Fred Teeven, Petra van Stijn, Ewout Klok

Staatssecretaris Teeven wil spijkermatten tegen doorrijders

Demissionair staatssecretaris Fred Teeven van Justitie en Veiligheid wil onderzoeken of het mogelijk is om bij op- en afritten bij tankstations in de grond verzonken spijkermatten aan te brengen. Deze zouden dan bij doorrijders uit het wegdek schieten en de auto van de benzinedief tot stilstand brengen.

Teeven opperde het idee op de jaarvergadering van de BETA in Vianen op dinsdag 5 juni.

Voorbeeld

De staatssecretaris had het voorbeeld van de spijkermatten uit Canada waar het kennelijk goed werkt. “Ik heb begrepen dat het aantal benzinedieven bij een tankstation met zo’n spijkermat vrijwel tot nul is gedaald. Reden om het eens nader te onderzoeken. Het mag niet zo zijn dat een benzinedief zo maar zijn gang kan blijven gaan.”

Kaalplukken

Teeven nam de gelegenheid waar om te pleiten voor een algehele verbetering van de veiligheid in en rondom het tankstation. In dat kader wil hij dat overvallers en benzinedieven sneller en meer worden kaalgeplukt. Ook blijft hij voorstander van het gebruik van een filefuik en wil hij dat benzinedieven al na twee keer justitieel worden vervolgd.

Beloning

Om de ‘levensader van de economie’ verder te beschermen wil Teeven dat er een duidelijke, uniforme uitwisseling van dadergegevens komt tussen pomphouders en politie. Hij staat ook vierkant achter de beloningen die de BETA betaald aan tipgevers.

Zilveren tip

De BETA gaf trouwens aan om naast de gouden tip, die direct leidt tot de aanhouding van de dader en 5000 euro oplevert, ook een zilveren tip in te stellen. De tip die indirect leidt tot de aanhouding is nu 1000 euro waard. Tijdens de jaarvergadering gaf scheidend voorzitter Ewout Klok officieel de voorzittershamer door aan de nieuwe voorzitter Petra van Stijn.

Lees ook: Nieuwe voorzitter BETA blijft vooral zichzelf

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.