VER ontstemd over snellere afbouw bijtelling elektrische auto’s

Leaserijders proberen en masse hun bestelling van elektrische auto’s naar voren te halen zodat ze nog dit jaar worden geleverd. Ze proberen op deze manier te ontkomen aan de hogere bijtelling die in 2020 ingaat. Dat heeft voorzitter Koos Burgman van de Vereniging Elektrisch Rijders (VER) laten weten na berichtgeving van de NOS over de aanpassing van de bijtelling voor elektrische auto’s.

De VER is teleurgesteld over het Klimaatakkoord. Volgens de vereniging heeft het kabinet de voorstellen voor elektrisch rijden van de klimaattafel naast zich neergelegd. “Dat is een verlies voor het milieu, de koploperspositie van Nederland en helpt veel minder mensen richting elektrisch rijden”, zegt Burgman. “Terwijl alle landen om ons heen de stimulering sterker aanzetten gaan wij op de handrem. Het Klimaatakkoord moest zorgen dat in 2030 alleen nog elektrische auto’s nieuw verkocht worden. Met de huidige voorstellen zal dan maar 1 op de 3 verkochte auto’s elektrisch zijn.”

De snellere afbouw van het bijtellingsvoordeel voor elektrische auto’s wijkt volgens de VER af van de bestaande belastingafspraken. Dit betekent dat mensen die in dit jaar een elektrische auto hebben besteld met het oog op 4% bijtelling, 8% bijtelling gaan betalen als de auto pas in 2020 wordt geleverd. Dit zijn naar schatting meer dan 10.000 rijders omdat veel mensen nog op de levering van hun elektrische auto wachten.

Het schrappen van een groot aantal voorstellen die fossiel rijden duurder zouden maken, valt bovendien niet in de smaak bij de vereniging. De verhoging van de accijns op benzine werd onder meer weggestreept. Hierdoor wordt de benzineauto een aantrekkelijker alternatief, aldus de VER. Ook het bijna halveren van de aanschafsubsidie op elektrische auto’s voor particulieren ziet Burgman als een barrière om een EV aan te schaffen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

VER ontstemd over snellere afbouw bijtelling elektrische auto’s | TankPro.nl

VER ontstemd over snellere afbouw bijtelling elektrische auto’s

Leaserijders proberen en masse hun bestelling van elektrische auto’s naar voren te halen zodat ze nog dit jaar worden geleverd. Ze proberen op deze manier te ontkomen aan de hogere bijtelling die in 2020 ingaat. Dat heeft voorzitter Koos Burgman van de Vereniging Elektrisch Rijders (VER) laten weten na berichtgeving van de NOS over de aanpassing van de bijtelling voor elektrische auto’s.

De VER is teleurgesteld over het Klimaatakkoord. Volgens de vereniging heeft het kabinet de voorstellen voor elektrisch rijden van de klimaattafel naast zich neergelegd. “Dat is een verlies voor het milieu, de koploperspositie van Nederland en helpt veel minder mensen richting elektrisch rijden”, zegt Burgman. “Terwijl alle landen om ons heen de stimulering sterker aanzetten gaan wij op de handrem. Het Klimaatakkoord moest zorgen dat in 2030 alleen nog elektrische auto’s nieuw verkocht worden. Met de huidige voorstellen zal dan maar 1 op de 3 verkochte auto’s elektrisch zijn.”

De snellere afbouw van het bijtellingsvoordeel voor elektrische auto’s wijkt volgens de VER af van de bestaande belastingafspraken. Dit betekent dat mensen die in dit jaar een elektrische auto hebben besteld met het oog op 4% bijtelling, 8% bijtelling gaan betalen als de auto pas in 2020 wordt geleverd. Dit zijn naar schatting meer dan 10.000 rijders omdat veel mensen nog op de levering van hun elektrische auto wachten.

Het schrappen van een groot aantal voorstellen die fossiel rijden duurder zouden maken, valt bovendien niet in de smaak bij de vereniging. De verhoging van de accijns op benzine werd onder meer weggestreept. Hierdoor wordt de benzineauto een aantrekkelijker alternatief, aldus de VER. Ook het bijna halveren van de aanschafsubsidie op elektrische auto’s voor particulieren ziet Burgman als een barrière om een EV aan te schaffen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.