Meer toezicht om gesjoemel met biobrandstof tegen te gaan

Foto: Pixabay

Er gaat meer en strenger gecontroleerd worden op fraude met biodiesel en andere biobrandstoffen. Dat meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw heeft onderzoek laten doen naar gesjoemel met biobrandstof na berichten van grootschalige fraude.

Bedrijven sjoemelden met groene certificaten. Daardoor werden bepaalde brandstoffen onterecht gecertificeerd als biobrandstof. Door diesel uit aardolie te mengen met diesel uit plantaardige olie en dierlijke vetten, ontstaat biobrandstof. Op gebruik hiervan is al tijden kritiek, onder meer vanwege het gebruik van palm- en soja-olie om diesel aan te lengen. Maar deze oliën zijn in 2019 niet voor biobrandstof gebruikt, meldt het kabinet, zoals is afgesproken in het klimaatakkoord.

Om dit soort fraude in de toekomst te voorkomen, moet het toezicht door de waakhond Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) en de Inspectie Leefomgeving en Transport worden opgeschroeft. Daarvoor wordt de capaciteit waar nodig uitgebreid, en mogelijk ook meer geld uitgetrokken, zegt Van Veldhoven. “Om de NEa en de ILT in staat te stellen deze rol te vervullen, borg ik voldoende middelen en menskracht”, aldus de staatssecretaris.

Ook op Europees niveau wil Van Veldhoven stappen zetten. Zij ziet wel wat in een soort biobrandstofcoalitie met landen als Duitsland, Frankrijk en Finland om informatie uit te wisselen. Gesprekken met die landen lopen al, benadrukt ze.

Miljoenenfraude

De rechtbank Overijssel veroordeelde handelaar in biodiesel Cees B. vorig jaar augustus tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De 51-jarige ondernemer uit Harderwijk heeft zich schuldig gemaakt aan witwassen en valsheid in geschrifte. Hij loog onder meer over de hoeveelheden biodiesel die zijn bedrijf op de markt bracht. Dat leverde hem miljoenen euro’s op.

De hoofdverdachte van het biodieselbedrijf uit Kampen heeft zich volgens de rechtbank samen met anderen schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en witwassen. Hierbij is over een periode van vier jaar zo’n 3 miljoen euro onttrokken aan ondernemingen waarover de hoofdverdachte zeggenschap had. Dat gebeurde door middel van verschillende constructies, waaronder het opmaken van valse facturen. Het geld werd grotendeels omgezet in onroerende zaken, waaronder in Nederland en op Bonaire.

De hoofdverdachte heeft zich daarnaast ook schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte tijdens de handel in biotickets, deze certificaten geven aan of brandstof ook echt biobrandstof is. In de biotickets stond dat door het bedrijf grote hoeveelheden biobrandstof op de Nederlandse markt waren gebracht, zonder dat dit ook echt gebeurde. Dit leverde het bedrijf ongeveer 2 miljoen euro op.

(Bron: ANP/RN)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.