wasstraat, inrijportaal, carwash, Bas Autowas

Eerste SLX-wasstraat WashTec bij Bas Autowas in gebruik

wasstraat, inrijportaal, carwash, Bas Autowas

Robbert van Boven van Bas Autowas uit Zwolle heeft de eerste elektrisch aangedreven wasstraat met SLX-borstelstation van WashTec in gebruik genomen. Hij is hiermee de eerste ter wereld. Op de Automechanika in Frankfurt, afgelopen najaar, presenteerde WashTec deze meelopende borstels als noviteit.

Adjunct-directeur Peter van der Veen van de producent geeft uitleg over deze bijzondere wasstraat. “Ik kom hier bijna elke week met geïnteresseerde wasstraat eigenaren uit heel Europa.”

Wasstraat

Eigenaar Robbert van Boven van Bas Autowas in Zwolle is al lange tijd klant van WashTec. Hij begon twintig jaar geleden een wasstraat in Enschede – waar nu nog steeds een Wesumat-machine draait – en startte vijf jaar later een dubbele wasstraat in Zwolle-Zuid.

“Hier haalt hij met twee wasstraten van WashTec jaarlijks zo’n 130.000 wassingen”, verklaart Peter van der Veen. “Op basis van zijn ervaringen met onze wasstraten heeft hij voor deze nieuwe locatie aan de Schokkerweg in Zwolle opnieuw voor een elektrische wasstraat van WashTec gekozen. Robbert heeft ons geholpen met de finetuning van het SLX-concept. Zo heeft hij onder andere een beslissende stem gehad in de wijze van het inbrengen van de voorwaschemie en heeft hij de toepassing van hogedruk verfijnd.”

Elektrisch wassen

“De nieuwe wasstraat heeft een lengte van 51 meter en kan 140 auto’s per uur wassen, zonder dat deze handmatig moeten worden voorgewassen”, vertelt Van der Veen. “Elektrische machines zijn veel zuiniger met elektriciteit, water en chemie dan hydraulisch aangedreven installaties. Hydraulische machines moeten namelijk hydrauliek pompen aandrijven en hebben vaak starre drogers. Een vergelijkbare hydraulische machine verbruikt honderd ampère meer.”

Verder is een elektrische machine een stuk sneller. De lineaire borstels lopen mee met de auto en halen deze zelfs in. Ongeacht de kettingsnelheid heeft het voertuig altijd een optimaal borstelcontact. In theorie kan de machine met veertien meter per minuut draaien, maar Bas Autowas heeft hier voor tien en een halve meter gekozen. Hydraulische machines verliezen bij hogere snelheden borstelcontact. Daarom hebben deze type installaties meer borstels en hogedrukcomponenten nodig.

Van der Veen: “Elektrische wasstraten kunnen verder compacter worden gebouwd, wat in de bouwkosten scheelt. En elektrische machines wassen nauwkeuriger en dus rustiger, wat prettig voor de klant is.”

Bumperinnevelingssysteem

De hypermoderne wasstraat van Bas Autowas op de Schokkerweg is de eerste met SLX-borstelstation ter wereld, die in bedrijf is. Het pand is overigens nog niet volledig klaar. Van der Veen geeft uitleg over verschillende componenten, waaruit de wasstraat in Zwolle is opgebouwd:

“Het begint al met het onderscheidende, contourvolgende chemiestation. De sproeiers zijn zowel op de voor- als achterkant van het voertuig gericht. Vier sproeiers aan de zijkant spuiten op efficiënte wijze chemie op de velgen. In de vloer zit het bumperinnevelingssysteem. Hierna volgt de ‘gewone’ schuimboog. Het wielwasdeel is redelijk uniek. Het loopt lineair mee met de wagen borstelt en sproeit met vijftig bar druk. Dit is zeer geschikt voor langere wasstraten zonder handmatige voorwas.”

TyreShiner

“Ook de wieldorpelwasser wast met vijftig bar”, vervolgt Van der Veen. “Vervolgens komen de wagens bij het contourvolgende hogedrukstation, waarna de SLX-zijborstels en twee dakborstels volgen. Ook het polish-station is meelopend. Na de spoelboog is de TyreShiner bevestigd. Deze heeft WashTec in samenspraak met onze Amerikaanse dochteronderneming Mark VII ontwikkeld.”

In de cassette van de TyreShiner zit geïmpregneerde chemie, die op textielstrookjes wordt gespoten. Hierdoor wordt niets verspild en komt de chemie alleen op banden en niet op de vloer, die hierdoor spekglad zou worden. De wasbeurt wordt besloten met het drogen door de twee kantelende Flexstream-drogers. De tweede droger loopt anderhalve meter met de auto mee, wat WashTec van de roll-overtechniek heeft overgenomen. Uniek voor een wasstraat.

Inspectiezone

De nieuwe Bas Autowas-wasstraat is gevestigd op het bedrijventerrein Voorst, vlakbij de nieuwbouwwijk Stadshagen. “70.000 à 80.000 wassingen op jaarbasis moet hier te doen zijn”, denkt Van der Veen. “Als je ziet wat ze nu al wassen: in de weekenden komen er al zo’n 400 auto’s en dat zonder een openingsactie.”

“Het in de markt zetten van een nieuwe wasstraat is Robbert van Boven wel toevertrouwd. Zo heeft hij bijvoorbeeld de ‘inspectiezone’ bedacht. Dit is een zes meter lang stuk in de wasstraat, waar medewerkers de auto ‘inspecteren’ en wanneer nodig reinigen. Eigenlijk is dit voor de show en niet echt noodzakelijk, maar de klanten vinden deze extra aandacht geweldig.”

SLX-wasstraat

De nieuwe waslocatie heeft een open structuur. Het pand heeft glazen wanden aan weerszijden van de wasstraat en de in- en uitgang liggen naast elkaar. Van der Veen is regelmatig met geïnteresseerden bij deze vestiging in Zwolle te vinden. Inmiddels heeft WashTec ook al SLX-wasstraten verkocht in de Verenigde Staten, Italië en Duitsland (2).

SLX: hoe werkt het?

Het SLX-borstelstation van WashTec bestaat uit vier zijborstels. Het eerste zijborstelpaar wast de voor- en rechterkant van het voertuig, het tweede paar wast de linker- en achterzijde. Bij het volgende voertuig was het eerste zijborstelpaar de voor- en linkerkant van de wagen en was het tweede zijborstelpaar de rechter- en achterkant van het voertuig. De twee-aan-twee geschakelde zijborstels wisselen van zijde en blijven aan één kant van het voertuig tot de volgende komt. Een animatiefilm van het zijborstelverloop is te zien op www.washtec.de/SLX.

wasstraat, HD-boog, WashTec, carwash

wasstraat, Lineaire droger, WashTec

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.