 miljoen liter minder verkochte brandstof dan in februari vorig jaar. Voor diesel geldt dat vooral transporteurs nu in groten getale in België en Duitsland de tanks van hun vrachtwagens vullen. Op de verkoop van tabak hebben tankstations aan de grens in februari 22 procent omzet ingeleverd en in heel Nederland noteerden ze een min van 14,5 procent bij de tabaksverkoop.

Grensstations

Eerder deze week kwam ook branchevereniging Beta met cijfers over de februari-omzet. Zij noteerden ook forse verliezen op diesel en lpg-verkoop bij grensstations.

Lees ook: Bovag fors afzetverlies diesel en lpg bij grenspompen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.