financien, geld, administratie

Geen compensatie voor pomphouders na nucleaire top

financien, geld, administratie

Tankstation-ondernemers krijgen waarschijnlijk geen compensatie voor de misgelopen omzet tijdens de nucleaire top. Diverse vestigingen moesten de deuren sluiten de afgelopen dagen en lopen daardoor veel omzet mis. Op vergoeding van de schade hoeven de ondernemers niet te rekenen. Een standaard regeling is er niet en wie toch gecompenseerd wil worden, komt terecht in tijdrovende procedures.

Afgelopen dagen hebben veel wereldleiders zich verzameld in het westen van het land, waardoor onder andere tankstations langs de A4 en de A44 een groot deel van de zondag, maandag en dinsdag dicht waren. Ook is veel automobilisten geadviseerd om thuis te blijven of een alternatieve route te kiezen.

Pomphouder

Voor BP-ondernemer Karin Kok betekende het dat haar snelweg-locatie aan de A4 enkele dagen dicht is. ”De hele verzorgingsplaats wordt hermetisch afgesloten. Ook een vlakbij gelegen restaurant moet op slot.” De Shell-vestiging aan de overkant van de snelweg mag wel openblijven.

De omzet die Kok misloopt door de sluiting, zal ze niet zomaar vergoed kunnen krijgen. ”We hebben al gehoord dat er geen schadevergoeding komt. Maar ik wil het toch proberen.”

Compensatie

Ook Total-pomphouder Emiel Koopman is verplicht zijn vestiging op slot te doen tijdens de nucleaire top, zowel op zondag als op maandag en dinsdag. Woensdagochtend om vijf uur mocht hij weer open. Koopman wil overleggen met de maatschappij of ze overgaan tot een aanvraag voor vergoeding, nu deze niet automatisch plaatsvindt. ”De overheid noemt het ondernemersrisico. Maar ik vind de afsluitingen toch allemaal een beetje overdreven.”

Woordvoerder Edmond Messchaert van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid geeft aan dat er inderdaad geen algemene regeling voor compensatie is. ”Als een ondernemer vindt dat hij zeer is benadeeld door de afsluiting, kan hij altijd een claim indienen. Er wordt dan achteraf bekeken of compensatie plaats moet vinden. Maar dan moet het wel gaan om forse verliezen. Percentages kan ik daar niet aan vast plakken. De ondernemers moeten aankloppen bij de reguliere kanalen, bijvoorbeeld de gemeenten. Het is een kwestie van maatwerk.”

Tankstation

Branchevereniging MKB Nederland vindt dat er gewoon een vergoeding moet komen. ”Als ondernemers echt schade ondervinden, en dat is hier zeker het geval, dan moet er gewoon nadeelcompensatie plaatsvinden”, zegt Jeppe Licht, regiomanager Zuid-Holland bij de belangenorganisatie. ”Sommige plekken zijn zelfs volledig afgezet. Op deze manier loop je veel omzet mis. Daar mag de overheid best rekening mee houden. Als je als ondernemer individueel probeert om een vergoeding te krijgen, kom je vaak terecht in een procedure die meer kost dan hij oplevert.”

Oliemaatschappij Shell gaat het in ieder geval niet proberen. Een CoCo-tankstation aan de Professor B.M. Teldersweg in Den Haag is al vanaf vrijdagmiddag gesloten. Woensdag mocht het station weer open. ”We gaan daar heel nuchter mee om”, zegt Shell-woordvoerder Wim van de Wiel.

Vergoeding

”Alle vestigingen moeten vroeg of laat een keer dicht, bijvoorbeeld vanwege wegwerkzaamheden. Dat is ’all in the game’. De overheid heeft aangekondigd dat we geen vergoeding krijgen en daar leggen we ons bij neer.”

Brancheorganisatie Bovag doet dat niet. Ze roepen gedupeerde pomphouders op om zich bij de vereniging te melden als ze omzet zijn misgelopen door de nucleaire top. “Indien er inderdaad schade is geleden, brengt Bovag dat graag in kaart om daarmee de landelijke overheid op haar verantwoordelijkheid te wijzen en te verzoeken de schade te vergoeden”, aldus woordvoerder Tom Huyskens.

Tom van Gurp

Lees ook: Total-station krijgt geen vergoeding voor omzetverlies door sportevenement

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.