Vlaggenschip van AVIA Marees opent zijn deuren

Het nieuwe Multi Traffic Point Hoorn langs de N307 bij Zwaag wordt een van de grootste foodcourts van Nederland. Het project omvat maar liefst zes foodketens, een AVIA-tankstation met laadfaciliteiten en een wasstraat. Initiatiefnemer is Dick Jan Marees, directeur van AVIA Marees. Samen nemen we een kijkje bij dit immense project in Noord-Holland.

Het foodcourt op het nieuwe bedrijventerrein Zevenhuis ligt direct bij de oprit en afrit van de Westfrisiaweg (N307), ten noorden van Hoorn. Op dit moment wordt er nog volop gewerkt om alle onderdelen van het terrein af te bouwen. De nieuwe tanklocatie van AVIA Marees opent in juli de deuren. “Het is een bijzonder interessante plek”, vertelt Marees. Op dit moment worden de laatste puntjes op de i gezet voor het tankstation begin juli open gaat. Klanten kunnen er tanken en vanaf dan ook al terecht bij twee van de zes restaurants. De eerste twee ketens die hun deuren openen zijn Subway en Spare Rib Express.

Strategische locatie

Het Multi Traffic Point ligt ten noorden van Hoorn, in de regio West-Friesland. “De ligging is voor ons vooral interessant omdat het midden in onze regio zit. De weg waaraan het ligt, is net herontwikkeld. Het gaat om de weg van A naar Z. Van Alkmaar naar Zwolle.” Die doorstroming moest echt beter, vindt Marees. Afgelopen tijd is de hele route opgewaardeerd, waaronder het stuk vanaf de A7 tot aan Enkhuizen. “Dat was altijd een hele drukke weg. Die was tweebaans en is vierbaans geworden, met ongelijkvloerse kruisingen. Ik had eigenlijk al vanaf het prille begin vertrouwen in het succes van deze locatie.”

AVIA Marees is in 2016 begonnen met de ontwikkeling van deze plek. “Toen de plannen voor de inrichting van het nieuwe industrieterrein bekend werden, was ik meteen enthousiast. Vooral de combinatie met foodpartijen en de mogelijkheid om een carwash te realiseren, spraken mij erg aan.” Dick Jan besloot de kar voor het hele project te gaan trekken. Hij ging op zoek naar partijen die geïnteresseerd waren in een plekje op het nieuwe foodcourt. “Al in een vroeg stadium was er veel belangstelling. We hebben uiteindelijk maar liefst zes foodpartijen gevonden die zich op deze locatie willen vestigen. Het gaat om Subway, FEBO, McDonald’s, Kentucky Fried Chicken en De Beren. Als laatste heeft ook Spare Rib Express zich aangemeld. Zij zullen de tankshop gaan exploiteren.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Toekomst van de shop

De invulling van de shop is een uitdaging, vertelt Marees. “De onzekerheid over de verkoop van tabak op lange termijn blijft boven de branche hangen. Ik verwacht zeker dat sigaretten op termijn uit de shop zullen verdwijnen. Dat gaat gevolgen hebben voor de sector.” De servicegraad van tankstations – ook van de shop – moet omhoog. “Je moet jezelf onderscheiden in de omgeving. Wij hebben er bewust voor gekozen om de shop niet zelf in te vullen, maar dit over te laten aan een andere partij. We moeten veranderen, meer traffic genereren. Ik geloof dat dit mogelijk is met de invulling die we nu hebben gekozen met alle partners.”

Aanbod aan brandstoffen

Vanaf juli kunnen bezoekers voor brandstof terecht bij het nieuwe AVIA-tankstation. De RVS brandstofpompen van Gilbarco werden geleverd door Mokobouw. Er zijn zes eilanden en twee speciale truck lanes. Klanten kunnen aan de pomp kiezen voor vijf producten: Euro 95, Super Plus 98, diesel, Ecosave Diesel en Ecosave Diesel met 20 procent HVO-bijmenging. “Daarnaast zijn we nog bezig met CNG. Ook gaan we beginnen met twee snellaadpalen (180 kW) en vier laadpalen van 22 kW.”

