Voormalig exploitant tankstation De Lucht eist miljoenen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is verantwoordelijk voor een miljoenenschade vanwege de verbreding van de snelweg A2 en de gevolgen daarvan voor het tankstation van De Lucht. Dat stelt de advocaat van de vroegere exploitant van het tankstation in de buurt van Hedel en Zaltbommel. Het ministerie houdt echter de boot af en dat leidde tot een rechtszaak woensdag bij de Raad van State.

De wegverbreding vond al 10 jaar geleden plaats. Het toenmalige tankstation aan de oostzijde van de A2 moest worden afgebroken. Een nieuw tankstation werd enkele tientallen meters verderop gebouwd. Met een nieuwe exploitant. Volgens de advocaat was dat de uitvoering van het beleid van Shell om kleine zelfstandige exploitanten van tankstations onder zijn naam uit de markt te drukken. Shell ging werken met franchisenemers.

Met de snelwegverbreding verloor de exploitant dus ook zijn tankstation. En daarmee zijn inkomsten en een pensioenvoorziening. Shell brak het contract dat nog een looptijd had tot 2017 met hem open. Dat kostte Shell wel enkele miljoenen. In de visie van de kantonrechter die daarbij was betrokken, was dat een redelijke vergoeding.

Onderhandelingspositie

Maar dat is maar een klein deel van de schade, aldus de advocaat. Het besluit om de snelweg te verbreden en het tankstation te verplaatsen, is de oorzaak van alle ellende. “Voordat dit besluit werd genomen, had de exploitant een goede onderhandelingspositie met Shell.” Zijn contract had nog een lange looptijd en hij werd ook beschermd door de Benzinewet.

“Die wet zorgde er, nota bene op advies van de Raad van State, voor dat de zelfstandige exploitanten beter werden beschermd”, zegt de advocaat. Maar met het besluit om de snelweg te verbreden en het tankstation te verplaatsen, was die onderhandelingspositie een stuk zwakker. Daardoor heeft het besluit van de minister schade veroorzaakt.

Verkeerde adres

Het ministerie stelt zich op het standpunt dat de exploitant al een vergoeding van Shell heeft ontvangen. “Als dit te weinig is, dan ligt dat aan de onderhandelingen die de exploitant heeft gevoerd. De Lucht kon ook geen eeuwigdurende vergunning verwachten”, vindt een woordvoerder van het ministerie. Kortom, de exploitant is bij de minister aan het verkeerde adres, omdat de schade niet aan het besluit over de wegverbreding kan worden toegerekend.

De exploitant had na de wegverbreding nog wel het tankstation aan de westelijke kant van de snelweg onder zijn hoede. Dat heeft hij twee jaar geleden verkocht. Het speelt geen rol in de schadeprocedure die de Raad van State nu gaat beoordelen.

De uitspraak volgt over zes weken.

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Voormalig exploitant tankstation De Lucht eist miljoenen | TankPro.nl

Voormalig exploitant tankstation De Lucht eist miljoenen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is verantwoordelijk voor een miljoenenschade vanwege de verbreding van de snelweg A2 en de gevolgen daarvan voor het tankstation van De Lucht. Dat stelt de advocaat van de vroegere exploitant van het tankstation in de buurt van Hedel en Zaltbommel. Het ministerie houdt echter de boot af en dat leidde tot een rechtszaak woensdag bij de Raad van State.

De wegverbreding vond al 10 jaar geleden plaats. Het toenmalige tankstation aan de oostzijde van de A2 moest worden afgebroken. Een nieuw tankstation werd enkele tientallen meters verderop gebouwd. Met een nieuwe exploitant. Volgens de advocaat was dat de uitvoering van het beleid van Shell om kleine zelfstandige exploitanten van tankstations onder zijn naam uit de markt te drukken. Shell ging werken met franchisenemers.

Met de snelwegverbreding verloor de exploitant dus ook zijn tankstation. En daarmee zijn inkomsten en een pensioenvoorziening. Shell brak het contract dat nog een looptijd had tot 2017 met hem open. Dat kostte Shell wel enkele miljoenen. In de visie van de kantonrechter die daarbij was betrokken, was dat een redelijke vergoeding.

Onderhandelingspositie

Maar dat is maar een klein deel van de schade, aldus de advocaat. Het besluit om de snelweg te verbreden en het tankstation te verplaatsen, is de oorzaak van alle ellende. “Voordat dit besluit werd genomen, had de exploitant een goede onderhandelingspositie met Shell.” Zijn contract had nog een lange looptijd en hij werd ook beschermd door de Benzinewet.

“Die wet zorgde er, nota bene op advies van de Raad van State, voor dat de zelfstandige exploitanten beter werden beschermd”, zegt de advocaat. Maar met het besluit om de snelweg te verbreden en het tankstation te verplaatsen, was die onderhandelingspositie een stuk zwakker. Daardoor heeft het besluit van de minister schade veroorzaakt.

Verkeerde adres

Het ministerie stelt zich op het standpunt dat de exploitant al een vergoeding van Shell heeft ontvangen. “Als dit te weinig is, dan ligt dat aan de onderhandelingen die de exploitant heeft gevoerd. De Lucht kon ook geen eeuwigdurende vergunning verwachten”, vindt een woordvoerder van het ministerie. Kortom, de exploitant is bij de minister aan het verkeerde adres, omdat de schade niet aan het besluit over de wegverbreding kan worden toegerekend.

De exploitant had na de wegverbreding nog wel het tankstation aan de westelijke kant van de snelweg onder zijn hoede. Dat heeft hij twee jaar geleden verkocht. Het speelt geen rol in de schadeprocedure die de Raad van State nu gaat beoordelen.

De uitspraak volgt over zes weken.

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.