LPG zet aanval in op concurrenten groengas en aardgas

Het is een beetje de vergeten brandstof in Nederland: LPG. Maar niet meer als het aan Kees Goudberg van Stichting Autogas Nederland (SAN) ligt. Hij vindt het tijd om LPG eens af te stoffen en opnieuw in de etalage te zetten. Want LPG kan op dit moment de concurrentie aan met alle mogelijke brandstofalternatieven, is zijn mening.

Schetst een LPG-rijder en je komt al snel uit op een leraar met een oude VOLVO met in de kofferruimte een grote zwarte tank. Van dit stoffige imago wil Kees Goudberg voor eens en altijd af. Voor hem is nu het moment aangebroken om LPG te promoten. Simpelweg omdat de brandstof in allerlei opzichten kan concurreren met niet alleen de klassieke alternatieven als benzine en diesel maar ook met nieuwe spelers op de markt als elektrisch, aardgas en groengas, vindt hij. Zo ligt de prijs van een liter LPG (0,822 euro) ver onder die van diesel ( 1,489 euro) en Euro 95 (1,757 euro).

Uitgevonden

Goudberg laat weten dat groengas en aardgas van de overheid alle ruimte krijgen om te groeien terwijl LPG welhaast wordt vergeten. “Groengas is eigenlijk aardgas met een vleugje biogas. Dat gaat gewoon de komende 4 jaar met 13 cent omhoog. Er zijn 85 aardgaspunten in Nederland. Bij maar 35 kun je groengas tanken. LPG kun je bij 1900 stations tanken. We worden niet gehoord. Door de politiek vaak niet en ook door de media niet. En dat terwijl LPG hier is uitgevonden.”

Bezwaren

Maar er kleven natuurlijk ook bezwaren aan LPG. Zo moet de gasinstallatie in de auto worden ingebouwd wat ruimteverlies oplevert en kostbaar is (1500 euro). En is er de zwaardere wegenbelasting die meetelt. Ook kent LPG een mindere actieradius ten opzichte van de klassieke brandstoffen en  bijvoorbeeld groengas en aardgas.

Comeback

Voor veel automobilisten is LPG de afgelopen jaren dan ook minder interessant geworden. Volgens cijfers van de BOVAG reden er vorig jaar van de ruim acht miljoen auto’s er 218.041 op LPG. In 2008 ware dat er nog 223.459. Maar met de nieuwe recordprijzen van benzine en diesel zou LPG wel eens een comeback kunnen maken, verwacht Goudberg.

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

3 reacties op “LPG zet aanval in op concurrenten groengas en aardgas”

vence|21.01.12|20:31

Rij 40 jaar op lpg nu op moment met twee wagens,een nieuwe renault en een van 30jaar oud.
Zou nooit meer met ander brandstof willen rijden.
De voordelen zijn veel groter dan wat sommige mensen zeggen(geen kofferruimte meer wegenbelasting hoog,wanneer ben je nou je kofferruimte nodig en die 20euro extra wegenb. in de maand steld ook niks voor.als je voor 0.06 km p.kilometer kan rijden).
Mijn vorige auto (safrane) meer dan 600.000 km mee gereden zonder problemen.
Dus voor mij altijd lpg.

martin|26.01.12|11:45

Dat de overheid met geld smijt wisten we al, maar dat ze een aargaspomp ( vulpunt ) subsidiëren is helemaal van den zotte! Er ligt al een compleet lpg netwerk en voordelen van het rijden op aardgas zijn er Niet ! Een auto op aardgas verbruikt meer, dus de actiradius is dus een stuk lager.Bovendien is er geen ringtank voor aardgas waardoor je kofferbakruimte verliest, of hij moet al onder de auto geplaatst kunnen worden.Bovendien is LPG een rest/afval product terwijl we aardgas hard nodig hebben

martin|26.01.12|11:46

De installatie van een Aargasvulpunt is ook een stuk complexer.Er zullen op de lokatie een 10 tal opslagcilinders geplaatst moeten worden ( bovengronds en deze staan onder hoge druk.) Dit omdat er anders niet snel en niet meerdere auto”s tegelijk of achterelkaar kunnen tanken.Een Lpg Tank moet onder de grond met een plaat van 20 cm dik beton er boven op, dit alles voor de veiligheid…..Is een aardgas installatie veiliger dan? Nee !! Nogmaals de overheid gooit onnodig geld over de balk!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

LPG zet aanval in op concurrenten groengas en aardgas | TankPro.nl

LPG zet aanval in op concurrenten groengas en aardgas

Het is een beetje de vergeten brandstof in Nederland: LPG. Maar niet meer als het aan Kees Goudberg van Stichting Autogas Nederland (SAN) ligt. Hij vindt het tijd om LPG eens af te stoffen en opnieuw in de etalage te zetten. Want LPG kan op dit moment de concurrentie aan met alle mogelijke brandstofalternatieven, is zijn mening.

