Auto’s in Nederland zuiniger dan ooit

Auto’s in Nederland verbruiken minder brandstof dan ooit. De vijftig populairste nieuwe benzinewagens van 2014 verbruiken gemiddeld – volgens de folder – 4,5 liter per honderd kilometer. Ook de diesel- en hybride voertuigen zijn zuiniger dan ooit. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisaties Bovag en Rai Vereniging.

Beide verenigingen verzamelden de afgelopen tijd gegevens over het brandstofverbruik en het gewicht van nieuwverkochte auto’s. Daaruit blijkt dat voertuigen op traditionele brandstoffen steeds minder verbruiken. Bij benzine is het gemiddelde verbruik met bijna 1 liter per honderd kilometer gedaald in de afgelopen vijf jaar, terwijl het voertuiggewicht stabiel bleef.

Bij personenauto’s op diesel is het gemiddelde verbruik zelfs afgenomen met 1,5 liter per honderd kilometer in de afgelopen vijf jaar. Momenteel hebben voertuigen op diesel gemiddeld ongeveer 3,5 liter nodig om honderd kilometer af te leggen. Ook het gemiddelde gewicht nam iets af.

Hybride

Bij hybride auto’s, die zowel op traditionele brandstof kunnen rijden als op elektriciteit, wordt het gemiddelde verbruik ook steeds lager. Wel is te zien dat die daling wat afvlakte in 2014. Dit zou mede kunnen zijn veroorzaakt doordat zwaardere hybrides, zoals de Mitsubishi Outlander, in opkomst zijn. Het gemiddelde gewicht nam namelijk fors toe bij de semi-elektrische voertuigen.

Tevens blijkt dat Nederland in het afgelopen jaar in Europa nummer 1 was qua verkoop van zuinige auto’s. Niet toevallig is de gemiddelde uitstoot van Nederlandse auto’s (108 gram CO2 per kilometer) behoorlijk lager dan in de ons omringende landen. In België wordt gemiddeld 121 gram per kilometer uitgestoten. In Duitsland ligt dat aantal zelfs op 132 gram.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.