Raad van State stelt Fastned in het gelijk

De Raad van State heeft Fastned in het gelijk gesteld in het hoger beroep tegen de Nederlandse staat. De uitspraak draait om het besluit van Rijkswaterstaat waarin aan Fastned een vergunning is geweigerd voor het bouwen van een shop en toiletten bij twee van zijn laadstations. Het door de minister gevoerde besluit dat dergelijke voorzieningen niet zijn toegestaan bij laadstations langs de snelweg, is met deze uitspraak vernietigd.

Bij de zaak gaat het om twee laadstations langs de snelwegen A2 en A7 bij verzorgingsplaatsen Velder en De Horn. Volgens Fastned biedt de uitspraak ook kansen voor andere locaties. Het bedrijf hoopt dat de minister medewerking zal verlenen aan snelle realisatie van deze voor elektrische rijders belangrijke voorzieningen. Dit is in de ogen van Fastned hard nodig gezien het explosief groeiende aantal elektrische auto’s en laadsessies langs de snelweg.

De Nederlandse Staat heeft als doel gesteld dat alle nieuwe auto’s vanaf 2030 emissievrij zijn. Volwaardige snellaadstations dragen bij aan deze doelstelling, vindt het laadbedrijf. Fastned-oprichter Michiel Langezaal: “Dit is heel goed nieuws voor elektrische rijders. Zij willen ook een kop koffie drinken en naar het toilet gaan, net als mensen met een benzine-auto.”

Staatssteun

De VPR, de belangenvereniging voor zelfstandige ondernemers met een snelwegstation, liet eerder weten dat de komst van deze shops van Fastned voor ondernemers langs de snelweg niet acceptabel is. Zittenden partijen tellen aanzienlijke bedragen neer om op dit soort locaties een tankstation met shop te mogen exploiteren. Volgens de belangenvereniging is er sprake van ongeoorloofde staatssteun als Fastned hiervoor een vergunning krijgt. De VPR vreest schade voor tankstations langs de snelweg als de gevraagde aanvullende voorzieningen ook bij laadstations van Fastned worden aangeboden.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Raad van State stelt Fastned in het gelijk | TankPro.nl

Raad van State stelt Fastned in het gelijk

De Raad van State heeft Fastned in het gelijk gesteld in het hoger beroep tegen de Nederlandse staat. De uitspraak draait om het besluit van Rijkswaterstaat waarin aan Fastned een vergunning is geweigerd voor het bouwen van een shop en toiletten bij twee van zijn laadstations. Het door de minister gevoerde besluit dat dergelijke voorzieningen niet zijn toegestaan bij laadstations langs de snelweg, is met deze uitspraak vernietigd.

Bij de zaak gaat het om twee laadstations langs de snelwegen A2 en A7 bij verzorgingsplaatsen Velder en De Horn. Volgens Fastned biedt de uitspraak ook kansen voor andere locaties. Het bedrijf hoopt dat de minister medewerking zal verlenen aan snelle realisatie van deze voor elektrische rijders belangrijke voorzieningen. Dit is in de ogen van Fastned hard nodig gezien het explosief groeiende aantal elektrische auto’s en laadsessies langs de snelweg.

De Nederlandse Staat heeft als doel gesteld dat alle nieuwe auto’s vanaf 2030 emissievrij zijn. Volwaardige snellaadstations dragen bij aan deze doelstelling, vindt het laadbedrijf. Fastned-oprichter Michiel Langezaal: “Dit is heel goed nieuws voor elektrische rijders. Zij willen ook een kop koffie drinken en naar het toilet gaan, net als mensen met een benzine-auto.”

Staatssteun

De VPR, de belangenvereniging voor zelfstandige ondernemers met een snelwegstation, liet eerder weten dat de komst van deze shops van Fastned voor ondernemers langs de snelweg niet acceptabel is. Zittenden partijen tellen aanzienlijke bedragen neer om op dit soort locaties een tankstation met shop te mogen exploiteren. Volgens de belangenvereniging is er sprake van ongeoorloofde staatssteun als Fastned hiervoor een vergunning krijgt. De VPR vreest schade voor tankstations langs de snelweg als de gevraagde aanvullende voorzieningen ook bij laadstations van Fastned worden aangeboden.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.