Verdubbeling van het aantal cng-stations in Duitsland

Het aantal locaties waar cng kan worden getankt, verdubbelt de komende acht jaar in Duitsland. Ook het cng-wagenpark moet flink groter worden bij de oosterburen. Daartoe hebben onder andere Volkswagen en aanbieder van duurzame brandstoffen PitPoint een overeenkomst getekend. Zo moet rijden op aardgas een forse impuls krijgen.

De ondertekenaars willen het cng-wagenpark in Duitsland vertienvoudigen naar een miljoen voertuigen. Daarnaast richt het initiatief zich op de uitbreiding van het tankstation-netwerk bij de oosterburen. Het doel is om het huidige aantal van negenhonderd locaties te verhogen naar tweeduizend in 2025. De uitbreiding wordt ook in andere Europese landen gepromoot.

Total en Gazprom

Naast de Volkswagen Groep en PitPoint committeren ook andere bedrijven zich aan de uitbreiding van de Duitse cng-mobiliteit. Tot de andere ondertekenaars behoren onder meer de energieconcerns Total en Gazprom. De betrokken partijen bevestigen hiermee de doelstellingen van de in Duitsland geïnitieerde ’Ronde Tafel voor Natuurlijke Mobiliteit’, die vorig jaar door het ministerie van Economie is ingeleid.

Hierbij komen vertegenwoordigers van voertuigfabrikanten, de gasindustrie, tankstation-exploitanten, belangrijke retailklanten, vlootbedrijven en de publieke sector samen. De ondertekenaars streven ernaar om nog meer bedrijven te betrekken bij de samenwerking.

“De goede toegankelijkheid maakt aardgas een belangrijk onderdeel van onze strategie met betrekking tot milieuvriendelijke mobiliteit”, vertelt Ulrich Eichhorn, hoofd onderzoek en ontwikkeling bij Volkswagen. “Door de toevoeging van methaan uit hernieuwbare bronnen kan drijfgas geleidelijk nog groener worden. Dit maakt het ook een belangrijk onderdeel van de energierevolutie in de transportsector op de lange termijn.”

PitPoint

PitPoint bouwt en exploiteert samen met haar partners een netwerk van tankstations voor de particuliere gebruiker en voor openbaar vervoer, zoals bussen, taxi’s en veerdiensten. Daarnaast investeert PitPoint in waterstofstations en netwerken van elektrische oplaadpunten. Vorig jaar is het bedrijf in Duitsland gestart met de exploitatie van dertien cng-tankstations en het gaat zijn netwerk van ‘clean fuel’-locaties op korte termijn fors uitbreiden.

“Onze jarenlange ervaring met schoon transport en milieuvriendelijke brandstoffen maakt dat wij in Duitsland een belangrijke rol kunnen spelen als het gaat om schoon vervoer”, aldus Erik Kemink, CEO van PitPoint. “Daar past een top 3-positie op Duitse markt voor cng-/groengas-stations bij. Dit initiatief ligt dan ook in het verlengde van onze doelstelling om in 2030 honderd procent schoon vervoer gerealiseerd te hebben.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.