Greenpeace zet vraagtekens bij grootste bio-dieselfabriek

Milieuorganisatie Greenpeace zegt dat de grootste bio-dieselfabriek van Europa die maandag in Rotterdam officieel is geopend, bijdraagt aan massale ontbossing. De fabriek draait voornamelijk op palmolie waarvoor volgens Greenpeace veel regenwoud moet sneuvelen. Minister Verhagen vindt juist dat de importheffingen op duurzame palmolie moet worden afgeschaft.

De nieuwe Neste Oil raffinaderij in Rotterdam is Europa’s grootste raffinaderij voor biodiesel. Palmolie is een belangrijke grondstof voor biologische brandstoffen die geschikt zijn voor onder andere dieselmotoren.

De Nederlandse industrie importeert jaarlijks 1,7 miljoen ton ruwe palmolie. Dit vertegenwoordigde in 2010 een handelswaarde van ruim €1 miljard. Nederland neemt ruim 40% van de totale EU-import van ruwe palmolie voor zijn rekening. Hiervan wordt zo’n driekwart weer uitgevoerd, veelal na raffinage of verwerking in andere producten. Ongeveer 70% van de ingevoerde palmolie wordt verwerkt in levensmiddelen.

Duurzaam

Bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid willen dat alle palmolie op de Nederlandse markt in 2015 duurzaam wordt geproduceerd. Door hogere kosten blijft de vraag echter achter bij het groter wordende aanbod. Dit is een rem voor boeren en bedrijven in palmolie producerende landen om de eigen productie verder te verduurzamen.

Voor Greenpeace is de keus voor palmolie juist een hele slechte. De groeiende vraag naar palmolie zal tot meer ontbossing leiden en meer uitstoot van broeikasgassen leiden. Bovendien zou het keurmerk voor duurzame palmolie een wassen neus zijn

Invoertarief

Om de marktvraag naar duurzaam geproduceerde palmolie te vergroten bepleit minister Verhagen dat de Europese invoertarieven voor duurzaam geproduceerde palmolie versneld verlaagd worden ten opzichte van conventioneel geproduceerde palmolie. Hij gaat dit plan voorleggen in het kader van de onderhandelingen van de Europese Unie met Maleisië over een vrijhandelsakkoord.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Greenpeace zet vraagtekens bij grootste bio-dieselfabriek | TankPro.nl

Greenpeace zet vraagtekens bij grootste bio-dieselfabriek

Milieuorganisatie Greenpeace zegt dat de grootste bio-dieselfabriek van Europa die maandag in Rotterdam officieel is geopend, bijdraagt aan massale ontbossing. De fabriek draait voornamelijk op palmolie waarvoor volgens Greenpeace veel regenwoud moet sneuvelen. Minister Verhagen vindt juist dat de importheffingen op duurzame palmolie moet worden afgeschaft.

De nieuwe Neste Oil raffinaderij in Rotterdam is Europa’s grootste raffinaderij voor biodiesel. Palmolie is een belangrijke grondstof voor biologische brandstoffen die geschikt zijn voor onder andere dieselmotoren.

De Nederlandse industrie importeert jaarlijks 1,7 miljoen ton ruwe palmolie. Dit vertegenwoordigde in 2010 een handelswaarde van ruim €1 miljard. Nederland neemt ruim 40% van de totale EU-import van ruwe palmolie voor zijn rekening. Hiervan wordt zo’n driekwart weer uitgevoerd, veelal na raffinage of verwerking in andere producten. Ongeveer 70% van de ingevoerde palmolie wordt verwerkt in levensmiddelen.

Duurzaam

Bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid willen dat alle palmolie op de Nederlandse markt in 2015 duurzaam wordt geproduceerd. Door hogere kosten blijft de vraag echter achter bij het groter wordende aanbod. Dit is een rem voor boeren en bedrijven in palmolie producerende landen om de eigen productie verder te verduurzamen.

Voor Greenpeace is de keus voor palmolie juist een hele slechte. De groeiende vraag naar palmolie zal tot meer ontbossing leiden en meer uitstoot van broeikasgassen leiden. Bovendien zou het keurmerk voor duurzame palmolie een wassen neus zijn

Invoertarief

Om de marktvraag naar duurzaam geproduceerde palmolie te vergroten bepleit minister Verhagen dat de Europese invoertarieven voor duurzaam geproduceerde palmolie versneld verlaagd worden ten opzichte van conventioneel geproduceerde palmolie. Hij gaat dit plan voorleggen in het kader van de onderhandelingen van de Europese Unie met Maleisië over een vrijhandelsakkoord.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.