Staat heeft geen cijfers over brandstoftoerisme

Hoeveel Nederlanders tanken er over de grens? Hoeveel geld lopen de Nederlandse pomphouders mis? Wat zijn de gevolgen van de aanstaande accijnsverhoging voor de brandstofverkoop en de schatkist? De Nederlandse overheid heeft geen idee. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) op vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

De CDA-politicus had vragen gesteld over het feit dat veel Nederlanders tanken in Duitsland en België. Hij verzocht om cijfers over het brandstoftoerisme en wat de gevolgen zouden zijn bij een accijnsverhoging op benzine, diesel en lpg van 1 cent. Weekers beschikt echter niet over dergelijke informatie. Wel is duidelijk dat de Staat de verwachte accijnsinkomsten over 2013 met 400 miljoen euro naar beneden heeft bijgesteld. Dit omdat de opbrengsten op vooral brandstof en tabak tegenvallen.

Verschillen

Die tegenvaller zou in de toekomst nog groter uit kunnen vallen. Sommige experts verwachten dat de olieprijzen gaan dalen, wat zorgt voor een nog groter verschil tussen Nederland en België. Dit omdat de olieprijs een grotere invloed heeft op de Belgische markt dan op de Nederlandse markt, vanwege de hogere accijnzen in ons land.

En de laatste jaren loopt Nederland toch al steeds verder uit de pas met de zuiderburen. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureaus uit Nederland en België. Zo was begin 2012 de gemiddelde literprijs voor benzine in België 3 cent lager dan in Nederland. Eind augustus van dit jaar was dat verschil al gegroeid tot bijna 9 cent, laat ook deze grafiek zien. Bovendien bereikt de benzineprijs in België deze week waarschijnlijk zijn laagste punt sinds november 2011.

Schokkend

“Schokkend dat de regering geen enkele rekening houdt met de grenseffecten”, vindt Omtzigt. Hij maakt zich zorgen over het brandstoftoerisme en is niet tevreden met de beantwoording van de door hem gestelde Kamervragen. Het CDA is fel tegenstander van een verhoging van de brandstofaccijnzen. “Het plan was om de dieselaccijns ten minste iets lager te houden dan in Duitsland. Dat wordt nu dus hoger. Dit betekent dat alle internationale vervoerders hun chauffeurs de instructie geven in Duitsland te tanken. Dat kan dramatische gevolgen hebben.”

Daarom stelt de partij het onderwerp ook aan de kaak tijdens de Algemene Beschouwingen. Omtzigt denkt nog steeds dat het mogelijk is het plan van tafel te krijgen. Onder meer omdat de coalitiepartijen in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben.

Buitenland

Ook Bovag is teleurgesteld over de antwoorden van Weekers. De brancheorganisatie had gehoopt op meer duidelijkheid over de gevolgen van de geplande accijnsverhogingen op brandstof. De vereniging heeft in het recente verleden zelf actie ondernomen. Daaruit bleek dat de helft van de automobilisten in de grensstreek hun brandstofinkopen in het buitenland doet. Na de geplande accijnsverhoging op diesel (3 cent) en lpg (7 cent) loopt dit volgens de branchevereniging op tot twee derde.

Ook bleek medio september bij een telling van Bovag dat ongeveer 75 % van de klandizie bij tankstations net over de grens Nederlands is. Daarnaast constateerde de branchevereniging dat het aantal klanten op een zaterdagmiddag bij een Nederlandse pomphouder veel lager is dan bij zijn collega in België. Zo noteerde Bovag bij een Nederlandse ondernemer 23 klanten, terwijl zijn collega bij de zuiderburen er 100 mocht verwelkomen.

