Grenspomphouders gaan zonder Beta en Bovag naar rechter

Ruim vijftig tankstation-ondernemers uit de grensstreek willen zonder Beta en Bovag een juridische procedure starten. De grenspomphouders hebben meer vertrouwen in hun eigen aanpak dan in de procedure die beide brancheverenigingen volgen. Voortrekker is de Limburgse pomphouder Roger Smeets. Hij geeft aan dat er inmiddels 54 ondernemers zich bereid hebben verklaard zijn initiatief te volgen. De pomphouders willen compensatie voor hun forse omzetverliezen en gaan proberen dat af te dwingen via de rechter.

In overleg met enkele juristen heeft de Limburgse pomphouder besloten om later deze maand een eigen stichting op te richten. ”Deze heeft als doel het bijstaan van getroffen ondernemers en het behartigen van hun belang”, aldus Smeets. ”Ook moeten enkele proefprocedures worden gevoerd. Daarin moet schadevergoeding worden geëist en de aansprakelijkheid van de Staat worden vastgesteld. De pomphouders kunnen zelf bestuurslid worden van de stichting en op die manier grote invloed uitoefenen op de procedure.”

Rechter

Smeets heeft advocaten Dirk van den Berg en Ianika Tzankova in de arm genomen. Ook heeft accountant Jan Joling zich aangesloten bij het initiatief. ”Om de rechter te kunnen overtuigen, moeten we kunnen aantonen welk deel van het omzetverlies nu écht is veroorzaakt door de accijnsverhogingen”, aldus Van den Berg. ”Daar kan een accountant bij helpen.”

De stichting wil dan ook zo snel mogelijk cijfers ontvangen van stations die willen deelnemen. De cijfers moeten de literverkoop, omzet, brutowinst en nettowinst weergeven over de jaren 2011, 2012, 2013 en de eerste helft van dit jaar. Ook de niet-afgeschreven investeringen op 31 december 2013, zoals dampretour-installaties, wil de stichting graag zo snel mogelijk in beeld hebben. Dit omdat die investeringen waarschijnlijk waardeloos worden door de dalende verkopen.

Accijnzen

Grenspomphouders lijden forse verliezen door de torenhoge accijnzen in ons land. De verliezen lopen bij diverse vestigingen op tot zeventig of zelfs tachtig procent in vergelijking met vorig jaar. Diverse malen is bij lokale en landelijke overheden gevraagd om compensatie. Het antwoord was echter altijd ’nee’. Om die compensatie alsnog te krijgen, stappen pomphouders nu naar de rechter.

Beta en Bovag kondigden eerder al aan een juridische procedure te starten. Hierbij worden twee paden gevolgd: het aanspannen van een kort geding voor pomphouders in acute nood en daarnaast een reguliere rechtszaak (bodemprocedure). Smeets heeft echter geen vertrouwen in die aanpak. ”Van het kort geding verwachten we weinig”, aldus Smeets. ”En de bodemprocedure duurt waarschijnlijk jaren. Zo lang kunnen we niet wachten.”

Overheid

”Wij willen procederen bij de civiele rechter en aantonen dat de overheid een onrechtmatige daad heeft gepleegd”, legt Smeets uit. ”Maar het is niet makkelijk om te bewijzen dat de verliezen veroorzaakt worden door de accijnsverhogingen. Daarom moet dat uit de cijfermatige onderbouwing blijken. We moeten aannemelijk maken dat gedupeerde ondernemers door accijnsverhogingen hun bedrijf niet meer rendabel kunnen voortzetten.” Als dat wordt aangetoond, is er een reële kans op compensatie, denkt advocaat Van den Berg.

Deze maand willen de initiatiefnemers verdere voorbereidingen treffen voor de rechtszaak, zoals het opstellen van een dagvaarding. Als alles volgens plan verloopt, moet er In maart volgend jaar een eerste zitting zijn. Daarin wordt de verdere procedure bepaald. In het najaar van 2015 moet een eerste vonnis van de rechtbank in Den Haag volgen.

Concurrentie

Smeets benadrukt dat het niet zijn bedoeling is om Beta en Bovag concurrentie aan te doen. ”Ons idee blijft om samen te werken met de brancheorganisaties. Ons doel is dan ook vooral om een volwaardige plaats aan tafel te bemachtigen bij beide organisaties en inspraak te krijgen in de te volgen strategie. Wij denken dat iedereen het meeste gebaat is bij één procedure en dat ons team van juristen daarbij een meerwaarde heeft.” Recentelijk overleg tussen Smeets en de brancheorganisaties heeft echter nog niets opgeleverd.

Beta en Bovag geven aan te betreuren dat een aantal pomphouders een eigen route kiest. ”We zijn ervan overtuigd dat onze procedure de beste is. We denken dat we samen met Smeets de meeste kans maken en hebben hem uitgenodigd om met onze procedure mee te doen. Helaas heeft hij daar niet voor gekozen. Maar dat is zijn goede recht.”

Tom van Gurp

Lees ook: Accijns-rechtszaak tegen Staat stap dichterbij door oprichten claimstichting

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Grenspomphouders gaan zonder Beta en Bovag naar rechter | TankPro.nl