benzinedief, diefstal, tankstation

Minder aangiften over doorrijders door verwarring

Tankstationondernemers weten vaak niet bij welk loket ze de aangiften over doorrijders moeten doen. Dat zou de verklaring zijn van het feit dat steeds minder aangiften over doorrijders worden gedaan. Dit blijkt uit cijfers van het Openbaar MInisterie. Het probleem zal overigens volgend jaar zijn opgelost als het aangifteloket definitief aan de politie wordt overgedragen.

Vorig jaar werden 10.375 aangiften over doorrijders gedaan bij het OM. Dat komt neer op gemiddeld 865 aangiften per maand. Alleen 2008 overtreft dat jaar met 11.667 aangiften, zo’n 972 aangiften per maand. In 2012 zijn over de eerste negen maanden gemiddeld 690 aangiften gedaan.

Financiële schade

De financiële schade voor pomphouders was in 2011 de hoogste tot nu toe gemeten. Van de 662.936,50 euro die van pomphouders werd gestolen, was het merendeel in benzine, namelijk 487.367,37 euro. De gemiddelde schade per aangifte was vorig jaar 63,90 euro.

Dit jaar lijkt dat bedrag iets hoger te worden, namelijk 67,17 euro. Uitschieter in het rijtje is BP Honswijck die sinds de registratie van doorrijders in 2005 al ruim 2000 aangiften heeft gedaan. Het totale schadebedrag betreft hier 118.910,69 euro, meldt Nu.nl.

Onduidelijkheid

Volgens BETA is de daling te verklaren door onduidelijkheid waar de aangifte moet worden gedaan. Er zouden twijfels zijn onder de pomphouders of de aangifte nu bij het OM of bij politie moeten worden gedaan. Ook zou de vermindering kunnen worden verklaard door het ferme optreden van pomphouders zelf tegenover doorrijders. Niet zelden worden doorrijders geconfronteerd met pomphouders die de achtervolging inzetten of die zelf bij de doorrijder thuis verhaal komen halen zoals vorige week in Haaksbergen bet geval was.

Beloning

Bovendien geeft BETA nog steeds een beloning uit voor de gouden tip (5000 euro) die leidt tot de aanhouding van een doorrijder. Daarmee zou het gevoel worden weggenomen dat je met tanken zonder te betalen zomaar weg kunt komen.

Overigens slaan doorrijders steeds vaker hun slag bij tankstations aan lokale en provinciale wegen in plaats van op snelwegen. Bijna 60 procent van alle aangiften komt momenteel van pomphouders aan niet-rijkswegen. Sinds de registratie van aangiftecijfers in 2005 begon, is het verschil niet zo groot geweest. Het OM heeft hier geen duidelijke verklaring voor.

Auteur: Steven Don

2 reacties op “Minder aangiften over doorrijders door verwarring”

Rob van Gestel|30.11.12|09:01

Er zijn minder aangiftes omdat er niets mee gebeurt. De ondernemer haalt zich een hoop werk op de hals om de statistieken van de overheid te voeden. Áls je al iets hoort, is dat in mijn geval steeds letterlijk een jaar later, waarbij je het hele circus opnieuw mag invullen. Weer een aantal maanden later krijg je dan te horen, als je mazzel hebt meestal hoor je gewoon niets meer, dat er geen verhaal mogelijkheid is ondanks veroordeling.
Onduidelijkheid is er niet, er ontbreekt gewoon daadkracht.

Gerrit Heuff|02.12.12|15:36

Bovenstaande post van Rob klopt!! Er wordt na de aangifte niets mee gedaan en de papieren rompslomp is verschrikkelijkl. Onze lokale politie te Didam werkt volledig mee maar hierna gebeurt en niets of veel te weinig.Geen passende veroordelingen en het zogenaamde kip zonder kop verhaal motiveren alleen maar toename. Het is toch een probleem voor de ondernemer welke ook zorg dient te dragen voor de veiligheid van personeel en cliënten. Of hebben wij als belastingbetaler daar justitie voor??

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.