Total versterkt positie door overnames in Noord-Brabant

Dankzij de overeenkomst met Kempen Oil heeft Total in één keer een zeer sterke positie in handen in het zuiden van Noord-Brabant. Het was een uitgelezen kans, vertelt Geert Houbrechts, Directeur Retail van Total Nederland. “Het overnemen van de vier locaties past in de groeistrategie die Total heeft uitgestippeld. We willen ons netwerk uitbreiden en toekomstbestendig maken. We kijken daarbij naar locaties in alle delen van het land waar we nog niet of onvoldoende aanwezig zijn en waar wij ons aanbod verder kunnen uitbreiden.”

Afgelopen maanden is hard gewerkt aan het ombouwen van de vier tankstations van Kempen Oil naar de kleuren van Total. Alle werkzaamheden aan het voorterrein van de locatie aan Oude Provincialeweg in Hapert zijn inmiddels afgerond, de shop staat voor komende tijd op het programma.

Tot een aantal weken geleden stond er nog Esso op de luifel, net als bij de overgenomen stations in Eersel en Bladel. Het vierde station, aan de Weijer in Hapert, ging tot december door het leven als TinQ-station. Ook daar zijn inmiddels de nieuwe kleuren van Total zichtbaar. Bij twee van de vier locaties, waaronder die aan de Oude Provincialeweg in Hapert, gaat het om een bemande locatie. De overige twee zijn omgebouwd naar Total Express. De tankstations worden alle vier gehuurd van Kempen Oil.

Bekijk hier de foto’s van de locatie in Hapert

“Buiten zijn we op alle locaties klaar met ombouwen. Op de tankstations staat inmiddels het Total-logo en ook alle pompen zijn aangepast”, vertelt Houbrechts. Het omkleuren van de locaties is in razend tempo gegaan, vertelt hij. “We werken met vaste ploegen en die weten precies hoe ze dit zo efficiënt mogelijk moeten uitvoeren. Afgelopen periode zijn zo’n driehonderd locaties aangepakt en getransformeerd naar het nieuwe concept ‘T-Air’. Het vertrouwde rood en wit van de Total-tankstations maakt plaats voor een nieuwe combi van rood en aardachtig bruin, die beter integreert in de omgeving. Bij het ombouwen van de vier stations van Kempen Oil, kwam die expertise uitstekend van pas. Klanten hebben er geen of nauwelijks hinder van ondervonden.”

Ombouwen shops

Na het aanpassen van het voorterrein, is het tijd om de shops bij twee van de vier locaties onder handen te nemen. Binnen in de shop in Hapert is alles op dit moment nog bij het oude. “We willen het aanpassen van de winkel graag in één keer goed doen. Daarom is het zaak om te kijken naar het klanttype dat vooral op deze locaties komt en hoe we met ons shopaanbod zo optimaal mogelijk in kunnen spelen op hun klantbehoeften”, zegt Houbrechts.

De shops worden ingericht volgens het actuele COSIE-shopconcept van Total. Deze shopformule is modulair opgebouwd en kan op maat van ieder tankstation worden toegepast. “Dit modulaire vind je terug van de bakery tot de muziek, van de schermen in de shop tot de meubels waarop de gasten kunnen zitten. Vanwege de sterke lokale positie van de stations, zullen we bij de keuze voor het aanbod rekening houden met de regionale wensen. In ons shopconcept is daar meer dan genoeg ruimte voor.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

In de shop van het tankstation in Hapert zijn vanmiddag vooral veel scholieren te vinden. “Daar moeten wij uiteraard op inspelen. De medewerkers van het tankstation kennen hun klanten als geen ander. Zij weten precies wie ze op bepaalde momenten van de dag kunnen verwachten. Van klanten die ‘s morgens vroeg behoefte hebben aan een goede koffie en een vers broodje tot aan schoolgaande jeugd en klanten die juist ‘s avonds langskomen.”

Klantenbinding behouden

Het is voor Total belangrijk dat het gevoel van de klanten en het contact dat ze met het personeel van het tankstation hebben, onveranderd blijft. “Die klantenbinding willen wij behouden en voortzetten. De gezichten in de shop blijven de vertrouwde mensen die er al werkten.”

Total mikt voor de toekomst niet alleen op verkoop van benzine en diesel, vertelt Houbrechts. “We willen minder afhankelijk zijn van de traditionele brandstoffen alleen. We willen ons aanbod verbreden. Met de overname in 2017 van het Nederlandse PitPoint is Total in staat haar aanwezigheid in de sector LNG, CNG/Groengas-brandstoffen aanzienlijk te vergroten. We concentreren ons daarbij met name op het vrachtvervoer en op professionele transportbedrijven. Samen willen we werken aan het verbreden van het aanbod en inspelen op de vraag naar alternatieven.”

Op één van de vier overgenomen locaties, die in Eersel, wil Total naast alle reguliere brandstoffen ook alternatieven aanbieden. “Op deze plek hebben we de meeste ruimte. We gaan hier onder meer aan de slag met CNG.” Houbrechts is enthousiast over alle op handen zijnde ontwikkelingen. “Komende tijd worden bovendien zonnepanelen geplaatst op een groot aantal Total-stations. Zonnepanelen op de luifel is een slimme keuze. Het tankstation produceert haar eigen duurzame energie, maakt gebruik van een 100 procent groene energiebron en draagt zo bij aan een duurzame wereld. Wij bekijken per vestiging hoe het met de beschikbaarheid van het licht is en of de stabiliteit van de luifel van het tankstation in orde is. Doel is om zoveel mogelijk zonnepanelen te monteren.”

Groeistrategie

Op de vraag aan Houbrechts of er komende tijd nog meer tankstations aan het netwerk worden toegevoegd, is hij helder: “We zijn zeker met een aantal zaken bezig, maar het is nog te vroeg om daar nu al mee naar buiten te treden. Doel is in elk geval om de zichtbaarheid in Nederland verder te verbeteren en het aantal tankstations, waar Total op de luifel staat, te vergroten. Dat is ook een belangrijk criterium voor grote landelijke klanten om zaken met ons te doen. Als er mooie kansen voorbijkomen, dan grijpen wij die natuurlijk zeker. Daar zijn de vier locaties van Kempen Oil een mooi voorbeeld van. Wij zijn flexibel en staan open voor iedere vorm van een partnerschap.”

Bekijk hier de foto’s van de locatie in Hapert

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.