Kleding wassen kan steeds vaker bij tankstations

De Nieuwerkerkse pomphouder Gerard van Weelde plaatste onlangs een wasinstallatie voor kleding en ander textiel bij zijn tankstation. Daarmee is de vestiging het vijftiende station in Nederland met een wasmachine. Leverancier Prontophot heeft ook een oriënterend gesprek gehad met Total over mogelijke plaatsing van de machines. Met de extra service willen exploitanten nieuwe klantengroepen naar hun station trekken, die misschien ook iets kopen in de shop of gebruik maken van andere faciliteiten, zoals de carwash.

Een wasmachine is niet bepaald een standaard onderdeel van een tankstation. Toch groeit het aantal locaties gestaag. Iets meer dan een jaar geleden betrad het bedrijf Prontophot de Nederlandse petrolmarkt, om in ons land zelfstandige pomphouders te benaderen of ze interesse hebben in het exploiteren van wasinstallaties voor textiel. Na één jaar staat de teller dus op vijftien stations.

Wassen

”We denken dat de machines vooral worden gebruikt om spullen schoon te maken die mensen niet graag thuis wassen, bijvoorbeeld paardendekens”, aldus salesmanager Ivo Gijsbers van de wasmachineleverancier. ”Ook voor mensen met grote hoeveelheden vuile was, bijvoorbeeld een gezin dat terugkomt van een kampeervakantie, kan het interessant zijn. Of voor restauranthouders met veel tafellinnen.”

”Een machine zorgt voor extra klanten op je station. Het is vooral geschikt voor vestigingen met een breder aanbod van diensten, zoals een broodjesafdeling en een carwash. En het is belangrijk dat er een woonwijk in de nabije omgeving zit. Als je een snelwegstation hebt, zou ik zo’n machine niet zo snel laten plaatsen. Net als bij een onbemande locatie. Er moeten voor klanten mogelijkheden zijn om zich te vermaken.”

Shopomzet

”Gebruikers van de wasmachines zijn zo’n dertig tot veertig minuten op je station. Je moet ze daarom wat kunnen bieden. Zo pak je meteen extra shopomzet. Bovendien trekt het mensen naar je station die anders misschien nooit naar je toe zouden komen.”

De wasmachines kunnen op twee verschillende manieren worden geëxploiteerd. Prontophot plaatst ze in eigen exploitatie bij een station, of de pomphouder koopt de machine en exploiteert hem zelf. Kosten bij die laatste optie zijn ongeveer veertigduizend euro. ”We gaan met de pomphouder in overleg over welke optie voor zijn station het beste is.”

Pomphouder

”Als wij zelf de machines exploiteren op het station van een pomphouder, dan doen we dat wel voor een periode van minimaal vijf jaar. Daarna kan de ondernemer beslissen om alsnog tot koop over te gaan”, legt Gijsbers uit. Als gekozen wordt voor een constructie waarbij de exploitatie wordt gedaan door de leverancier, wordt tussen beide partijen een financiële vergoeding afgesproken.

Om het wassen mogelijk te maken, moet een ruimte op het buitenterrein worden vrijgemaakt van 2,5×4 meter. Daarnaast moet er een stroomtoevoer zijn, evenals een aan- en afvoermogelijkheid voor het water. De leverancier gaat uit van ongeveer 250 tot 300 unieke gebruikers per maand per station, al kan dat per vestiging iets afwijken, en hanteert prijzen van vier euro voor een wasbeurt van acht kilo en acht euro voor een wassing van achttien kilo. Voor het drogen komt er nog één euro bij. Klanten hoeven geen eigen wasmiddel mee te nemen.

Total

Het station van Van Weelde is dus zeker niet de enige plek waar klanten hun textiel kunnen wassen. Ook Total Jongeneel in Den Haag biedt bezoekers die mogelijkheid. ”Tevens zijn we in gesprek met het hoofdkantoor van Total Nederland om het misschien ook op een aantal van hun stations te installeren.”

Prontophot is een multinationale onderneming, die ook in andere landen wasmachines plaatst bij tankstations. ”Zo zijn er in Frankrijk al bij zevenhonderd locaties wasmogelijkheden.” Ook in onder meer Duitsland, Engeland en Ierland is het bedrijf actief.

Tom van Gurp

Lees ook: Haags station verdient aan kleren, glazenwassers en gordijnen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.