Rijksdienst voor Wegverkeer

‘340 euro voor RDW-controle per CNG-tank is onhoudbaar’

Inefficiënt en onhoudbaar. Dat zegt Pelle Schlichting, directeur van OrangeGas over het besluit van de RDW om CNG-tanks verplicht te laten controleren. Dat gaat 340 euro per tank kosten, heeft Kiwa aangekondigd. “De RDW heeft geen bemoeienis met de tarieven die technische diensten hanteren. Dat wordt door henzelf bepaald”, zegt RDW-woordvoerder Sjoerd Weiland.

De keuring wordt door RDW bij marktpartijen neergelegd. Vooralsnog heeft Kiwa het alleenrecht om de controles uit te voeren. Deze inspectie is verplicht en gaat 250 euro per tank kosten, ook als een bedrijf over meerdere CNG-voertuigen beschikt. Daarbij zal wel een soort kwamtumkorting worden geven. Hoe hoog deze is, is nog onduidelijk. Verder rekent het Kiwa ook nog eens 90 euro voorrijkosten.

Kiwa

Weiland: “Kiwa is de eerste instantie die op gebied van de periodieke keuring van CNG-tanks een aanwijzing heeft verkregen. Het kan zijn dat er naast Kiwa ook andere partijen zich melden voor deze aanwijzing. Dit is tot op heden niet gebeurd maar heeft wel onze voorkeur omdat de CNG-rijder dan een keuze heeft.”

Alle technische diensten die over de nodige deskundigheid beschikken kunnen zich bij de RDW aanmelden voor deze taak. De RDW toetst vervolgens of de desbetreffende technische dienst aan de vereiste criteria voldoet.

Monopoliepositie

Pelle Schlichting van OrangeGas is geschrokken van de maatregel. Hij begrijpt dat de CNG-tanks moeten worden gecontroleerd, maar niet dat dit door één instantie zal worden uitgevoerd. Daar ziet het nu wel naar uit. “Daarmee heeft het Kiwa een monopoliepositie. Dat is zeer onlogisch en is op deze manier onhoudbaar.”

Schlichting vindt dat de keuring van de CNG-tank rustig onder de gewone APK kan vallen. “Als de APK- controleurs niet de knowhow hebben moeten ze hierin worden opgeleid. Daarmee bevorder je ook de concurrentie en zal de prijs per controle stevig dalen. Het kan in deze tijd niet zo zijn dat één instantie bepaalt wat de prijs is. Daar zullen we de RDW ook op gaan aanspreken.”

Aardgastanks

Als een tank is goedgekeurd, krijgt deze een Kiwa-sticker die geldig is voor de duur van 4 jaar. Vanaf september 2013 is het een voorwaarde voor de APK dat er op de aardgastanks in voertuigen een sticker zit ten teken dat deze door een Kiwa inspecteur is goedgekeurd.

Het betreft een vierjaarlijkse, visuele inspectie van de tank. De inspectie richt zich op tekenen van uitwendige schade en slijtage, waarbij onder meer gekeken wordt naar beschadiging, lekkage, bevestigingsmiddelen, roest en erosie.

Fred Kramer

Lees ook: Visuele inspectie op CNG-tank gaat 340 euro kosten

Auteur: Steven Don

3 reacties op “‘340 euro voor RDW-controle per CNG-tank is onhoudbaar’”

Antoon Lenaerts|07.03.13|12:00

Heeft de CNG branche al inzage gehad in de keuringsprocedure en de daarbij te hanteren criteria, gereedschappen en veiligheidsvoorschriften.
Wie heeft het geestelijk eigendom en wie zijn handtekening staat daar onder en zijn deze stukken openbaar? Anders gewoon wobben.
Voorts is hier een rol weggelegd voor de automobielbranche en met name PON.
Ik mag met mijn Passat alleen in onderhoud bij aangewezen garages die kennis kunde en faciliteiten hebben. De Kiwa man doet het bij de voordeur?

Marcel Derks|08.03.13|10:46

Waar ik mij over verbaas is het tarief dat men gaat hanteren. Het uurtarief van 130 euro per uur voor een inspecteur vindt ik persoonlijk al erg hoog. Maar als ik dan lees dat een keuring van 1 tank 250 euro gaat kosten betekent dat hij dus 2 uur nodig heeft om een tank te controleren. Nu rijdt ik een Opel Zafira die af fabriek 4 tanks onder de auto heeft hangen. Dat houdt dus in dat mij de keuring ruim 1000 euro gaat kosten en de inspecteur een hele dag nodig heeft om mijn auto te controleren.

