‘1000 Tankstations te veel in Nederland’

Er zijn in Nederland 1000 tankstations te veel. Dat zegt Erik de Vries van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche, NOVE.  In totaal zouden 3000 tankstations, bemand en onbemand, met gemak de markt kunnen bedienen.

Nederland telt op het moment zo’n 4100 tankstations, waarvan bijna 1200 onbemand. Daarmee zitten veel te veel ondernemers in dezelfde vijver te vissen, is de mening van De Vries.”Ten opzichte van het buitenland hebben we hier al enorme tankstation-dichtheid. Je merkt nu een tendens van bemande tankstations naar onbemand, maar in veel gevallen is het eigenlijk uitstel van executie.”

Stabiliseren

De NOVE verwacht binnen een aantal jaren dat de tankstationmarkt zich zal gaan stabiliseren. “Het mooist zou zijn als we uitkomen op 3000 tankstations in Nederland. We baseren dit aantal ook op de zuinige auto’s die inmiddels massaal worden verkocht. Dus zal er ook minder vaak worden getankt.”

BETA

Ewout Klok, voorzitter van belangenvereniging  BETA,  vindt eveneens dat er te veel tankstations zijn  in Nederland. Ook hij ziet een verschuiving van bemand naar onbemand. “Het eerste waar je als ondernemer op gaat bezuinigen is personeelskosten. Als je daarna verder gaat met een onbemand station is het  maar afwachten of je wel kunt rondkomen.”

“Als er dan bijvoorbeeld een milieukeuring zit aan te komen met het bijbehorende kostenplaatsje, kan dat een moment zijn voor een pomphouder om de stekker eruit te trekken.”

Klanten

Klok verwacht dat het aantal tankstations zal gaan dalen maar niet met het aantal dat de NOVE hanteert. “In de toekomst zal de scheidslijn tussen bemande stations en onbemande nog scherper worden. Voor de bemande stations is het zaak om alles uit je locatie te halen en zeer gespecificeerd op de wensen van de klant in te spelen. Alleen dan houd je het hoofd boven water.”

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘1000 Tankstations te veel in Nederland’ | TankPro.nl

‘1000 Tankstations te veel in Nederland’

Er zijn in Nederland 1000 tankstations te veel. Dat zegt Erik de Vries van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche, NOVE.  In totaal zouden 3000 tankstations, bemand en onbemand, met gemak de markt kunnen bedienen.

Nederland telt op het moment zo’n 4100 tankstations, waarvan bijna 1200 onbemand. Daarmee zitten veel te veel ondernemers in dezelfde vijver te vissen, is de mening van De Vries.”Ten opzichte van het buitenland hebben we hier al enorme tankstation-dichtheid. Je merkt nu een tendens van bemande tankstations naar onbemand, maar in veel gevallen is het eigenlijk uitstel van executie.”

Stabiliseren

De NOVE verwacht binnen een aantal jaren dat de tankstationmarkt zich zal gaan stabiliseren. “Het mooist zou zijn als we uitkomen op 3000 tankstations in Nederland. We baseren dit aantal ook op de zuinige auto’s die inmiddels massaal worden verkocht. Dus zal er ook minder vaak worden getankt.”

BETA

Ewout Klok, voorzitter van belangenvereniging  BETA,  vindt eveneens dat er te veel tankstations zijn  in Nederland. Ook hij ziet een verschuiving van bemand naar onbemand. “Het eerste waar je als ondernemer op gaat bezuinigen is personeelskosten. Als je daarna verder gaat met een onbemand station is het  maar afwachten of je wel kunt rondkomen.”

“Als er dan bijvoorbeeld een milieukeuring zit aan te komen met het bijbehorende kostenplaatsje, kan dat een moment zijn voor een pomphouder om de stekker eruit te trekken.”

Klanten

Klok verwacht dat het aantal tankstations zal gaan dalen maar niet met het aantal dat de NOVE hanteert. “In de toekomst zal de scheidslijn tussen bemande stations en onbemande nog scherper worden. Voor de bemande stations is het zaak om alles uit je locatie te halen en zeer gespecificeerd op de wensen van de klant in te spelen. Alleen dan houd je het hoofd boven water.”

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.