Autokoper moet niets meer hebben van hybride stekkerauto

De afzet van semi-elektrische stekkerauto’s is volledig ingestort. De nieuwverkopen daalden in de eerste helft van dit jaar met bijna tachtig procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daar staat tegenover dat andere auto’s op stroom het juist wel goed deden. Zowel volledig elektrische voertuigen als elektrische hybrides zonder stekker zagen de verkoop fors stijgen. Het totale aantal verkochte auto’s dat op stroom kan rijden, steeg dan ook in de eerste helft van 2017. Dat blijkt uit cijfers die de Volkskrant opvroeg bij brancheorganisatie Rai Vereniging.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden 613 stekkerhybrides verkocht, Dat is bijna tachtig procent minder dan in de eerste helft van het jaar ervoor. En ook toen werd al een flinke daling genoteerd in vergelijking met 2015. Belangrijke oorzaak van de sterke afname in de laatste anderhalf jaar is de verandering van de autobelastingen.

Bijtelling

Onder meer de gunstige bijtelling voor semi-elektrische auto’s zorgde aan het einde van 2015 voor een verkooppiek van dit type voertuig. Inmiddels worden de hybrides (waar bijvoorbeeld de Mitsubishi Outlander toe behoort) nauwelijks nog verkocht, doordat onder meer de bijtelling is gewijzigd. Alleen volledig elektrische en waterstofauto’s vallen nog in het lage percentage van vier procent.

Voertuigen die uitsluitend op stroom kunnen rijden, deden het in de eerste zes maanden van 2017 daarom ook goed in de showroom. Dit segment zag een afzetstijging van zo’n tachtig procent. Ook de hybrides zonder stekker waren populair. De verkoop hiervan verdubbelde zelfs. Het betreft auto’s die deels op stroom kunnen rijden, waarbij de benodigde elektriciteit wordt opgewekt middels bijvoorbeeld rem-energie.

Zakelijke rijder

De opkomst van elektrisch rijden werd in het afgelopen halfjaar vooral gedragen door de zakelijke automobilist. Volgens Rai Vereniging werd slechts tien procent van de e-voertuigen gekocht door een particulier. Dat de gunstige bijtellingsregels alleen voor zakelijke rijders gelden, draagt daar ongetwijfeld aan bij.

In de eerste helft van dit jaar werden 13.746 auto’s verkocht die geheel of gedeeltelijk op elektriciteit kunnen rijden. Dat was een toename van ongeveer zestig procent. In totaal werden 226.509 nieuwe personenauto’s verkocht. Elektrisch vormt dus ruim vijf procent van dat aantal.

Lees ook: Hybride auto definitief geen troetelkind meer van politiek

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Autokoper moet niets meer hebben van hybride stekkerauto”

Antoon Lenaerts|20.07.17|11:45

Het is met subsidie niet gelukt (kost geld).
Het is wachten op de belastingmaatregel (brengt geld op).
Was de beurs maar zo voorspelbaar.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Autokoper moet niets meer hebben van hybride stekkerauto | TankPro.nl

Autokoper moet niets meer hebben van hybride stekkerauto

De afzet van semi-elektrische stekkerauto’s is volledig ingestort. De nieuwverkopen daalden in de eerste helft van dit jaar met bijna tachtig procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daar staat tegenover dat andere auto’s op stroom het juist wel goed deden. Zowel volledig elektrische voertuigen als elektrische hybrides zonder stekker zagen de verkoop fors stijgen. Het totale aantal verkochte auto’s dat op stroom kan rijden, steeg dan ook in de eerste helft van 2017. Dat blijkt uit cijfers die de Volkskrant opvroeg bij brancheorganisatie Rai Vereniging.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden 613 stekkerhybrides verkocht, Dat is bijna tachtig procent minder dan in de eerste helft van het jaar ervoor. En ook toen werd al een flinke daling genoteerd in vergelijking met 2015. Belangrijke oorzaak van de sterke afname in de laatste anderhalf jaar is de verandering van de autobelastingen.

Bijtelling

Onder meer de gunstige bijtelling voor semi-elektrische auto’s zorgde aan het einde van 2015 voor een verkooppiek van dit type voertuig. Inmiddels worden de hybrides (waar bijvoorbeeld de Mitsubishi Outlander toe behoort) nauwelijks nog verkocht, doordat onder meer de bijtelling is gewijzigd. Alleen volledig elektrische en waterstofauto’s vallen nog in het lage percentage van vier procent.

Voertuigen die uitsluitend op stroom kunnen rijden, deden het in de eerste zes maanden van 2017 daarom ook goed in de showroom. Dit segment zag een afzetstijging van zo’n tachtig procent. Ook de hybrides zonder stekker waren populair. De verkoop hiervan verdubbelde zelfs. Het betreft auto’s die deels op stroom kunnen rijden, waarbij de benodigde elektriciteit wordt opgewekt middels bijvoorbeeld rem-energie.

Zakelijke rijder

De opkomst van elektrisch rijden werd in het afgelopen halfjaar vooral gedragen door de zakelijke automobilist. Volgens Rai Vereniging werd slechts tien procent van de e-voertuigen gekocht door een particulier. Dat de gunstige bijtellingsregels alleen voor zakelijke rijders gelden, draagt daar ongetwijfeld aan bij.

In de eerste helft van dit jaar werden 13.746 auto’s verkocht die geheel of gedeeltelijk op elektriciteit kunnen rijden. Dat was een toename van ongeveer zestig procent. In totaal werden 226.509 nieuwe personenauto’s verkocht. Elektrisch vormt dus ruim vijf procent van dat aantal.

Lees ook: Hybride auto definitief geen troetelkind meer van politiek

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Autokoper moet niets meer hebben van hybride stekkerauto”

Antoon Lenaerts|20.07.17|11:45

Het is met subsidie niet gelukt (kost geld).
Het is wachten op de belastingmaatregel (brengt geld op).
Was de beurs maar zo voorspelbaar.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.