Marcel Derks|08.03.13|10:47

Ik woon in Limburg dus dat worden lange werkdagen voor die inspecteurs.En dat allemaal ook nog eens op locatie zonder faciliteiten? Een normale APK kost ongeveer 70 euro, duurt een half uur, de hele auto wordt van voren tot achteren volledig gecontroleerd, in een garage met allerlei speciale apparatuur en voorzieningen…..
Ik hoop dat bij de RDW iemand wakker wordt want dit vind ik waanzin!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘340 euro voor RDW-controle per CNG-tank is onhoudbaar’ | TankPro.nl
Rijksdienst voor Wegverkeer

‘340 euro voor RDW-controle per CNG-tank is onhoudbaar’

Inefficiënt en onhoudbaar. Dat zegt Pelle Schlichting, directeur van OrangeGas over het besluit van de RDW om CNG-tanks verplicht te laten controleren. Dat gaat 340 euro per tank kosten, heeft Kiwa aangekondigd. “De RDW heeft geen bemoeienis met de tarieven die technische diensten hanteren. Dat wordt door henzelf bepaald”, zegt RDW-woordvoerder Sjoerd Weiland.

De keuring wordt door RDW bij marktpartijen neergelegd. Vooralsnog heeft Kiwa het alleenrecht om de controles uit te voeren. Deze inspectie is verplicht en gaat 250 euro per tank kosten, ook als een bedrijf over meerdere CNG-voertuigen beschikt. Daarbij zal wel een soort kwamtumkorting worden geven. Hoe hoog deze is, is nog onduidelijk. Verder rekent het Kiwa ook nog eens 90 euro voorrijkosten.

Kiwa

Weiland: “Kiwa is de eerste instantie die op gebied van de periodieke keuring van CNG-tanks een aanwijzing heeft verkregen. Het kan zijn dat er naast Kiwa ook andere partijen zich melden voor deze aanwijzing. Dit is tot op heden niet gebeurd maar heeft wel onze voorkeur omdat de CNG-rijder dan een keuze heeft.”

Alle technische diensten die over de nodige deskundigheid beschikken kunnen zich bij de RDW aanmelden voor deze taak. De RDW toetst vervolgens of de desbetreffende technische dienst aan de vereiste criteria voldoet.

Monopoliepositie

Pelle Schlichting van OrangeGas is geschrokken van de maatregel. Hij begrijpt dat de CNG-tanks moeten worden gecontroleerd, maar niet dat dit door één instantie zal worden uitgevoerd. Daar ziet het nu wel naar uit. “Daarmee heeft het Kiwa een monopoliepositie. Dat is zeer onlogisch en is op deze manier onhoudbaar.”

Schlichting vindt dat de keuring van de CNG-tank rustig onder de gewone APK kan vallen. “Als de APK- controleurs niet de knowhow hebben moeten ze hierin worden opgeleid. Daarmee bevorder je ook de concurrentie en zal de prijs per controle stevig dalen. Het kan in deze tijd niet zo zijn dat één instantie bepaalt wat de prijs is. Daar zullen we de RDW ook op gaan aanspreken.”

Aardgastanks

Als een tank is goedgekeurd, krijgt deze een Kiwa-sticker die geldig is voor de duur van 4 jaar. Vanaf september 2013 is het een voorwaarde voor de APK dat er op de aardgastanks in voertuigen een sticker zit ten teken dat deze door een Kiwa inspecteur is goedgekeurd.

Het betreft een vierjaarlijkse, visuele inspectie van de tank. De inspectie richt zich op tekenen van uitwendige schade en slijtage, waarbij onder meer gekeken wordt naar beschadiging, lekkage, bevestigingsmiddelen, roest en erosie.

Fred Kramer

Lees ook: Visuele inspectie op CNG-tank gaat 340 euro kosten

Auteur: Steven Don

3 reacties op “‘340 euro voor RDW-controle per CNG-tank is onhoudbaar’”

Antoon Lenaerts|07.03.13|12:00

Heeft de CNG branche al inzage gehad in de keuringsprocedure en de daarbij te hanteren criteria, gereedschappen en veiligheidsvoorschriften.
Wie heeft het geestelijk eigendom en wie zijn handtekening staat daar onder en zijn deze stukken openbaar? Anders gewoon wobben.
Voorts is hier een rol weggelegd voor de automobielbranche en met name PON.
Ik mag met mijn Passat alleen in onderhoud bij aangewezen garages die kennis kunde en faciliteiten hebben. De Kiwa man doet het bij de voordeur?

Marcel Derks|08.03.13|10:46

Waar ik mij over verbaas is het tarief dat men gaat hanteren. Het uurtarief van 130 euro per uur voor een inspecteur vindt ik persoonlijk al erg hoog. Maar als ik dan lees dat een keuring van 1 tank 250 euro gaat kosten betekent dat hij dus 2 uur nodig heeft om een tank te controleren. Nu rijdt ik een Opel Zafira die af fabriek 4 tanks onder de auto heeft hangen. Dat houdt dus in dat mij de keuring ruim 1000 euro gaat kosten en de inspecteur een hele dag nodig heeft om mijn auto te controleren.

Marcel Derks|08.03.13|10:47

Ik woon in Limburg dus dat worden lange werkdagen voor die inspecteurs.En dat allemaal ook nog eens op locatie zonder faciliteiten? Een normale APK kost ongeveer 70 euro, duurt een half uur, de hele auto wordt van voren tot achteren volledig gecontroleerd, in een garage met allerlei speciale apparatuur en voorzieningen…..
Ik hoop dat bij de RDW iemand wakker wordt want dit vind ik waanzin!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.