Tankstation Green Planet mikt op het ‘nieuwe tanken’ en het ‘nieuwe werken’

Zzp’ers, duurzame rijders en dagjesmensen. Dat zijn de belangrijkste klantengroepen voor Green Planet, het nieuwe, ‘groene’ tankstation dat vorige week opende in het Drentse Pesse. Pomphouder Edward Doorten was lang bezig om het mogelijk te maken, maar is erin geslaagd om voor 4 miljoen euro een vestiging neer te zetten die afwijkt van vrijwel alles wat in tankstationland tot dusver te zien was.

Ruim tien jaar heeft het geduurd voordat Doorten zijn droom kon realiseren: een tankstation dat uitblinkt in duurzaamheid en de klant op al zijn wenken bedient. “We hadden al een tankstation op eigen naam en een autobedrijf. Maar de houdbaarheid van een tankstation in het centrum van het dorp is beperkt.”

Blue One

De ondernemer was daarom op zoek naar een nieuwe vestiging. Duurzaamheid moest daarin een belangrijke rol spelen. Daarom biedt hij bij Green Planet, naast de gebruikelijke brandstoffen, ook een scala aan groene brandstoffen en energiedragers aan, met onder meer Blue One 95, Flexi Fuel E85, BDNext (biodiesel) en groengas.

Laatstgenoemde komt naar het tankstation via een kilometerslange buis, die rechtstreeks van afvalverwerker Attero komt. Groengas wordt namelijk gemaakt van afval. “De inwoners van Pesse kunnen dus bij Green Planet hun eigen afval tanken.”

Waterstof

Ook voor ‘elektrische’ rijders zijn voorzieningen aanwezig. “Daar komt waterstof straks nog bij, zodra er een markt voor is. De mogelijkheid voor lng onderzoeken we nog.” Voor trucks is ook groengas beschikbaar, net als lpg. “Daar kan de nieuwste generatie vrachtauto’s ook op rijden. Het zijn hybride-achtige auto’s die zich op zowel diesel als lpg voortbewegen.”

Doorten wil zoveel mogelijk consumenten verleiden zich duurzaam te vervoeren. “Daarom heb ik ook een kentekencheck in de shop. Daar kunnen automobilisten hun kenteken invoeren en zien welke duurzame brandstof geschikt is voor hun auto.” Op die manier wil de ondernemer de drempel om ‘groen’ te rijden verlagen. “De klant twijfelt misschien of zijn auto geschikt is voor een bepaalde duurzame brandstof. Met de kentekencheck weet je het zeker.”

Windturbine

De vormgeving van het tankstation is behoorlijk afwijkend van wat gebruikelijk is. Geen platte, rechthoekige luifel, maar een rond, schuin aflopend dak met een doorsnede van zo’n zeventig meter. Op het dak staan twee windturbines die het tankstation van stroom voorzien. “En de stroom die we niet gebruiken, gaat het net op. Daar verdienen we dus aan”, legt Doorten uit.

Het forecourt bestaat uit acht lanes voor personenauto’s en twee voor trucks. Tijdens het tanken kunnen klanten kijken naar een videowall die boven de ingang van de shop is bevestigd. Daar wil de pomphouder in de toekomst trailers van de nieuwste films laten zien.

Duurzaamheid

“Ook heb ik een samenwerking gesloten met de beheerders van natuurgebied Dwingelderveld. Als straks in het voorjaar de eerste lammetjes worden geboren, wil ik dat laten zien met behulp van een camera die aanwezig is in het dierenverblijf. Als je duurzaam staat te tanken, kun je tegelijkertijd een lammetje geboren zien worden. Dan kom je nog eens met een mooi verhaal thuis. Ik wil duurzaamheid uit de hoek van de geitenwollensokken halen. Het moet stoer en sexy zijn.”

Het tankstation ligt niet langs, maar wel vlakbij snelweg A28. Had Doorten niet graag aan de snelweg gezeten? “Nee, op deze manier kunnen we automobilisten van beide richtingen bedienen. En het publiek op de snelweg is een belangrijke klantengroep. Ook zitten we nu aan provinciale weg N375. En het dorpje Pesse ligt natuurlijk in de buurt. Bovendien hoef je je op deze manier geen zorgen te maken over de tankstationveilingen.”

Terras

Naast de duurzame rijders wil Doorten ook dagjesmensen naar Green Planet trekken. Daarom richtte hij aan de achterkant van het tankstation een terras in, waar bezoekers uitzicht hebben op het Drentse landschap en kinderen kunnen spelen op een trampoline. Bij het terras is een soort loket aanwezig waar klanten hun bestelling door kunnen geven. Daarvoor hoeven de bezoekers het tankstation dus niet in.

