Tankstation Zeijerveen langs A28 heropend in kleuren van BP

Na een verbouwing van twee maanden is het tankstation langs de A28 bij verzorgingsplaats Zeijerveen bij Assen sinds vorige week weer open. De vertrouwde kleuren van Tamoil zijn van de luifel verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor die van BP. Ook de twee andere locaties die de maatschappij tijdens de veiling wist te bemachtigen, zijn inmiddels weer in de lucht, vertelt Jacoline Poldervaart van BP. Het gaat om stations bij de verzorgingsplaatsen Smalhorst (A28) en Middelsloot (A7).

Voor een bedrag van 5,1 miljoen euro wist BP de huurrechten voor het tankstation langs de A28 bij Assen te bemachtigen. De huurperiode geldt voor 15 jaar. De verbouwing ging medio december van start en werd uitgevoerd door Ballast Nedam, vertelt Poldervaart. Waarom besloot BP tijdens de veiling een gooi te doen naar deze locatie? “Het past in onze groeiambitie ten aanzien van netwerkdekking van kwalitatief goede locaties voor brandstoffen en ons convenience/foodaanbod.”

De verbouwde locatie bij Assen beschikt over zes pompeilanden met elk twee opstelplaatsen. Er zijn drie eilanden waar twee benzines (Euro 95 en Ultimate 98) en twee diesels (diesel en Ultimate diesel) getankt kunnen worden. De overige drie pompeilanden zijn bestemd voor LPG, High Speed diesel en Adblue.

Wild Bean Café

Ook de shop is flink onder handen genomen, vertelt Poldervaart. Voortaan stappen klanten het Wild Bean Café binnen, het foodconcept van BP. “Klanten kunnen in het Wild Bean Café terecht voor verschillende soorten vers belegde broodjes (zoals Surinaamse kip), warme Panini’s of onze vernieuwde Croque Monsieur. Een koffiespecialiteit (semi-baristastijl) – altijd gebaseerd op een 100 procent arabica espresso – kan worden gecombineerd met een ruime keuze in zoete en hartige bakkerijproducten.”

De koeling biedt volgens BP ruimte aan voorverpakte producten onder het eigen WBC-label, van sappen, salades en smoothies tot aan verse yoghurt met fruit of granola. “In de warmhoudkast en in de hotpot vinden klanten het exclusieve snackassortiment van Van Dobben, aangevuld met de klassiekers zoals de gehaktstaaf.”

De veiling van tankstations langs de snelweg leidde afgelopen september tot een aantal opvallende wisselingen. Maar liefst tien van de zeventien locaties kregen uiteindelijk een nieuwe huurder. BP speelde een opvallende rol tijdens de veiling. De maatschappij wist drie nieuwe locaties te bemachtigen en er drie te behouden. In totaal zijn er in Nederland op dit moment zo’n 350 tankstations in de kleuren van BP, waarvan het merendeel bemand is.

BP wist tijdens de veiling nog een tweede locatie in Drenthe te bemachtigen, eveneens langs de A28. Het tankstation bij verzorgingsplaats Smalhorst – tussen Spier en Beilen – droeg afgelopen jaren de kleuren van Shell. Het derde tankstation betreft Middelsloot, langs de A7 ten noorden van Purmerend. Dit station werd afgelopen tijd omgebouwd van Esso naar BP.

In de schatkist

Langs de A12 bij Harmelen moest BP overigens een prominente locatie afstaan. Total betaalde in de veiling een recordbedrag van meer dan 24 miljoen euro om tankstation Bijleveld komende 15 jaar te mogen exploiteren. Goed nieuws voor de verhuurder van deze locatie, het Rijksvastgoedbedrijf. Het geld verdwijnt in de schatkist van de staat. Van al die miljoenen ziet BP niets terug, legt Poldervaart uit. “Nee, alleen de verrekening van de openstaande boekwaardes. Het gaat hier namelijk om een site die voor de tweede keer in de veiling is gekomen.” Ook BP De Veenen langs de A30 bij Ede ging overigens naar Total. Voor de huurrechten van deze locatie werd een bedrag van 7,6 miljoen euro neergeteld.

In het verleden leverden veilingen van snelwegstations weinig grote veranderingen op. Een belangrijke oorzaak hiervan was de topdeelregeling, die huidige concessiehouders voordeel geeft ten opzichte van andere geïnteresseerde partijen. Dit voordeel valt weg voor tankstations die voor de tweede keer in de veiling worden aangeboden. Dat waren er afgelopen september – tijdens de laatste veiling – in totaal tien van de zeventien.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.