EU investeert 3,5 miljoen euro in waterstof

De Europese Unie gaat de komende jaren ongeveer 3,5 miljoen euro investeren in waterstof als energiedrager van auto’s. Met dat geld moet de realisatie van een Europees netwerk van vulpunten dichterbij komen. De EU gaat onder andere tests uitvoeren met drie stations in Zweden en Finland. Daardoor moeten bedrijven en particulieren worden gestimuleerd om in de toekomst te kiezen voor een waterstof-voertuig.

Ook in andere lidstaten gaat de EU het gebruik van waterstof stimuleren, namelijk in België, Polen en Letland. Plannen om ook in Nederland activiteiten te ontplooien, zijn er op dit moment niet in Brussel.

Vulpunt

In ons land zijn op dit moment drie waterstof-vulpunten, in Amsterdam, Helmond en Rhoon. De locatie in Amsterdam wordt uitsluitend gebruikt door het plaatselijke OV-bedrijf GVB. De vestiging in Helmond, gerealiseerd door Ballast Nedam en Waterstofnet, wordt met name gebruikt door een plaatselijke transporteur.

Het station in Rhoon is op dit moment de enige die openbaar toegankelijk is. Exploitant daarvan is de Franse energiereus Air Liquide. Dat bedrijf wil in 2020 ongeveer twintig vulpunten in Nederland hebben gerealiseerd. Daarbij kijkt het bedrijf ook naar al bestaande tankstations.

Elektriciteit

Auto’s op waterstof hebben een brandstofcel aan boord. Die cel zet het getankte waterstof om in elektriciteit. Die elektrische energie wordt dan gebruikt om de auto aan te drijven. Het afvalproducten van dat proces is zuiver water.

De Nederlandse overheid ziet waterstof als een goed middel om het vervoer in Nederland te verduurzamen. Voor personenauto’s heeft het kabinet waterstof en elektriciteit aangewezen als dé aandrijvingsmethodes voor de toekomst.

Lees ook: Aanbod van auto’s op waterstof breidt steeds verder uit

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

 
 
 
 
 

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

EU investeert 3,5 miljoen euro in waterstof | TankPro.nl

EU investeert 3,5 miljoen euro in waterstof

De Europese Unie gaat de komende jaren ongeveer 3,5 miljoen euro investeren in waterstof als energiedrager van auto’s. Met dat geld moet de realisatie van een Europees netwerk van vulpunten dichterbij komen. De EU gaat onder andere tests uitvoeren met drie stations in Zweden en Finland. Daardoor moeten bedrijven en particulieren worden gestimuleerd om in de toekomst te kiezen voor een waterstof-voertuig.

Ook in andere lidstaten gaat de EU het gebruik van waterstof stimuleren, namelijk in België, Polen en Letland. Plannen om ook in Nederland activiteiten te ontplooien, zijn er op dit moment niet in Brussel.

Vulpunt

In ons land zijn op dit moment drie waterstof-vulpunten, in Amsterdam, Helmond en Rhoon. De locatie in Amsterdam wordt uitsluitend gebruikt door het plaatselijke OV-bedrijf GVB. De vestiging in Helmond, gerealiseerd door Ballast Nedam en Waterstofnet, wordt met name gebruikt door een plaatselijke transporteur.

Het station in Rhoon is op dit moment de enige die openbaar toegankelijk is. Exploitant daarvan is de Franse energiereus Air Liquide. Dat bedrijf wil in 2020 ongeveer twintig vulpunten in Nederland hebben gerealiseerd. Daarbij kijkt het bedrijf ook naar al bestaande tankstations.

Elektriciteit

Auto’s op waterstof hebben een brandstofcel aan boord. Die cel zet het getankte waterstof om in elektriciteit. Die elektrische energie wordt dan gebruikt om de auto aan te drijven. Het afvalproducten van dat proces is zuiver water.

De Nederlandse overheid ziet waterstof als een goed middel om het vervoer in Nederland te verduurzamen. Voor personenauto’s heeft het kabinet waterstof en elektriciteit aangewezen als dé aandrijvingsmethodes voor de toekomst.

Lees ook: Aanbod van auto’s op waterstof breidt steeds verder uit

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.