Familiebedrijf Teeuwissen helpt al halve eeuw tankstations

Teeuwissen Rioolreiniging blaast dit jaar vijftig kaarsjes uit en vierde deze mijlpaal met een open dag. De onderneming is onder meer gespecialiseerd in rioolwerkzaamheden en de afvoer en behandeling van slib. Ook periodiek onderhoud van olieafscheidingsinstallaties bij wasstraten en tankstations behoort tot het takenpakket van het bedrijf uit Huizen.

Op 16 mei konden geïnteresseerden demonstraties zien en ontdekken welke werkzaamheden er door dit familiebedrijf uitgevoerd worden. De open dag werd druk bezocht. Verkoopmedewerker Robert Kos kijkt tevreden toe: “Teeuwissen Rioolreiniging is een halve eeuw geleden door Kees Teeuwissen opgericht en hij staat nog steeds aan het roer. Hij is inmiddels 73 jaar oud en wil het rustiger aandoen. Zijn drie kinderen staan klaar om de zaak over te nemen. Het blijft dus een familiebedrijf. Wat begon als een boerderij is nu uitgegroeid tot een groot bedrijfsterrein in Huizen. Er zijn uitbreidingsplannen, omdat de onderneming blijft groeien.”

Eind 2019 wordt gestart met de uitbreiding van de verwerkingsinstallaties, zodat de afvalstromen nog beter bewerkt kunnen worden. “Er zijn drie soorten afvalstromen die in evenveel bewerkingsinstallaties belanden. De eerste stroom bestaat uit olie, water en slib. Het afvalwater en slib uit wasgelegenheden behoort daartoe”, verduidelijkt Kos. “De tweede stroom bestaat uit riool-, kolken- en gemalen slib. De laatste afvalstroom bestaat uit vet, water en slib en is afkomstig van onder meer horecagelegenheden. Al deze stromen vereisen een andere manier van verwerken. Wat deze met elkaar gemeen hebben, is de dat er strenge richtlijnen gelden voor de verwerking ervan”.

Wet- en regelgeving

De slibverwerking is aan strenge wet- en regelgeving verbonden. “We moeten een hoge heffing betalen voor het reinigen van het water. Hoe schoner het water des te lager de kosten. Daarom zoeken we continu naar manieren om zo veilig en duurzaam mogelijk te werken. We zijn gespecialiseerd in de bewerking en verwerking van zogenaamd nat afval. Daarnaast maken we rioolkolken schoon. Ook externe bedrijven lossen bij ons. Oliehoudend slib is lastig te bewerken en wordt als gevaarlijk afval beschouwd. Oliehoudend slib kan thermisch gereinigd worden, waarna de reststof toegepast kan worden onder asfaltwegen of om bijvoorbeeld vuilnisbelten af te dekken. Dat is een erg nuttige toepassing. De afvalstoffen mogen niet in het milieu komen”, stelt Kos.

Teeuwissen Rioolreiniging is actief in heel Nederland. Volgens Kos is het bedrijf marktleider op het gebied van onderhoud van olieafscheiders. De meeste grote brandstofpartijen werken met het bedrijf uit Huizen samen. Slib en vuil uit wasstraten wordt ook meegenomen en bewerkt door Teeuwissen Rioolreiniging.

Vervuilingsgraad

Het bedrijf inspecteert en controleert periodiek de vervuilingsgraad van olieafscheidingsinstallaties conform de huidige wet- en regelgeving. “Dat gebeurt tijdens een halfjaarlijkse inspectie inclusief laagdiktemeting. Onze voertuigen, een combinatie van een spuit- en zuigvoertuig, halen het olie/water/slib op. Ook de vijfjaarlijkse inspectie en eventuele lekdichtheidstest behoort tot de werkzaamheden. Hiervoor is Teeuwissen zelfs als enige in Nederland Kiwa-gecertificeerd,” stelt Kos.

Sommige bedrijven maken gebruik van tanks waarin ze hun slib opslaan. “We kunnen het slib uit deze tanks uiteraard ook ophalen”, stelt uitvoerder Gijs Rebel. “Middels een computerprogramma kunnen we zien hoe vol de tank is. Als deze zeventig procent gevuld is, krijgen we een seintje dat lediging gewenst is. We kunnen de vulcyclus via grafieken volgen. Zo ontstaat een beeld hoe snel de slibputten van een bedrijf gevuld zijn. daar kun je op anticiperen. Ook het verhuren van vloeistofdichte tanks, camera-inspecties en onderhoud aan vetafscheiders behoren tot het takenpakket.”

Telemetrie

Het telemetriesysteem is in eerste instantie ontwikkeld voor het monitoren van pompputten, maar is door Teeuwissen Rioolreiniging aangepast. “De klant kan via internet meekijken en de grafieken inzien. We kunnen desgewenst de klant volledig ontzorgen door voor hen bij te houden hoe vol de putten zijn en deze vervolgens leeg te zuigen en de afvalstoffen af te laten voeren. Ook de reiniging van de coalescentiefilters kunnen we op ons nemen”, stelt Rebel. Preventief reinigen is raadzaam om acute problemen te voorkomen. Ook capaciteitsberekeningen en reparaties uitvoeren behoort tot de mogelijkheden.

Klanten kunnen rekenen op een storingsdienst die 24/7 ter plaatse is. “Waarin we ons onderscheiden is in onze dienstverlening. Je krijgt bij ons nooit ‘nee’ te horen als er sprake is van een calamiteit. Onze storingsdienst is altijd paraat. Voordat we uitrukken, proberen we op afstand te helpen. We willen onze klanten niet onnodig op kosten jagen. Als er bijvoorbeeld in de nacht of in het weekend uitgerukt moet worden, kost dat behoorlijk wat geld. Door een tijdelijke oplossing voor te stellen, kunnen we een probleem even uitstellen en overdag hulp aanbieden. We denk altijd met de klant mee”, besluit Rebel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.