Beta: Schade grenspomphouders veel erger dan kabinet denkt

De evaluatie van het grensprobleem is onvolledig gedaan. Dat zegt branchevereniging Beta in een reactie op de onderzoeksresultaten van het kabinet. Volgens hen is te veel gekeken naar de totale accijnsopbrengst en is daarbij de pijn van pomphouders langs de grens te weinig belicht. De vereniging overweegt, net als Bovag, om naar de rechter te stappen.

”De evaluatie focust, onterecht, volledig op het aantal verkochte liters en dus op de accijnzen, zowel in grensstreek als landelijk. Dat is niet de juiste manier om de schade van de grenspompen te meten”, legt Edsko Schuitema van Beta uit. ”Maar dat was wel één van de doelen van deze evaluatie.”

Accijnsbeleid

In dat opzicht is volgens de brancheorganisatie het onderzoek naar de gevolgen van het accijnsbeleid van vorige maand irrelevant en waardeloos. Het deel van de evaluatie dat over de schadelijke grenseffecten gaat, gaat uit van een geheel verkeerd criterium volgens de branchevereniging.

”Namelijk de verkochte liters, in plaats van wat de grenspomphouder er nog aan verdiende. Bovendien maakt de evaluatie ook nog eens gebruik van cijfers over door diverse oliemaatschappijen verkochte liters aan de grenspompen.” Geen juiste keuze, vindt Schuitema. Hij vindt dat juist de door de grenspompen zelf verkochte liters moeten worden gehanteerd.

Onderzoek

De belangenvereniging pleit voor een nieuw onderzoek, dat op korte termijn moet plaatsvinden. Ook blijft Beta hameren op compensatie voor de gedupeerde pomphouders, de zogeheten de-minimisregeling.

”Als de overheid daar niet op korte termijn toe besluit, moeten we een procedure tegen de Staat aanspannen. Dan moet de rechter een oordeel vellen.” Op 19 juni heeft Beta een speciale sessie voor grenspomphouders, in De Kuip in Rotterdam, als onderdeel van de ledenvergadering.

Tweede Kamer

De brancheorganisatie heeft inmiddels met diverse partijen in Den Haag contact gehad en de nijpende situatie nogmaals onder de aandacht gebracht. In een later stadium volgt een debat in de Tweede Kamer over de kwestie.

Eind vorige maand concludeerde staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes dat er weliswaar sprake was een van verkoopdaling, ook aan de grens. Maar dat deze past in een meerjarige trend. Die conclusie van Wiebes deelt Beta niet.

Lees ook: Wiebes: ‘Meer inkomsten schatkist, dus geen accijnsverlaging’

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Beta: Schade grenspomphouders veel erger dan kabinet denkt”

Rob van Gestel|05.06.14|12:19

Eén van de problemen is m.i. ontstaan doordat de brancheorganisaties veel te laat zijn gaan samenwerken. Nu ook weer, Beta gaat de rechter, Bovag ook.
Met zulke grote zaken moet er gewoon één vuist zijn naar de overheid. Punt!

Rob Augustijn|10.06.14|11:48

Op uw achterruit had ook moeten staan “Nederland hoofdsponsor van mijn Volvo V60 plug in hybride”

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.