Total de Westereen wateroverlast

Friese tankshop loopt volledig onder water: ‘Het kwam door het dak heen’

Total de Westereen wateroverlast

In het Friese dorp De Westereen regende het zondag zo hard dat het water geen kant meer op kon. De shop bij het Total-tankstation van Yvonne en Bert Dijkstra stond volledig blank. “Het was gewoon absurd. Ik heb nog nooit zoveel water in korte tijd meegemaakt.”

In een tijdsbestek van ongeveer 2,5 uur viel zo’n honderd millimeter water in de woonplaats van de familie Dijkstra. Toen de twee tankstationhouders zondagochtend rond kwart over vijf wakker werden, kwam het met bakken uit de lucht. Omdat ze zelf naast het station wonen, besloten ze direct even te kijken in de shop.

Door het dak de shop in

“Het leek eerst wel goed te gaan, maar toen kwamen we de shop binnen en kwam het water vanuit de wasbak in de keuken de shop ingelopen. We hebben er snel een pomp geplaatst om het water af te voeren en met emmers hebben we geprobeerd het water naar buiten te loodsen”, vertelt Yvonne. “Daarna kwam het regenwater ook van boven door het plafond. We hebben regenpijpen op het dak die zijn aangesloten op de riolering, maar als het water niet wegloopt, komt het door de buizen weer terug. Water vindt z’n weg wel. Van ons systeemplafond bleef helemaal niks over. Die platen moesten er gewoon uit.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Waterschade De Westereen
De straten in het dorp stonden volledig blank. Foto: Yvonne Dijkstra

De twee eigenaren, die zich een hoedje schrokken van wat ze aantroffen, hebben geprobeerd te redden van er te redden viel. Ook de hulp van de dochters, die nog lagen te slapen, werd ingeroepen. “We hebben zoveel mogelijk geprobeerd te verschuiven”, aldus Yvonne. Dezelfde dag nog werd alles weer schoongemaakt en zijn zoveel mogelijk natte platen van het plafond verwijderd. Alles is inmiddels weer opgeruimd, maar de plafondplaten zitten er nog niet in. “Als je niet omhoog kijkt, zie je er niet zoveel meer van. De regenoverlast was natuurlijk wel het verhaal van de dag hier in het dorp. Veel mensen hadden er ontzettend veel last van.”

Problemen in de carwash

Toch wil Yvonne de situatie niet vergelijken met die in Limburg. “Dat is heuvelachtig, dus het water kreeg daar ook snelheid mee. Het blijft hier gelukkig allemaal bij materiaal. Hoe groot de materiaalschade is, kan ze nog niet zeggen. 4 augustus komt een expert de schade opmeten. Wel moesten veel producten weggegooid worden, omdat papieren verpakkingen bijvoorbeeld kapot gingen.

Ook de technische ruimte in de carwash kreeg het zwaar te verduren. “Er stond een hoge drukspuit in. Die dreef in het water. Je weet ook gewoon niet precies wat de schade op lange termijn is. We gaan alles melden, maar voor hetzelfde geld houden met een half jaar heel veel dingen nog op met functioneren.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Total de Westereen waterschade
De waterschade in de shop was groot. Foto: Yvonne Dijkstra

Voor tankstationondernerms die zelf ook een waterafvoer hebben die op de riolering is aangesloten, heeft Yvonne nog wel een advies. Omdat in hun geval de riolering de grote hoeveelheid water niet aankon, gaan de twee nu een een extra waterafvoer tussen de shop en het dak plaatsen. “Het is zo’n groot oppervlakte plat dak. Als je daar veel water op krijgt, is dat niet weg te krijgen. Probeer het dan zelf naar buiten te loodsen. Vooral als je op de riolering zit en het komt weer terug, zoekt het zijn weg naar binnen. Naast het station zit een sloot en we willen ervoor zorgen dat we het daar kwijt kunnen met een buis vanaf het dak bijvoorbeeld.”

Positief

Ondanks het schrikmoment denken de twee absoluut niet aan opgeven. Ook heeft de situatie wel iets positiefs opgeleverd. “Je krijgt van heel veel kanten appjes en belletjes en mensen die hun hulp aanbieden. Dat is hartstikke mooi. Toen we zondag opengingen, hadden we het meeste water er gelukkig wel weer uit.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.