Fastned, snellaadstation, snelweg, elektrische auto, opladen

Fastned wil 200 snellaadstations langs snelweg exploiteren

De Nederlandse start-up Fastned wil eind 2014 een landelijk netwerk van maar liefst 200 snellaadstations langs de snelweg exploiteren. Het bedrijf verwacht deze zomer al te beginnen met de bouw ervan. “Op dit moment zijn we druk bezig met het verkrijgen van alle noodzakelijke (gemeentelijke) vergunningen. We beginnen met de bouw van een station, zodra voor die locatie de vergunningen rond zijn”, meldt Fastned. 

Deze week dient het kort geding van de Vereniging Particuliere Rijkswegvergunningen van Tankstations (VPR) tegen Rijkswaterstaat, omdat Fastned deze locaties, veelal naast tankstations, gratis mag gebruiken. Pomphouders moeten daarentegen miljoenen betalen.

Landelijk netwerk

Het landelijke netwerk moet eind 2014 grotendeels in gebruik zijn. Het bedrijf ABB meldde deze week de opdracht gewonnen te hebben voor de plaatsing van de laadstations. De snelladers worden maximaal 50 kilometer van elkaar langs alle snelwegen geplaatst.

“De overkappingsconstructie van de stations vervangt ouderwetse dakbedekking voor zonnepanelen. Zo staan automobilisten droog tijdens het inpluggen, terwijl het dak elektriciteit genereert om de 
accu op te laden”, meldt Fastned. “
Al onze stations krijgen hetzelfde ontwerp.”

Snelladers

Elk van de meer dan 200 Fastned stations langs de Nederlandse snelwegen zal worden uitgerust met een aantal multi-normen snelladers, zoals de 50 kilowatt (kW) Terra 52 en Terra 53 modellen, die in staat is elektrische voertuigen in 15-30 minuten op te laden. De eerste ABB Terra-snelladers worden geleverd in september 2013. De bouw van de Fastned-stations met zonneluifels zal naar verwachting worden afgerond in 2015.

In 2011 heeft Fastned het ministerie van Infrastructuur toestemming gevraagd om een EV-snellaad-netwerk te implementeren. In december 2011 kondigde de regering een openbare-aanbestedingsprocedure aan om de oplaad-faciliteiten in de buurt van de 245 tankstations langs de Nederlandse snelwegen te plaatsen. Pomphouders zien het echter als oneerlijke concurrentie.

Tankstations

Karin Kok, voorzitter van de VPR:: “Moderne tankstations doen niet alleen in benzine en diesel. Zij leveren alle soorten energie waarop voertuigen zich bewegen, lpg, biobrandstof, aardgas en dus ook elektriciteit. In de jaren ‘70 verkochten we alleen benzine; toen daarna de dieselmotor opkwam, werd dieselverkoop een logisch onderdeel van ons aanbod.”

“Wij willen duurzaam rijden graag stimuleren door exploitatie van laadpalen bij het eigen tankstation of samenwerking met andere aanbieders, die de palen onder de vleugels van de bestaande rechten van de VPR-leden kunnen exploiteren.”

Kort geding

De VPR probeerde met de Staat tot oplossingen te komen, maar ving bot omdat de Staat niet bereid bleek tot inhoudelijk overleg of de voorgestelde mediationprocedure.  Daarom resteert nu alleen nog het kort geding, waarin de rechter gevraagd zal worden om de Staat alsnog tot overleg te dwingen.  De zaak dient op 11 juli bij de Voorzieningenrechter in Den Haag.

Bekijk alle locaties waar Fastned een laadstation heeft gepland langs de snelweg:

snellaadnetwerk, abb, Fastned, snellaadstation, snelweg, elektrische auto, opladen

Lees ook: Kort geding pomphouders tegen laadpalen langs snelweg

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Fastned wil 200 snellaadstations langs snelweg exploiteren | TankPro.nl
Fastned, snellaadstation, snelweg, elektrische auto, opladen

Fastned wil 200 snellaadstations langs snelweg exploiteren

De Nederlandse start-up Fastned wil eind 2014 een landelijk netwerk van maar liefst 200 snellaadstations langs de snelweg exploiteren. Het bedrijf verwacht deze zomer al te beginnen met de bouw ervan. “Op dit moment zijn we druk bezig met het verkrijgen van alle noodzakelijke (gemeentelijke) vergunningen. We beginnen met de bouw van een station, zodra voor die locatie de vergunningen rond zijn”, meldt Fastned. 

Deze week dient het kort geding van de Vereniging Particuliere Rijkswegvergunningen van Tankstations (VPR) tegen Rijkswaterstaat, omdat Fastned deze locaties, veelal naast tankstations, gratis mag gebruiken. Pomphouders moeten daarentegen miljoenen betalen.

Landelijk netwerk

Het landelijke netwerk moet eind 2014 grotendeels in gebruik zijn. Het bedrijf ABB meldde deze week de opdracht gewonnen te hebben voor de plaatsing van de laadstations. De snelladers worden maximaal 50 kilometer van elkaar langs alle snelwegen geplaatst.

“De overkappingsconstructie van de stations vervangt ouderwetse dakbedekking voor zonnepanelen. Zo staan automobilisten droog tijdens het inpluggen, terwijl het dak elektriciteit genereert om de 
accu op te laden”, meldt Fastned. “
Al onze stations krijgen hetzelfde ontwerp.”

Snelladers

Elk van de meer dan 200 Fastned stations langs de Nederlandse snelwegen zal worden uitgerust met een aantal multi-normen snelladers, zoals de 50 kilowatt (kW) Terra 52 en Terra 53 modellen, die in staat is elektrische voertuigen in 15-30 minuten op te laden. De eerste ABB Terra-snelladers worden geleverd in september 2013. De bouw van de Fastned-stations met zonneluifels zal naar verwachting worden afgerond in 2015.

In 2011 heeft Fastned het ministerie van Infrastructuur toestemming gevraagd om een EV-snellaad-netwerk te implementeren. In december 2011 kondigde de regering een openbare-aanbestedingsprocedure aan om de oplaad-faciliteiten in de buurt van de 245 tankstations langs de Nederlandse snelwegen te plaatsen. Pomphouders zien het echter als oneerlijke concurrentie.

Tankstations

Karin Kok, voorzitter van de VPR:: “Moderne tankstations doen niet alleen in benzine en diesel. Zij leveren alle soorten energie waarop voertuigen zich bewegen, lpg, biobrandstof, aardgas en dus ook elektriciteit. In de jaren ‘70 verkochten we alleen benzine; toen daarna de dieselmotor opkwam, werd dieselverkoop een logisch onderdeel van ons aanbod.”

“Wij willen duurzaam rijden graag stimuleren door exploitatie van laadpalen bij het eigen tankstation of samenwerking met andere aanbieders, die de palen onder de vleugels van de bestaande rechten van de VPR-leden kunnen exploiteren.”

Kort geding

De VPR probeerde met de Staat tot oplossingen te komen, maar ving bot omdat de Staat niet bereid bleek tot inhoudelijk overleg of de voorgestelde mediationprocedure.  Daarom resteert nu alleen nog het kort geding, waarin de rechter gevraagd zal worden om de Staat alsnog tot overleg te dwingen.  De zaak dient op 11 juli bij de Voorzieningenrechter in Den Haag.

Bekijk alle locaties waar Fastned een laadstation heeft gepland langs de snelweg:

snellaadnetwerk, abb, Fastned, snellaadstation, snelweg, elektrische auto, opladen

Lees ook: Kort geding pomphouders tegen laadpalen langs snelweg

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.