Minister Verhagen

‘In Nederland geen kartelvorming oliemaatschappijen’

Minister Verhagen

Er zijn in Nederland geen kartelafspraken tussen de grote oliemaatschappijen. Dat schrijft minister Verhagen  van Economische Zaken aan de Tweede Kramer. De minister had kamervragen gekregen naar aanleiding van vermeende kartelvorming van grote oliebedrijven in Duitsland.

Grote oliemaatschappijen in Duitsland zouden de prijzen aan de pomp bewust laag houden om zo zelfstandige concurrenten uit de markt te drukken. De Duitse kartelwaakhond ziet hierin aanleiding om een onderzoek te starten naar prijsafspraken.

Het zou gaan om Esso, Shell, BP/Aral, Jet en Total. De betrokken maatschappijen zouden op verschillende manieren hebben getracht concurrenten een hak te zetten.

‘Geen aanwijzingen’

Volgens de minister is een dergelijke situatie in Nederland niet aan de hand. “De NMa houdt de Nederlandse benzinemarkt nauwlettend in de gaten. Indien er sprake is van kartelvorming rond de benzineverkoop vormt dit een overtreding van de Mededingingswet.”

“Uit eerdere onderzoeken van de NMa naar de benzinemarkt in 2005 en 2006 zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen van dergelijke overtredingen. Vanwege het onderzoeksbelang doet de NMa evenwel geen uispraken over (mogelijk) lopende onderzoeken naar overtredingen van de Mededingingswet”, schrijft de minister aan de Kamer.

Onderzoek

Ook verwijst Verhagen naar een onderzoek over de werking van de benzinemarkt dat vorig jaar is gepubliceerd. “Een belangrijke conclusie uit dit rapport was dat de hoogte van de prijzen aan de pomp alsook de veranderingen in deze prijzen zeer sterk gecorreleerd zijn met de ruwe olieprijs op de termijnenmarkt.

Het is aan de NMa om te beoordelen of patronen of gedragingen in de markt duiden op mogelijke kartelafspraken tussen de oliemaatschappijen.”

Lees ook: Duitse oliemaatschappijen zouden prijsafspraken maken

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.