Ook waterstof vindt Marees zeker een interessante optie, maar op dit moment komt dat nog te vroeg. “Het hele vergunningstraject is een behoorlijke puzzel. Er zitten nog veel haken en ogen aan. De ontwikkelingen op het gebied van waterstof zijn natuurlijk heel interessant, maar soms is het verstandig om een pas op de plaats te maken.” De rol van de overheid is volgens Marees essentieel voor het succes van waterstof en de termijn waarop de barrières weggenomen gaan worden. “Waterstof biedt grote kansen, maar het moet nog echt van de grond komen. Er is nog wel wat werk aan de winkel voor de lichten op groen gaan.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Focus op carwash

Vanaf het eerste moment zijn er ook al plannen voor het realiseren van een wasstraat op het terrein. “Die is zoals je ziet nog niet gebouwd. We gaan komende tijd bepalen wat we precies willen en hoe dit eruit gaat zien. Het is zonder meer een aanwinst voor deze locatie en plek. Als een deel van de bezoekers van de restaurants ook komt tanken en wassen, dan zitten we hier natuurlijk perfect.”

De bezoekers van het tankstation zullen vooral een mix vormen van zakelijke en particuliere klanten, verwacht Marees. “Het is een drukke weg en een belangrijke doorvoerhaven. Veel transportbedrijven zullen hier langsrijden. De aanwezigheid van de zes foodpartijen maakt het voor deze groep interessant om wat langer te stoppen.” Daarnaast verwacht hij ook dat veel particuliere klanten af zullen komen op de foodrestaurants. “In deze regio wordt dit daardoor echt een unieke plek.”

Afronding

Op dit moment verkeert het project in de afrondende fase. De gebouwen zijn opgeleverd en worden op dit moment door de huurders zelf afgebouwd. De pompen worden geactiveerd en de producten gelost. “Vanaf juli gaan we open met het tankstation, met de Spare Rib Express in de shop en met de locatie van Subway. Daarna volgt ook de rest van de restaurants. Kortom, we zijn er bijna klaar voor.”

Dit artikel is verschenen in TankPro Magazine nummer 3. Wil je hét vakblad voor de tankstationsector voortaan in de brievenbus? Sluit dan direct een proefabonnement af en ontvang het blad 6x per jaar. 

TankPro Magazine Proberen! € 35/1 jaar - 59,.95 reguliere prijs - U ontvangt 6 print magazines - Bestel

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vlaggenschip van AVIA Marees opent zijn deuren | TankPro.nl

Vlaggenschip van AVIA Marees opent zijn deuren

Het nieuwe Multi Traffic Point Hoorn langs de N307 bij Zwaag wordt een van de grootste foodcourts van Nederland. Het project omvat maar liefst zes foodketens, een AVIA-tankstation met laadfaciliteiten en een wasstraat. Initiatiefnemer is Dick Jan Marees, directeur van AVIA Marees. Samen nemen we een kijkje bij dit immense project in Noord-Holland.

Het foodcourt op het nieuwe bedrijventerrein Zevenhuis ligt direct bij de oprit en afrit van de Westfrisiaweg (N307), ten noorden van Hoorn. Op dit moment wordt er nog volop gewerkt om alle onderdelen van het terrein af te bouwen. De nieuwe tanklocatie van AVIA Marees opent in juli de deuren. “Het is een bijzonder interessante plek”, vertelt Marees. Op dit moment worden de laatste puntjes op de i gezet voor het tankstation begin juli open gaat. Klanten kunnen er tanken en vanaf dan ook al terecht bij twee van de zes restaurants. De eerste twee ketens die hun deuren openen zijn Subway en Spare Rib Express.

Strategische locatie

Het Multi Traffic Point ligt ten noorden van Hoorn, in de regio West-Friesland. “De ligging is voor ons vooral interessant omdat het midden in onze regio zit. De weg waaraan het ligt, is net herontwikkeld. Het gaat om de weg van A naar Z. Van Alkmaar naar Zwolle.” Die doorstroming moest echt beter, vindt Marees. Afgelopen tijd is de hele route opgewaardeerd, waaronder het stuk vanaf de A7 tot aan Enkhuizen. “Dat was altijd een hele drukke weg. Die was tweebaans en is vierbaans geworden, met ongelijkvloerse kruisingen. Ik had eigenlijk al vanaf het prille begin vertrouwen in het succes van deze locatie.”

