shell, greenpeace, actie, tankstation, brandweer

Greenpeace dupeert fors aantal Shell-tankstationondernemers

Greenpeace heeft vrijdagochtend 68 tankstationondernemers fors gedupeerd door de vulpistolen aan de pompen vast te maken met een slot. Hierdoor kan er niet getankt worden. De milieu-organisatie laat met deze actie de pomphouders opdraaien voor het protest tegen de proefboringen van oliemaatschappij Shell in het Noordpoolgebied. De pomphouders worden hierdoor rechtstreeks in hun portemonnee geraakt.

Tijdens de actie van Greenpeace op tientallen tankstations van Shell in Nederland heeft de politie een nog onbekend aantal betogers opgepakt. Op de pompen zijn stickers geplakt die uitleggen waarom Shell de Noordpool met rust zou moeten laten.

Onveilig en respectloos

Shell noemt de actie van de milieuorganisatie ”onveilig en respectloos. Het is vervelend en we betreuren de overlast die onze klanten ondervinden”, meldde een woordvoerster. ”We vrezen dat de veiligheid van klanten en medewerkers bij dit soort acties gevaar loopt.”

Aan diverse pompstations hangt een groot spandoek met de tekst ‘Bescherm de Noordpool’. Tussen de pompen lopen actievoerders die flyers uitdelen aan automobilisten. Onder de actievoerders is ook een nep-ijsbeer.

Zinloze actie

Brancheorganisatie Bovag Tankstations noemt bij monde van voorzitter Clemens van Hulten de actie zinloos. Slachtoffer werden onder meer tankstations in Den Haag, Leiden, Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Best.  Ook het Shell-tankstation langs de A2 bij Breukelen werd op slot gezet.

‘Met alle respect voor de doelstellingen van Greepeace, maar dit kan natuurlijk niet’, zegt Van Hulten in de Bovagkrant. “Consumenten en ondernemers worden hiervan de dupe. Als je het niet eens bent met die proefboringen op de Noordpool, dan kun je als milieuorganisatie aankloppen bij het hoofdkantoor in Londen of Amsterdam. Dat is de juiste route. Deze actie leidt tot niets.”

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.