overval tankstation Enschede

Overvallen op tankstations nemen drastisch af

Het aantal overvallen op Nederlandse tankstations loopt flink terug. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Tot en met oktober van dit jaar vonden 55 overvallen plaats. Dat zijn er 29 minder dan in dezelfde periode vorig jaar, een daling van bijna 35 procent. In vergelijking met 2010 is het aantal overvallen zelfs meer dan gehalveerd. Toen was sprake van 120 incidenten na tien maanden.

Het laatste kwartaal is vaak de periode waarin zich nog veel overvallen voordoen. Toch is de verwachting dat het overvalcijfer dit jaar niet boven de honderd uitkomt. Een historisch laag aantal, dat sinds 1988 niet meer is gehaald. Sinds eind jaren tachtig werden elk jaar minimaal honderd tankstations overvallen, met begin jaren negentig en begin deze eeuw enkele negatieve uitschieters van boven de tweehonderd. De overvaldaling in de tankstationbranche is al sinds 2009 aan de gang. Dat jaar vonden nog 180 overvallen plaats.

Overvalpreventie

“De cijfers laten zien dat het petrolkanaal goed bezig is”, zegt beveiligingsexpert Godfried Hendriks. Hij geeft trainingen in overvalpreventie aan tankstationmedewerkers en -ondernemers in het kader van het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Tankstations en Wasbedrijven (OOTW). “Je ziet dat pomphouders veel doen aan preventie. Medewerkers worden getraind om overvallen zoveel mogelijk te voorkomen en de kassa-inhoud wordt stelselmatig afgeroomd.”

Ook is de pakkans de laatste jaren groter geworden, zegt Hendriks. “Dat helpt natuurlijk mee. Meer dan de helft van de daders wordt gepakt. Daar mogen de tankstationbranche en de politie best trots op zijn.” Ook Aart van Rooijen van BigBrother, leverancier van beveiligingssystemen, ziet de investeringen in overvalpreventie als een belangrijke oorzaak van de positieve trend.

Tijdstip

Uit de cijfers van de politie blijkt dat de vroege avond het populairste tijdstip is bij het overvallersgilde. Ruim de helft van de incidenten vindt plaats tussen 18:00 en 21:00 uur. In de middaguren vindt ongeveer een op de vijf overvallen plaats. Ook blijkt uit de cijfers dat tankstations in Brabant en de regio Rotterdam-Rijnmond het vaakst slachtoffer zijn van een overval.

Het petrolkanaal is niet de enige branche waar het aantal overvallen daalt. Ook andere branches laten een positieve trend zien. Het totaal in Nederland is in de eerste drie kwartalen van 2013 ruim 18 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De tankstationbranche is met een daling van ruim 30 procent dus een positieve uitschieter.

Geldtransport

Tegenover een afname van het aantal tankstationovervallen staat een stijging van de overvallen op particulier geldtransport. Daarmee wordt bedoeld het zelf vervoeren van de contante dagopbrengst naar de bank. Een trend die overigens niet beperkt blijft tot tankstations. Ook ondernemers uit andere branches die hun kasgeld zelf vervoeren, zijn steeds vaker slachtoffer van een dergelijke overval.

Tom van Gurp

Lees ook: Aantal overvallen tankstations daalt in 3 jaar tijd met 35 procent

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Overvallen op tankstations nemen drastisch af”

Godfried Hendriks|28.11.13|17:29

De meeste overvallen op tankstations vinden plaats in de wintermaanden, het is dus belangrijk om nu te trainen om de kans op een overval te verkleinen en er voor te zorgen dat iedereen weet wat te doen mocht je onverhoopt toch worden overvallen. Het OOTW organiseert in december nog 3 GRATIS trainingen Overvalpreventie.De training op 10/12 is al (bijna) vol, maar op 13/12 in Nijmegen en 17/12 in Zwolle is nog plaats. Inschrijven kan eenvoudig via http://www.ootw.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.