Meer automobilisten dan ooit willen overstappen op een elektrische auto

Bron: TankPro

Het aantal automobilisten dat bereid is elektrisch te gaan rijden, is volgens LeasePlan toegenomen. Uit het jaarlijkse Mobility Insights Report van het leasebedrijf blijkt dat niet eerder zoveel automobilisten de overstap naar elektrisch wilden maken. Aan het onderzoek deden ruim vijfduizend respondenten mee uit 22 verschillende landen.

Voor deze zogenaamde EVs & Sustainability-editie, die in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos tot stand kwam, werden respondenten bevraagd uit landen als Australië, Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Per land werden telkens 250 respondenten naar hun mening gevraagd. Volgens Leaseplan was die groep, op basis van geslacht en leeftijd, steeds representatief voor de bevolking van dat land.

Internationaal gezien gaf 65 procent van de respondenten aan over te willen stappen op een elektrisch voertuig (EV). In Nederland lag dat aantal iets later: 57 procent. Een derde van die Nederlandse respondenten zegt in de afgelopen drie jaar de mening ten opzichte van EV’s positief te hebben bijgesteld.

Nieuwe auto

Ook zegt volgens LeasPlan de meerderheid van de respondenten die van plan zijn om in de komende vijf jaar een nieuwe auto te kopen, een elektrische auto aan te willen schaffen. Internationaal gaat het om 61 procent, in Nederland om 53 procent. Volgens LeasePlan wijst dat op een grotere acceptatie van EV’s door automobilisten dan voorheen. Voor 47 procent van de respondenten internationaal en 41 procent in Nederland, weegt de bestrijding van klimaatverandering door een lagere CO2-uitstoot mee in die keuze.

Aan de andere kant is de belangrijkste reden om niet over te stappen op een elektrisch model de achterblijvende oplaadinfrastructuur. 51 procent van de internationale respondenten die in de komende vijf jaar een auto wil kopen, zal om die reden toch kiezen voor een diesel- of benzineauto. In Nederland ligt het anders en is volgens 58 procent van de deelnemers aan het onderzoek de hogere aankoopprijs van een elektrische auto de reden om het niet te doen. 34 procent van de Nederlanders maakt zich nog zorgen over de actieradius en kiest daarom voor een auto die rijdt op fossiele brandstof.

Laadpalen

Volgens de CEO van LeasePlan, Tex Gunning, is er opnieuw een toename zichtbaar in het aantal personen dat een steentje wil bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering, maar weerhoudt het aantal laadpalen hen om dat daadwerkelijk te doen. “Het is tijd voor actie: politici en beleidsmakers in elk van de 22 onderzochte landen zouden tegemoet moeten komen aan de publieke vraag naar een universele, betaalbare en duurzame oplaadinfrastructuur.’’

De rol van tankstations voor bijvoorbeeld het aanbieden van laadpalen werd in het onderzoek niet specifiek beschreven. Het LeasePlan Mobility Insights Report wordt jaarlijks uitgevoerd. LeasePlan beheert zo’n 1,9 miljoen voertuigen in meer dan 30 landen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.