MKB Nederland: ’Meer rekening houden met bedrijven bij wegafsluiting’

Branchevereniging MKB Nederland wil dat gemeentes meer begrip hebben voor de belangen van ondernemers bij wegafsluitingen. De belangenbehartiger van werkgevers stuurt daarom binnenkort een brief naar de plaatselijke overheden om ze op hun verantwoordelijkheid te wijzen. ”Onder meer de communicatie tijdens de werkzaamheden laat nogal eens te wensen over”, zegt Jeppe Licht namens de belangenclub. ”Dat blijkt uit ons onderzoek. Meer dan vijftig procent is ontevreden.”

MKB Nederland hield een enquête en kreeg van vierhonderd bedrijven, niet alleen tankstations, ingevulde vragenlijsten terug. ”Daaruit blijkt dat veel ondernemers last hebben van openbare werken”, aldus Licht, regiomanager Zuid-Holland bij de belangenorganisatie. ”Daarom doen we een oproep aan gemeenten om hier duidelijk beleid over te maken. Hopelijk zetten ze dit op hun agenda’s.”

Werkzaamheden

De vereniging wil ook van gemeentes horen wat ze al doen op het gebied van werkzaamheden. Kleinere gemeenten hebben vaak geen beleid geformuleerd. De grotere hebben meestal wel protocollen klaarliggen, maar daaraan ontbreekt nog weleens wat, vindt Licht.

”Wat voor ons van belang is, is onder meer dat gemeenten vooraf goed overleggen met belanghebbenden. En tijdens de werkzaamheden is de communicatie heel belangrijk. Wie is bijvoorbeeld het vaste aanspreekpunt? En wat gebeurt er als de werkzaamheden langer duren dan gepland? Na afloop is het belangrijk om goed te evalueren. Daar moeten afspraken over worden gemaakt.”

Tankstation

De marges zijn in veel branches, ook in de tankstation-sector, erg dun. Dus als een bedrijf een paar weken slecht te bereiken is voel je dat meteen, denkt de organisatie. Liquiditeit is daarom voor veel ondernemers heel belangrijk, zeker in deze tijd.

Op compensatie hoeven de ondernemers vaak niet te rekenen. Over het algemeen wordt er weinig geld uitgekeerd, als er al een vergoeding plaatsvindt. Bovendien zijn de aanvraagprocedures tijdrovend, waardoor ondernemers er soms niet eens aan beginnen. Een vaak gehanteerde drempel is vijftien procent van de jaaromzet. Dat moet je mislopen door de werkzaamheden, voordat er compensatie plaatsvindt. ”Maar het is niet makkelijk om te bewijzen dat je zoveel omzet bent kwijtgeraakt door uitsluitend gemeentelijke werken.”

Ondernemers

Licht pleit voor een menselijke maat bij gemeentelijk beleid. ”De meeste ondernemers snappen echt wel dat wegwerkzaamheden of andere openbare werken belangrijk zijn. Maar er zijn voorbeelden van ondernemers die wekenlang slecht bereikbaar zijn, vervolgens een bord op gemeentegrond zetten dat de winkel toch open is, en daar vervolgens precariobelasting over moeten betalen. Dat gaat ons te ver.”

Tom van Gurp

Lees ook: Geen compensatie voor pomphouders na nucleaire top

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

MKB Nederland: ’Meer rekening houden met bedrijven bij wegafsluiting’ | TankPro.nl

MKB Nederland: ’Meer rekening houden met bedrijven bij wegafsluiting’

Branchevereniging MKB Nederland wil dat gemeentes meer begrip hebben voor de belangen van ondernemers bij wegafsluitingen. De belangenbehartiger van werkgevers stuurt daarom binnenkort een brief naar de plaatselijke overheden om ze op hun verantwoordelijkheid te wijzen. ”Onder meer de communicatie tijdens de werkzaamheden laat nogal eens te wensen over”, zegt Jeppe Licht namens de belangenclub. ”Dat blijkt uit ons onderzoek. Meer dan vijftig procent is ontevreden.”

MKB Nederland hield een enquête en kreeg van vierhonderd bedrijven, niet alleen tankstations, ingevulde vragenlijsten terug. ”Daaruit blijkt dat veel ondernemers last hebben van openbare werken”, aldus Licht, regiomanager Zuid-Holland bij de belangenorganisatie. ”Daarom doen we een oproep aan gemeenten om hier duidelijk beleid over te maken. Hopelijk zetten ze dit op hun agenda’s.”

Werkzaamheden

De vereniging wil ook van gemeentes horen wat ze al doen op het gebied van werkzaamheden. Kleinere gemeenten hebben vaak geen beleid geformuleerd. De grotere hebben meestal wel protocollen klaarliggen, maar daaraan ontbreekt nog weleens wat, vindt Licht.

”Wat voor ons van belang is, is onder meer dat gemeenten vooraf goed overleggen met belanghebbenden. En tijdens de werkzaamheden is de communicatie heel belangrijk. Wie is bijvoorbeeld het vaste aanspreekpunt? En wat gebeurt er als de werkzaamheden langer duren dan gepland? Na afloop is het belangrijk om goed te evalueren. Daar moeten afspraken over worden gemaakt.”

Tankstation

De marges zijn in veel branches, ook in de tankstation-sector, erg dun. Dus als een bedrijf een paar weken slecht te bereiken is voel je dat meteen, denkt de organisatie. Liquiditeit is daarom voor veel ondernemers heel belangrijk, zeker in deze tijd.

Op compensatie hoeven de ondernemers vaak niet te rekenen. Over het algemeen wordt er weinig geld uitgekeerd, als er al een vergoeding plaatsvindt. Bovendien zijn de aanvraagprocedures tijdrovend, waardoor ondernemers er soms niet eens aan beginnen. Een vaak gehanteerde drempel is vijftien procent van de jaaromzet. Dat moet je mislopen door de werkzaamheden, voordat er compensatie plaatsvindt. ”Maar het is niet makkelijk om te bewijzen dat je zoveel omzet bent kwijtgeraakt door uitsluitend gemeentelijke werken.”

Ondernemers

Licht pleit voor een menselijke maat bij gemeentelijk beleid. ”De meeste ondernemers snappen echt wel dat wegwerkzaamheden of andere openbare werken belangrijk zijn. Maar er zijn voorbeelden van ondernemers die wekenlang slecht bereikbaar zijn, vervolgens een bord op gemeentegrond zetten dat de winkel toch open is, en daar vervolgens precariobelasting over moeten betalen. Dat gaat ons te ver.”

Tom van Gurp

Lees ook: Geen compensatie voor pomphouders na nucleaire top

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.