Tabak

In het najaar willen Bovag, Nove en Beta verder overleg met politiek Den Haag om de accijnsverhogingen op brandstof van tafel te krijgen. Naast die prijsaanpassing heeft Den Haag ook plannen om de accijns op tabak te verhogen, met 9 cent. Ook dat zien de brancheverenigingen niet zitten.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Staat heeft geen cijfers over brandstoftoerisme | TankPro.nl

Staat heeft geen cijfers over brandstoftoerisme

Hoeveel Nederlanders tanken er over de grens? Hoeveel geld lopen de Nederlandse pomphouders mis? Wat zijn de gevolgen van de aanstaande accijnsverhoging voor de brandstofverkoop en de schatkist? De Nederlandse overheid heeft geen idee. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) op vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

De CDA-politicus had vragen gesteld over het feit dat veel Nederlanders tanken in Duitsland en België. Hij verzocht om cijfers over het brandstoftoerisme en wat de gevolgen zouden zijn bij een accijnsverhoging op benzine, diesel en lpg van 1 cent. Weekers beschikt echter niet over dergelijke informatie. Wel is duidelijk dat de Staat de verwachte accijnsinkomsten over 2013 met 400 miljoen euro naar beneden heeft bijgesteld. Dit omdat de opbrengsten op vooral brandstof en tabak tegenvallen.

Verschillen

Die tegenvaller zou in de toekomst nog groter uit kunnen vallen. Sommige experts verwachten dat de olieprijzen gaan dalen, wat zorgt voor een nog groter verschil tussen Nederland en België. Dit omdat de olieprijs een grotere invloed heeft op de Belgische markt dan op de Nederlandse markt, vanwege de hogere accijnzen in ons land.

En de laatste jaren loopt Nederland toch al steeds verder uit de pas met de zuiderburen. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureaus uit Nederland en België. Zo was begin 2012 de gemiddelde literprijs voor benzine in België 3 cent lager dan in Nederland. Eind augustus van dit jaar was dat verschil al gegroeid tot bijna 9 cent, laat ook deze grafiek zien. Bovendien bereikt de benzineprijs in België deze week waarschijnlijk zijn laagste punt sinds november 2011.

Schokkend

“Schokkend dat de regering geen enkele rekening houdt met de grenseffecten”, vindt Omtzigt. Hij maakt zich zorgen over het brandstoftoerisme en is niet tevreden met de beantwoording van de door hem gestelde Kamervragen. Het CDA is fel tegenstander van een verhoging van de brandstofaccijnzen. “Het plan was om de dieselaccijns ten minste iets lager te houden dan in Duitsland. Dat wordt nu dus hoger. Dit betekent dat alle internationale vervoerders hun chauffeurs de instructie geven in Duitsland te tanken. Dat kan dramatische gevolgen hebben.”

Daarom stelt de partij het onderwerp ook aan de kaak tijdens de Algemene Beschouwingen. Omtzigt denkt nog steeds dat het mogelijk is het plan van tafel te krijgen. Onder meer omdat de coalitiepartijen in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben.

Buitenland

Ook Bovag is teleurgesteld over de antwoorden van Weekers. De brancheorganisatie had gehoopt op meer duidelijkheid over de gevolgen van de geplande accijnsverhogingen op brandstof. De vereniging heeft in het recente verleden zelf actie ondernomen. Daaruit bleek dat de helft van de automobilisten in de grensstreek hun brandstofinkopen in het buitenland doet. Na de geplande accijnsverhoging op diesel (3 cent) en lpg (7 cent) loopt dit volgens de branchevereniging op tot twee derde.

Ook bleek medio september bij een telling van Bovag dat ongeveer 75 % van de klandizie bij tankstations net over de grens Nederlands is. Daarnaast constateerde de branchevereniging dat het aantal klanten op een zaterdagmiddag bij een Nederlandse pomphouder veel lager is dan bij zijn collega in België. Zo noteerde Bovag bij een Nederlandse ondernemer 23 klanten, terwijl zijn collega bij de zuiderburen er 100 mocht verwelkomen.

Tabak

In het najaar willen Bovag, Nove en Beta verder overleg met politiek Den Haag om de accijnsverhogingen op brandstof van tafel te krijgen. Naast die prijsaanpassing heeft Den Haag ook plannen om de accijns op tabak te verhogen, met 9 cent. Ook dat zien de brancheverenigingen niet zitten.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.