Branche sluit deal met overheid voor veiliger transport van lpg

De tankstationbranche heeft vorige week een overeenkomst gesloten met de overheid over het veiliger vervoeren van lpg. Voertuigen die het autogas transporteren, hebben vanaf nu allemaal een hittewerende coating. De coating heeft een vertragend effect, hetgeen hulpdiensten meer tijd geeft om in te grijpen bij een calamiteit. De deal is ondertekend door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, diverse transporteurs, de belangenverenigingen Beta, Bovag, Nove, VNPI en de Vereniging Vloeibaar Gas (VVG).

Tevens kan door het gebruik van de veiligere tankauto’s worden volstaan met een kleinere Plaatsgebonden Risicocontour rondom tankstations. Zo worden onnodige saneringen van bestaande lpg-verkooppunten voorkomen. Uit onderzoeken van TNO is namelijk gebleken dat de kwaliteit van de vulslangen en de hittewerende coating van een tankauto dusdanig is verbeterd, dat deze kleine contouren voldoende zijn. De Revi (Regeling externe veiligheid inrichtingen) is daarom aangepast voor de bestaande lpg-tankstations.

Positieve houding

Beta-voorzitter Wim van Gorsel was aanwezig bij het sluiten van de overeenkomst. Hij gaf aan een positieve houding te verwachten van gemeenten na alle tijd, geld en inspanningen die door de branche zijn geïnvesteerd op het gebied van veiligheid rondom tankstations die lpg verkopen.

Ook sprak hij zijn zorg uit over het feit dat sommige gemeenten de nu gerealiseerde ruimte voor de huidige lpg-locaties proberen terug te krijgen voor bouwprojecten, door de opslag of doorzet van lpg te beperken in de vergunning. “Dat is niet de bedoeling van het door het ministerie ingezette beleid en gaat ten koste van ondernemers en hun gedane inspanningen en investeringen”, licht hij toe.

Fiscale behandeling

De VVG voegde daaraan toe dat het autogas een belangrijke rol kan spelen bij het verduurzamen van het wegtransport. De brancheorganisatie pleitte dan ook voor een gunstigere fiscale behandeling van lpg. Ook de petrolsector zou dat toejuichen, aangezien de literverkoop van die brandstof de laatste jaren kelderde door ongunstige belastingmaatregelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Branche sluit deal met overheid voor veiliger transport van lpg | TankPro.nl

Branche sluit deal met overheid voor veiliger transport van lpg

De tankstationbranche heeft vorige week een overeenkomst gesloten met de overheid over het veiliger vervoeren van lpg. Voertuigen die het autogas transporteren, hebben vanaf nu allemaal een hittewerende coating. De coating heeft een vertragend effect, hetgeen hulpdiensten meer tijd geeft om in te grijpen bij een calamiteit. De deal is ondertekend door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, diverse transporteurs, de belangenverenigingen Beta, Bovag, Nove, VNPI en de Vereniging Vloeibaar Gas (VVG).

Tevens kan door het gebruik van de veiligere tankauto’s worden volstaan met een kleinere Plaatsgebonden Risicocontour rondom tankstations. Zo worden onnodige saneringen van bestaande lpg-verkooppunten voorkomen. Uit onderzoeken van TNO is namelijk gebleken dat de kwaliteit van de vulslangen en de hittewerende coating van een tankauto dusdanig is verbeterd, dat deze kleine contouren voldoende zijn. De Revi (Regeling externe veiligheid inrichtingen) is daarom aangepast voor de bestaande lpg-tankstations.

Positieve houding

Beta-voorzitter Wim van Gorsel was aanwezig bij het sluiten van de overeenkomst. Hij gaf aan een positieve houding te verwachten van gemeenten na alle tijd, geld en inspanningen die door de branche zijn geïnvesteerd op het gebied van veiligheid rondom tankstations die lpg verkopen.

Ook sprak hij zijn zorg uit over het feit dat sommige gemeenten de nu gerealiseerde ruimte voor de huidige lpg-locaties proberen terug te krijgen voor bouwprojecten, door de opslag of doorzet van lpg te beperken in de vergunning. “Dat is niet de bedoeling van het door het ministerie ingezette beleid en gaat ten koste van ondernemers en hun gedane inspanningen en investeringen”, licht hij toe.

Fiscale behandeling

De VVG voegde daaraan toe dat het autogas een belangrijke rol kan spelen bij het verduurzamen van het wegtransport. De brancheorganisatie pleitte dan ook voor een gunstigere fiscale behandeling van lpg. Ook de petrolsector zou dat toejuichen, aangezien de literverkoop van die brandstof de laatste jaren kelderde door ongunstige belastingmaatregelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.