Sigaretten

Pomphouder heeft vaak geen notie van tabaksmarge

Sigaretten

De marges op tabaksartikelen in tankshops zijn dermate ondoorzichtig dat de BETA een rekenmodel wil ontwikkelen om hier beter inzicht in te krijgen. Pomphouders weten vaak niet hoeveel marge ze op een pakje sigaretten hebben, vanwege allerlei ondoorzichtige rekenmethoden. Het rekenmodel ‘Tabak’ moet hier een einde aan maken.

De BETA wil het rekenmodel gaan inzetten na herhaaldelijke klachten van veel pomphouders.

Stuks

Zij hebben vaak geen idee hoe hoog de marge is door het verschillend aantal sigaretten in een pakje; prijsontwikkelingen en afspraken met de groothandel en fabrikant.

Edsko Schuitema van de BETA: “Je hebt nu pakjes sigaretten van 19,20,24 en 30 stuks. Dat maakt het alleen al verwarrend welke marge hierop van toepassing is. Dan hebben we nog de BTW en andere accijnzen en de groothandel die ertussen zit. Met een rekenmodel kunnen pomphouders zelf checken of de inkoopprijs al dan niet klopt.”

Ingewikkeld

“Het is eigenlijk heel ingewikkeld geworden toen vorig jaar ook nog eens sigarettenfabrikanten met elkaar gingen concurreren. De pomphouder is gebaat bij een goede prijs van een pakje sigaretten.”

“Op dit moment is de winstmarge tussen de 20 en 25 cent per pakje van de C-merken (goedkopere merken als West en Winston). Op de A-merken (duurste sigaretten, Marlboro, Camel) is de marge 50 tot 75 % hoger. Wij vinden het onderhand tijd worden dat deze marge wordt verdubbeld. Dat zou een veel eerlijker afspiegeling zijn van de verhoudingen.”

Schuitema wijst erop dat tankstations na de supermarkten het grootste afzetkanaal zijn van tabakswaren. Tussen de 50 en 60 procent van de shop-omzet zou uit de verkoop van tabak voortvloeien.

Druk

Met het rekenmodel ‘Tabak’ wil de BETA ook de groothandelaren onder druk zetten. “Als er een fout wordt geconstateerd in de berekening van de marge dan is dat vrijwel altijd door de pomphouder zelf opgemerkt en niet door de groothandel.”

Aanpakken

Schuitema stelt voor dat bij gebleken onbetrouwbaarheid de desbetreffende groothandel flink aan te pakken. “Dan denk ik dat de pomphouder eens tegen het licht moet houden of hij wel met de desbetreffende groothandel moet doorgaan. Als blijkt dat er al jaren iets mis is dan gaan we bovendien met terugwerkende kracht vorderen.”

Wanneer het rekenmodel er komt is nog niet zeker. Daarvoor gaat de BETA eerst met de leden om de tafel zitten.

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

2 reacties op “Pomphouder heeft vaak geen notie van tabaksmarge”

P van Gelder|16.02.12|10:47

Marges staan al jaren onder druk, kijk als pomphouder niet alleen naar de schapvergoedingen die geboden worden, want in ruil voor een paar flinke centen van de fabrikant, staat je marge arme producten groot in je schap gepresenteerd. Hier creëer te deels extra verkoop door maar niet extra centen. En kijk vooral niet naar de extra ondersteuning die je per marge arm pakje wordt geboden. Is de deal over dan heb je traffic op een marge arm product zelf gecreëerd. En dan wordt er niets gecompenseerd!

R. van Gestel|16.02.12|11:48

De “schapvergoeding” stelt niets voor ten opzichte van je algehele margedaling door de C-merken meer aandacht te geven. De fabrikanten voeren over onze rug oorlog met elkaar met die C-merken. Ze komen juist met die verschillende verpakkingen zodat ze breed in het schap komen staan. Werk hier niet aan mee. Ze krijgen sommige zover met wat aanstekers de moderne “kraaltjes en spiegeltjes”. Denk na en reken na.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.