Steeds minder contante betalingen, contactloos pinnen meest populair

Contactloos pinnen was in 2019 de meest gebruikte manier van betalen. Het aantal contante betalingen nam vorig jaar verder af. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank. De verwachting is dat deze trend – mede als gevolg van de coronacrisis – verder zal doorzetten.

Consumenten rekenden in 2019 een derde (32%) van hun aankopen af met contant geld. Dit is een daling ten opzichte van 2018 toen nog 37% contant werd betaald. Tweederde (67%) van de aankopen werd gepind. Steeds meer consumenten pinnen contactloos, vooral met hun pinpas. 64 procent van de pinbetalingen werd contactloos betaald.

Tieners koploper

Tussen 2018 en 2019 is het totale aantal contante betalingen door consumenten in winkels, in de horeca, tankstations, op de markt en bij dienstverleners afgenomen van 2,53 miljard betalingen (met een waarde van 34 miljard euro) naar 2,28 miljard betalingen (met een waarde van 32 miljard euro). Het aantal pinbetalingen is in deze periode gestegen van 4,28 miljard betalingen (met een waarde van 108 miljard euro) naar 4,70 miljard betalingen (met een waarde van 116 miljard euro).

Consumenten van alle leeftijden zijn in 2019 vaker gaan pinnen. Net als in 2018 zijn tieners dit jaar koploper qua groei in het aandeel pinbetalingen aan de kassa. Ook ouderen zijn hun aankopen veel vaker gaan pinnen. De toename is het sterkst bij de 55- tot 74-jarigen. Net als tieners zijn zij vooral vaker contactloos gaan betalen. 75-plussers zijn de enigen die vaker contant betalen (57% van de aankopen) dan elektronisch (43%), hoewel ook bij hen een verschuiving richting vaker pinnen zichtbaar is.

Coronacrisis

Het gebruik van contant geld door Nederlanders zal in 2020 naar verwachting verder afnemen. Naast de voortgaande digitalisering, spelen hierbij in 2020 ook de maatregelen in het kader van de coronacrisis een rol. Zo worden consumenten aangespoord om vaker contactloos te betalen om besmetting met het virus via handcontact zoveel mogelijk te voorkomen.

Banken hebben de limieten om contactloos te betalen tijdelijk verhoogd, zodat consumenten minder vaak hun pincode hoeven in te voeren. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat mensen die normaliter contant betalen nu vaker (contactloos) pinnen. Een eerste indicatie hiervan is de afname van cashopnamen bij geldautomaten met omstreeks 30% in de afgelopen weken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

 
 
 
 
 

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Steeds minder contante betalingen, contactloos pinnen meest populair | TankPro.nl

Steeds minder contante betalingen, contactloos pinnen meest populair

Contactloos pinnen was in 2019 de meest gebruikte manier van betalen. Het aantal contante betalingen nam vorig jaar verder af. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank. De verwachting is dat deze trend – mede als gevolg van de coronacrisis – verder zal doorzetten.

Onbeperkt lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad TankPro.nl.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de tankstation-, brandstof- en convenience branche.

sTART ABONNEMENT

Overzicht alle abonnementen

 
 
 
 
 

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.