Provincies willen meer aandacht voor grenspomphouders

De zeven grensprovincies hebben de landelijke politiek gevraagd meer rekening te houden met de problemen aan de landsgrenzen. De provinciebesturen willen dat de regering bij nieuwe wetgeving standaard bekijkt wat de gevolgen zijn voor de grensregio’s. Uit recent onderzoek, in opdracht van de provincies, blijkt namelijk dat het verschil tussen Nederlands en buitenlands beleid zorgt voor zo’n 150 miljoen euro schade in de zeven provincies die naast België en Duitsland liggen.

Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door het bureau Panteia, blijkt dat de economische effecten van het huidige kabinetsbeleid groter zijn uit een eerder grenseffectenonderzoek naar voren kwam. Vooral Limburg lijdt pijn. In de meest zuidelijke provincie van ons land lopen bedrijven jaarlijks in totaal zo’n vijftig miljoen euro mis.

Tankstations

Met name tankstations hebben het moeilijk. Locaties die minder van vijf kilometer van de grens af liggen, zijn gemiddeld dertig tot veertig procent omzet kwijtgeraakt. Sommige verloren in een jaar tijd het dubbele aantal liters en hebben inmiddels personeel moeten ontslaan of zijn als onbemand tankstation verder gegaan. De Limburgse Commissaris van de Koning Theo Bovens overhandigde eerder deze week het rapport aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Ook blijkt uit recente CBS-cijfers dat de dieselverkoop in juli een nieuw dieptepunt heeft bereikt. De afzet daalde met tien procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Niet eerder was het verlies zó groot.

Accijns

Belangrijkste oorzaak van de afname is volgens brancheverenigingen het belastingbeleid van het kabinet. Door accijns- en btw-verhogingen zijn de prijzen van onder meer brandstof en tabak aanzienlijk hoger dan in België of Duitsland. Daardoor trekken veel autorijders en rokers de grens over.

Er is dan ook twijfel of de accijnsverhogingen van begin dit jaar wel zorgen voor extra inkomsten voor de schatkist, de reden dat de fiscale heffingen überhaupt zijn ingevoerd. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes houdt echter vol dat hij ongeveer 150 miljoen euro aan extra accijnzen ontvangt over het gehele jaar. Dat zei hij onlangs tijdens de Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Rechtszaak

Pomphouders hebben inmiddels besloten om naar de rechter te stappen. Zij eisen compensatie van het Rijk doordat het draaiende houden van hun tankstation door het kabinetsbeleid onmogelijk is geworden.

Tom van Gurp

Lees ook: Pomphouder confronteert VVD-Kamerlid met accijnsbeleid

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.