Fiod inval testlab

Mogelijk fraude gepleegd met labtesten voor oliebedrijven

Foto: ILT

Er zijn aanwijzingen dat een internationaal testlaboratorium op grote schaal analyseresultaten vervalst voor bedrijven in de oliebranche. Dat meldt de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT/IOD).

Om welk bedrijf het gaat, is niet bekend gemaakt vanwege het nog lopende onderzoek. Het laboratorium levert inspecties, analyses en certificeringen aan voor bedrijven die producten ontwikkelen voor de olie-, gas-, chemicaliën- en agro-industrie, zoals brandstoffen.

Het testlaboratorium zou niet integer handelen en monsters manipuleren of analyses aanpassen, met als oogmerk ‘financieel gewin’ voor de betrokken partijen. “Gesjoemel met uitkomsten maakt dat geteste producten in werkelijkheid (veel) schadelijker voor mens en milieu kunnen zijn. Ook het (publiek-private) toezicht wordt door deze handelswijze ondermijnd”, aldus de inspectie. De olieproducten bevatten soms in werkelijkheid meer schadelijke stoffen dan aangegeven of bevatten stoffen die niet gebruikt mogen worden.

Gezondheidsrisico’s

De uitkomsten van de analyses die het testlaboratorium doet, bepalen wat de risico’s voor de gezondheid van mensen, schade of gevaren voor de leefomgeving en het milieu zijn. De integriteit van die testen van laboratoriummonsters en de onderzoeksrapporten zijn volgens de ILT/IOD dus cruciaal. Het bedrijf in kwestie is overigens niet bevoegd of geaccrediteerd om de kwaliteit van de producten zoals brandstoffen voor voertuigen te beoordelen of te borgen.

Tijdens de inval is de IOD bijgestaan door de politie, NVWA, arbeidsinspectie en FIOD. Bij doorzoekingen op twee vestigingslocaties van het bedrijf werden gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.