Schetst een LPG-rijder en je komt al snel uit op een leraar met een oude VOLVO met in de kofferruimte een grote zwarte tank. Van dit stoffige imago wil Kees Goudberg voor eens en altijd af. Voor hem is nu het moment aangebroken om LPG te promoten. Simpelweg omdat de brandstof in allerlei opzichten kan concurreren met niet alleen de klassieke alternatieven als benzine en diesel maar ook met nieuwe spelers op de markt als elektrisch, aardgas en groengas, vindt hij. Zo ligt de prijs van een liter LPG (0,822 euro) ver onder die van diesel ( 1,489 euro) en Euro 95 (1,757 euro).

Uitgevonden

Goudberg laat weten dat groengas en aardgas van de overheid alle ruimte krijgen om te groeien terwijl LPG welhaast wordt vergeten. “Groengas is eigenlijk aardgas met een vleugje biogas. Dat gaat gewoon de komende 4 jaar met 13 cent omhoog. Er zijn 85 aardgaspunten in Nederland. Bij maar 35 kun je groengas tanken. LPG kun je bij 1900 stations tanken. We worden niet gehoord. Door de politiek vaak niet en ook door de media niet. En dat terwijl LPG hier is uitgevonden.”

Bezwaren

Maar er kleven natuurlijk ook bezwaren aan LPG. Zo moet de gasinstallatie in de auto worden ingebouwd wat ruimteverlies oplevert en kostbaar is (1500 euro). En is er de zwaardere wegenbelasting die meetelt. Ook kent LPG een mindere actieradius ten opzichte van de klassieke brandstoffen en  bijvoorbeeld groengas en aardgas.

Comeback

Voor veel automobilisten is LPG de afgelopen jaren dan ook minder interessant geworden. Volgens cijfers van de BOVAG reden er vorig jaar van de ruim acht miljoen auto’s er 218.041 op LPG. In 2008 ware dat er nog 223.459. Maar met de nieuwe recordprijzen van benzine en diesel zou LPG wel eens een comeback kunnen maken, verwacht Goudberg.

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

3 reacties op “LPG zet aanval in op concurrenten groengas en aardgas”

vence|21.01.12|20:31

Rij 40 jaar op lpg nu op moment met twee wagens,een nieuwe renault en een van 30jaar oud.
Zou nooit meer met ander brandstof willen rijden.
De voordelen zijn veel groter dan wat sommige mensen zeggen(geen kofferruimte meer wegenbelasting hoog,wanneer ben je nou je kofferruimte nodig en die 20euro extra wegenb. in de maand steld ook niks voor.als je voor 0.06 km p.kilometer kan rijden).
Mijn vorige auto (safrane) meer dan 600.000 km mee gereden zonder problemen.
Dus voor mij altijd lpg.

martin|26.01.12|11:45

Dat de overheid met geld smijt wisten we al, maar dat ze een aargaspomp ( vulpunt ) subsidiëren is helemaal van den zotte! Er ligt al een compleet lpg netwerk en voordelen van het rijden op aardgas zijn er Niet ! Een auto op aardgas verbruikt meer, dus de actiradius is dus een stuk lager.Bovendien is er geen ringtank voor aardgas waardoor je kofferbakruimte verliest, of hij moet al onder de auto geplaatst kunnen worden.Bovendien is LPG een rest/afval product terwijl we aardgas hard nodig hebben

martin|26.01.12|11:46

De installatie van een Aargasvulpunt is ook een stuk complexer.Er zullen op de lokatie een 10 tal opslagcilinders geplaatst moeten worden ( bovengronds en deze staan onder hoge druk.) Dit omdat er anders niet snel en niet meerdere auto”s tegelijk of achterelkaar kunnen tanken.Een Lpg Tank moet onder de grond met een plaat van 20 cm dik beton er boven op, dit alles voor de veiligheid…..Is een aardgas installatie veiliger dan? Nee !! Nogmaals de overheid gooit onnodig geld over de balk!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.