Ook heeft Doorten plannen voor een zogeheten ‘Nature Adventure Parc’ bij zijn tankstation. Daar moeten klanten de natuur kunnen beleven. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan klimmogelijkheden voor volwassenen. Voor kinderen is het leuk om iets met water te doen en de ouders kunnen op het naastgelegen terras iets eten en drinken.”

Zzp’ers

Een andere belangrijke klantengroep bestaat uit zzp’ers en anderen die behoefte hebben aan een werkplek. Daarom is niet alleen op de begane grond een werkruimte ingericht, maar ook op de eerste etage. Sterker nog, die is vrijwel uitsluitend bedoeld voor werkenden.

Op de begane grond is een afgesloten ruimte ingericht met zo’n vijftien werkplekken, waar je gratis koffie en thee kunt krijgen en gratis kunt kopiëren en scannen. Wie van de werkruimte gebruik wil maken, kan bij de kassa een toegangspasje kopen met een tegoed van vijf euro. Als je geen eten of drinken koopt, huur je dus voor vijf euro per dag een werkplek.

Bestelling

Wie wel van het tegoed gebruikt maakt, kan eten en drinken bestellen tijdens het werken. Er staat een scherm in de afgesloten ruimte waarop je je bestelling kunt doorgeven. Een personeelslid komt het dan brengen. “Op deze manier hoef je je laptop niet onbeheerd achter te laten en hoef je niet in de rij te staan.”

Daarnaast heeft Doorten op de eerste verdieping twintig werkplekken en negen kantoorruimtes ingericht. “Voor bijvoorbeeld vertegenwoordigers van bedrijven die in het noorden van het land geen vestiging hebben. Als zij hier acquisitie willen doen, kunnen ze Green Planet als uitvalsbasis gebruiken. En er staan kluisjes waar je je spullen in kunt bewaren, als je een paar dagen weg bent.”

Facebook

Geld vraagt hij niet voor het gebruik van de kluisjes. “Ik heb liever dat gebruikers via Facebook of Twitter laten weten dat ze bij Green Planet prettig kunnen werken. Ik geloof meer in die aanpak dan overal geld voor vragen. Als je het alleen maar doet om geld te verdienen, ga je het niet redden. We zijn misschien niet het meest rendabele tankstation, maar we hebben wel veel plezier in wat we doen. Al willen we natuurlijk wel gewoon zwarte cijfers.”

Tom van Gurp

 

 

 

 

Lees ook: 120.000 euro voor groengas bij Green Planet Pesse

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tankstation Green Planet mikt op het ‘nieuwe tanken’ en het ‘nieuwe werken’ | TankPro.nl

Tankstation Green Planet mikt op het ‘nieuwe tanken’ en het ‘nieuwe werken’

Zzp’ers, duurzame rijders en dagjesmensen. Dat zijn de belangrijkste klantengroepen voor Green Planet, het nieuwe, ‘groene’ tankstation dat vorige week opende in het Drentse Pesse. Pomphouder Edward Doorten was lang bezig om het mogelijk te maken, maar is erin geslaagd om voor 4 miljoen euro een vestiging neer te zetten die afwijkt van vrijwel alles wat in tankstationland tot dusver te zien was.

Ruim tien jaar heeft het geduurd voordat Doorten zijn droom kon realiseren: een tankstation dat uitblinkt in duurzaamheid en de klant op al zijn wenken bedient. “We hadden al een tankstation op eigen naam en een autobedrijf. Maar de houdbaarheid van een tankstation in het centrum van het dorp is beperkt.”

Blue One

De ondernemer was daarom op zoek naar een nieuwe vestiging. Duurzaamheid moest daarin een belangrijke rol spelen. Daarom biedt hij bij Green Planet, naast de gebruikelijke brandstoffen, ook een scala aan groene brandstoffen en energiedragers aan, met onder meer Blue One 95, Flexi Fuel E85, BDNext (biodiesel) en groengas.

Laatstgenoemde komt naar het tankstation via een kilometerslange buis, die rechtstreeks van afvalverwerker Attero komt. Groengas wordt namelijk gemaakt van afval. “De inwoners van Pesse kunnen dus bij Green Planet hun eigen afval tanken.”

Waterstof

Ook voor ‘elektrische’ rijders zijn voorzieningen aanwezig. “Daar komt waterstof straks nog bij, zodra er een markt voor is. De mogelijkheid voor lng onderzoeken we nog.” Voor trucks is ook groengas beschikbaar, net als lpg. “Daar kan de nieuwste generatie vrachtauto’s ook op rijden. Het zijn hybride-achtige auto’s die zich op zowel diesel als lpg voortbewegen.”

Doorten wil zoveel mogelijk consumenten verleiden zich duurzaam te vervoeren. “Daarom heb ik ook een kentekencheck in de shop. Daar kunnen automobilisten hun kenteken invoeren en zien welke duurzame brandstof geschikt is voor hun auto.” Op die manier wil de ondernemer de drempel om ‘groen’ te rijden verlagen. “De klant twijfelt misschien of zijn auto geschikt is voor een bepaalde duurzame brandstof. Met de kentekencheck weet je het zeker.”

