Aantal elektrische auto’s in Nederland afgelopen jaar sterk toegenomen

Foto: Michael van Wijngaarden

Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen bereikte in 2020 de 292.630, een stijging van 43 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Van alle Nederlandse personenauto’s was afgelopen jaar 3,2 procent elektrisch, tegenover 2,3 procent in 2019. Dat blijkt uit de ‘Jaaranalyse 2020 Elektrisch rijden op de weg – voertuigen en laadpunten’, die werd uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).  

Van de nieuw verkochte personenauto’s was in 2020 een vierde elektrisch. Van de elektrische auto’s op de Nederlandse wegen is een deel volledig elektrisch. Vooral dat aantal steeg enorm. Er werd een stijging genoteerd van liefst 70 procent ten opzichte van eind 2019. Een ander deel van de elektrische auto’s bestaat uit plug-in hybride personenauto’s. Daarvan waren er in 2020 zo’n 14 procent meer dan in het jaar ervoor.

Oplaadpunten 

Ook het aantal reguliere (semi-)publieke oplaadpunten nam volgens de RVO sterk toe. Ten opzichte van 2019 waren er vorig jaar 28 procent meer locaties waar autobezitters hun elektrische auto konden voorzien van stroom. In totaal ging het in 2020 om zo’n 63.500 punten ten opzichte van ongeveer 50.000 in 2019. Het aantal snellaadpunten steeg tot ruim tweeduizend. Dat waren er in 2019 nog zo’n 1250. 

Daarentegen steeg het aantal personenauto’s dat op waterstof rijdt een stuk minder hard. In totaal telde het Nederlandse wagenpark er vorig jaar 390 van. Eind 2019 waren dit er nog 215. Het marktaandeel van de nieuwverkoop van deze modellen was in 2020 slechts 0,004 procent.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.