Benzineprijs ruim boven de 2 euro bij jaarwisseling

De benzineprijs in Nederland is in 2021 flink gestegen. In december was een liter E10 (Euro95)zo’n 40 eurocent duurder dan aan het begin van 2021. Door zorgen over de nieuwe omikronvariant van het coronavirus zijn de wereldwijde olieprijzen de laatste tijd wel wat gedaald onder hun piekniveau in oktober, maar de Nederlandse adviesprijs voor benzine eindigde het jaar rondom de 2 euro per liter.

Volgens consumentencollectief UnitedConsumers, dat dagelijks adviesprijzen bijhoudt van vijf grote oliemaatschappijen, bedraagt de gemiddelde adviesprijs eind december ruim 2,08 euro per liter. Begin 2021 was dit nog zo’n 1,68 euro. Het hoogste niveau werd vorig jaar op 18 november bereikt, toen de literprijs piekte op een record van 2,145 euro. Ook de prijzen van lpg en diesel gingen in 2021 naar niet eerder geziene niveaus.

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij diverse goedkope pompen in het noorden van het land nog steeds mogelijk om E10 rond de 1,80 euro per liter te tanken.

Marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers gaf in november 2021 al aan dat Nederland waarschijnlijk nog langere tijd met benzineprijzen rond de 2 euro per liter opgescheept zit. Hij wees erop dat de situatie op de oliemarkten na de eerste schrik door de ontdekking van omikron structureel niet echt was veranderd.

Terwijl de wereldeconomie herstelt van de coronacrisis neemt de vraag naar olie in rap tempo toe. Maar de capaciteit van olieproducenten is achtergebleven. Daarbij speelt mee dat de grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland ervoor passen om de oliekraan flink extra open te zetten. Het opvoeren van de productie gebeurt heel voorzichtig en over elke beperkte productieverhoging wordt uitgebreid vergaderd.

Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, wordt momenteel per vat verhandeld voor bijna 79 dollar. De hoogste prijs dit jaar was een kleine 87 dollar per vat en werd op 25 oktober geregistreerd. Aan het begin van 2021 lag de prijs van Brent-olie nog rond de 51 dollar per vat.

(Bron: ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke is de vaste redacteur van Carwashpro.nl. Voor TankPro schrijft ze regelmatig over stations waar je ook kunt wassen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.