Windturbine

De vormgeving van het tankstation is behoorlijk afwijkend van wat gebruikelijk is. Geen platte, rechthoekige luifel, maar een rond, schuin aflopend dak met een doorsnede van zo’n zeventig meter. Op het dak staan twee windturbines die het tankstation van stroom voorzien. “En de stroom die we niet gebruiken, gaat het net op. Daar verdienen we dus aan”, legt Doorten uit.

Het forecourt bestaat uit acht lanes voor personenauto’s en twee voor trucks. Tijdens het tanken kunnen klanten kijken naar een videowall die boven de ingang van de shop is bevestigd. Daar wil de pomphouder in de toekomst trailers van de nieuwste films laten zien.

Duurzaamheid

“Ook heb ik een samenwerking gesloten met de beheerders van natuurgebied Dwingelderveld. Als straks in het voorjaar de eerste lammetjes worden geboren, wil ik dat laten zien met behulp van een camera die aanwezig is in het dierenverblijf. Als je duurzaam staat te tanken, kun je tegelijkertijd een lammetje geboren zien worden. Dan kom je nog eens met een mooi verhaal thuis. Ik wil duurzaamheid uit de hoek van de geitenwollensokken halen. Het moet stoer en sexy zijn.”

Het tankstation ligt niet langs, maar wel vlakbij snelweg A28. Had Doorten niet graag aan de snelweg gezeten? “Nee, op deze manier kunnen we automobilisten van beide richtingen bedienen. En het publiek op de snelweg is een belangrijke klantengroep. Ook zitten we nu aan provinciale weg N375. En het dorpje Pesse ligt natuurlijk in de buurt. Bovendien hoef je je op deze manier geen zorgen te maken over de tankstationveilingen.”

Terras

Naast de duurzame rijders wil Doorten ook dagjesmensen naar Green Planet trekken. Daarom richtte hij aan de achterkant van het tankstation een terras in, waar bezoekers uitzicht hebben op het Drentse landschap en kinderen kunnen spelen op een trampoline. Bij het terras is een soort loket aanwezig waar klanten hun bestelling door kunnen geven. Daarvoor hoeven de bezoekers het tankstation dus niet in.

Ook heeft Doorten plannen voor een zogeheten ‘Nature Adventure Parc’ bij zijn tankstation. Daar moeten klanten de natuur kunnen beleven. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan klimmogelijkheden voor volwassenen. Voor kinderen is het leuk om iets met water te doen en de ouders kunnen op het naastgelegen terras iets eten en drinken.”

Zzp’ers

Een andere belangrijke klantengroep bestaat uit zzp’ers en anderen die behoefte hebben aan een werkplek. Daarom is niet alleen op de begane grond een werkruimte ingericht, maar ook op de eerste etage. Sterker nog, die is vrijwel uitsluitend bedoeld voor werkenden.

Op de begane grond is een afgesloten ruimte ingericht met zo’n vijftien werkplekken, waar je gratis koffie en thee kunt krijgen en gratis kunt kopiëren en scannen. Wie van de werkruimte gebruik wil maken, kan bij de kassa een toegangspasje kopen met een tegoed van vijf euro. Als je geen eten of drinken koopt, huur je dus voor vijf euro per dag een werkplek.

Bestelling

Wie wel van het tegoed gebruikt maakt, kan eten en drinken bestellen tijdens het werken. Er staat een scherm in de afgesloten ruimte waarop je je bestelling kunt doorgeven. Een personeelslid komt het dan brengen. “Op deze manier hoef je je laptop niet onbeheerd achter te laten en hoef je niet in de rij te staan.”

Daarnaast heeft Doorten op de eerste verdieping twintig werkplekken en negen kantoorruimtes ingericht. “Voor bijvoorbeeld vertegenwoordigers van bedrijven die in het noorden van het land geen vestiging hebben. Als zij hier acquisitie willen doen, kunnen ze Green Planet als uitvalsbasis gebruiken. En er staan kluisjes waar je je spullen in kunt bewaren, als je een paar dagen weg bent.”

Facebook

Geld vraagt hij niet voor het gebruik van de kluisjes. “Ik heb liever dat gebruikers via Facebook of Twitter laten weten dat ze bij Green Planet prettig kunnen werken. Ik geloof meer in die aanpak dan overal geld voor vragen. Als je het alleen maar doet om geld te verdienen, ga je het niet redden. We zijn misschien niet het meest rendabele tankstation, maar we hebben wel veel plezier in wat we doen. Al willen we natuurlijk wel gewoon zwarte cijfers.”

Tom van Gurp

 

 

 

 

Lees ook: 120.000 euro voor groengas bij Green Planet Pesse

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.