AVIA Marees is in 2016 begonnen met de ontwikkeling van deze plek. “Toen de plannen voor de inrichting van het nieuwe industrieterrein bekend werden, was ik meteen enthousiast. Vooral de combinatie met foodpartijen en de mogelijkheid om een carwash te realiseren, spraken mij erg aan.” Dick Jan besloot de kar voor het hele project te gaan trekken. Hij ging op zoek naar partijen die geïnteresseerd waren in een plekje op het nieuwe foodcourt. “Al in een vroeg stadium was er veel belangstelling. We hebben uiteindelijk maar liefst zes foodpartijen gevonden die zich op deze locatie willen vestigen. Het gaat om Subway, FEBO, McDonald’s, Kentucky Fried Chicken en De Beren. Als laatste heeft ook Spare Rib Express zich aangemeld. Zij zullen de tankshop gaan exploiteren.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Toekomst van de shop

De invulling van de shop is een uitdaging, vertelt Marees. “De onzekerheid over de verkoop van tabak op lange termijn blijft boven de branche hangen. Ik verwacht zeker dat sigaretten op termijn uit de shop zullen verdwijnen. Dat gaat gevolgen hebben voor de sector.” De servicegraad van tankstations – ook van de shop – moet omhoog. “Je moet jezelf onderscheiden in de omgeving. Wij hebben er bewust voor gekozen om de shop niet zelf in te vullen, maar dit over te laten aan een andere partij. We moeten veranderen, meer traffic genereren. Ik geloof dat dit mogelijk is met de invulling die we nu hebben gekozen met alle partners.”

Aanbod aan brandstoffen

Vanaf juli kunnen bezoekers voor brandstof terecht bij het nieuwe AVIA-tankstation. De RVS brandstofpompen van Gilbarco werden geleverd door Mokobouw. Er zijn zes eilanden en twee speciale truck lanes. Klanten kunnen aan de pomp kiezen voor vijf producten: Euro 95, Super Plus 98, diesel, Ecosave Diesel en Ecosave Diesel met 20 procent HVO-bijmenging. “Daarnaast zijn we nog bezig met CNG. Ook gaan we beginnen met twee snellaadpalen (180 kW) en vier laadpalen van 22 kW.”

Ook waterstof vindt Marees zeker een interessante optie, maar op dit moment komt dat nog te vroeg. “Het hele vergunningstraject is een behoorlijke puzzel. Er zitten nog veel haken en ogen aan. De ontwikkelingen op het gebied van waterstof zijn natuurlijk heel interessant, maar soms is het verstandig om een pas op de plaats te maken.” De rol van de overheid is volgens Marees essentieel voor het succes van waterstof en de termijn waarop de barrières weggenomen gaan worden. “Waterstof biedt grote kansen, maar het moet nog echt van de grond komen. Er is nog wel wat werk aan de winkel voor de lichten op groen gaan.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Focus op carwash

Vanaf het eerste moment zijn er ook al plannen voor het realiseren van een wasstraat op het terrein. “Die is zoals je ziet nog niet gebouwd. We gaan komende tijd bepalen wat we precies willen en hoe dit eruit gaat zien. Het is zonder meer een aanwinst voor deze locatie en plek. Als een deel van de bezoekers van de restaurants ook komt tanken en wassen, dan zitten we hier natuurlijk perfect.”

De bezoekers van het tankstation zullen vooral een mix vormen van zakelijke en particuliere klanten, verwacht Marees. “Het is een drukke weg en een belangrijke doorvoerhaven. Veel transportbedrijven zullen hier langsrijden. De aanwezigheid van de zes foodpartijen maakt het voor deze groep interessant om wat langer te stoppen.” Daarnaast verwacht hij ook dat veel particuliere klanten af zullen komen op de foodrestaurants. “In deze regio wordt dit daardoor echt een unieke plek.”

Afronding

Op dit moment verkeert het project in de afrondende fase. De gebouwen zijn opgeleverd en worden op dit moment door de huurders zelf afgebouwd. De pompen worden geactiveerd en de producten gelost. “Vanaf juli gaan we open met het tankstation, met de Spare Rib Express in de shop en met de locatie van Subway. Daarna volgt ook de rest van de restaurants. Kortom, we zijn er bijna klaar voor.”

Dit artikel is verschenen in TankPro Magazine nummer 3. Wil je hét vakblad voor de tankstationsector voortaan in de brievenbus? Sluit dan direct een proefabonnement af en ontvang het blad 6x per jaar. 

TankPro Magazine Proberen! € 35/1 jaar - 59,.95 reguliere prijs - U ontvangt 6 print magazines - Bestel

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.