Veiling tankstations Rotterdam levert 11,1 miljoen euro op

Er zijn forse bedragen neergeteld tijdens de veiling van drie tankstations in Rotterdam. In totaal leverde de veiling iets meer dan 11 miljoen euro op. Tot wisselingen leidde de internetveiling overigens niet, EG Group wist het huurrecht op alle drie de locaties te behouden.

De gemeente Rotterdam was tevreden met de opbrengst van de veiling. Voor het Texaco-station aan de Vaanweg in Rotterdam-Zuid werd 4.750.000 euro geboden door EG Group, dat dit tankstation al exploiteerde. De Esso-locatie aan de Vredenoordkade in de wijk Kralingen-Crooswijk, leverde de gemeente 3.175.000 euro op. Het andere Esso-tankstation, aan de Molenlaan in Hillegersberg (zie foto), was goed voor 3.200.000 euro. Beide Esso-vestigingen vielen sinds de overname van NRGValue eerder dit jaar ook al onder de vlag van EG Group.

Verder groeien

“We wachten nog even op de officiële bevestiging, maar zoals het eruit ziet zijn we blij deze locaties voor de komende jaren weer verder te kunnen uitbaten en verwachten we met de stations verder te kunnen groeien”, laat Koen Vroman van EG Group weten. Maarten de Vries, woordvoerder Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam: “Naast deze bedragen betalen de partijen die de tankstations exploiteren ook nog een brandstofvergoeding, die bedraagt voor dit jaar 1,11 euro per 100 liter.”

De gemeente Rotterdam organiseert eenmaal per jaar een veilingronde waarbij per keer de huurrechten van één of meerdere locaties worden geveild. Binnen een periode van 15 jaar zullen alle verhuurde tankstations die veilbaar zijn opnieuw worden uitgegeven. Dat zijn er in totaal zo’n veertig. Doel van de veiling is om ‘planologisch ongewenste locaties’ op te heffen. Ook moeten nieuwe en kleinere marktpartijen op deze manier een kans krijgen om tot de markt toe te treden. Daarnaast levert het de gemeente een marktconforme huuropbrengst op.

Huurrecht voor 15 jaar

Het huurrecht van de locaties geldt voor 15 jaar. Dit huurrecht zal worden gecombineerd met een afhankelijk recht van opstal. Op basis van de huurovereenkomst is aan de gemeente Rotterdam een uniforme huurprijs per vierkante meter verschuldigd. De retributie voor het recht van opstal wordt berekend op basis van de volumeomzet door middel van een – eveneens uniforme – vergoeding per 100 liter.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Veiling tankstations Rotterdam levert 11,1 miljoen euro op | TankPro.nl

Veiling tankstations Rotterdam levert 11,1 miljoen euro op

Er zijn forse bedragen neergeteld tijdens de veiling van drie tankstations in Rotterdam. In totaal leverde de veiling iets meer dan 11 miljoen euro op. Tot wisselingen leidde de internetveiling overigens niet, EG Group wist het huurrecht op alle drie de locaties te behouden.

De gemeente Rotterdam was tevreden met de opbrengst van de veiling. Voor het Texaco-station aan de Vaanweg in Rotterdam-Zuid werd 4.750.000 euro geboden door EG Group, dat dit tankstation al exploiteerde. De Esso-locatie aan de Vredenoordkade in de wijk Kralingen-Crooswijk, leverde de gemeente 3.175.000 euro op. Het andere Esso-tankstation, aan de Molenlaan in Hillegersberg (zie foto), was goed voor 3.200.000 euro. Beide Esso-vestigingen vielen sinds de overname van NRGValue eerder dit jaar ook al onder de vlag van EG Group.

Verder groeien

“We wachten nog even op de officiële bevestiging, maar zoals het eruit ziet zijn we blij deze locaties voor de komende jaren weer verder te kunnen uitbaten en verwachten we met de stations verder te kunnen groeien”, laat Koen Vroman van EG Group weten. Maarten de Vries, woordvoerder Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam: “Naast deze bedragen betalen de partijen die de tankstations exploiteren ook nog een brandstofvergoeding, die bedraagt voor dit jaar 1,11 euro per 100 liter.”

De gemeente Rotterdam organiseert eenmaal per jaar een veilingronde waarbij per keer de huurrechten van één of meerdere locaties worden geveild. Binnen een periode van 15 jaar zullen alle verhuurde tankstations die veilbaar zijn opnieuw worden uitgegeven. Dat zijn er in totaal zo’n veertig. Doel van de veiling is om ‘planologisch ongewenste locaties’ op te heffen. Ook moeten nieuwe en kleinere marktpartijen op deze manier een kans krijgen om tot de markt toe te treden. Daarnaast levert het de gemeente een marktconforme huuropbrengst op.

Huurrecht voor 15 jaar

Het huurrecht van de locaties geldt voor 15 jaar. Dit huurrecht zal worden gecombineerd met een afhankelijk recht van opstal. Op basis van de huurovereenkomst is aan de gemeente Rotterdam een uniforme huurprijs per vierkante meter verschuldigd. De retributie voor het recht van opstal wordt berekend op basis van de volumeomzet door middel van een – eveneens uniforme – vergoeding per 100 liter.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.