One Hundred Restrooms slim urinoir

Meerdere TotalEnergies-stations krijgen toiletten die vochtgehalte bezoekers meten

Foto: One Hundred Restrooms

ONE HUNDRED restrooms brengt komend jaar toiletten naar de Nederlandse tankstationmarkt die automatisch het hydratatieniveau van de gebruikers meten. In de loop van 2023 worden de eerste TotalEnergies-stations met de ‘slimme urinoirs’ uitgerust. 

Onlangs ging het Nederlandse toilettenbedrijf een samenwerking aan met de Spaanse tech start-up Kamleon, met als doel mensen bewuster te maken van het belang van voldoende water drinken. Dat resulteerde in urinoirs met een ‘hydratatie-tracker’. Daarmee willen de bedrijven ziekten en gebeurtenissen die verband houden met een gebrek aan hydratatie voorkomen, zoals hoofdpijn, migraine en bijvoorbeeld focusverlies.

Of de bezoeker voldoende water heeft gedronken, wordt automatisch gemeten op het moment dat er in het urinoir geplast wordt. Op basis van verschillende parameters krijgt de gebruiker het resultaat na een paar seconden te zien op een scherm dat boven het urinoir wordt geïnstalleerd. Zowel de urineanalyse door het slimme urinoir als een watertappunt zijn gratis services die ONE HUNDRED aanbiedt als onderdeel van het betaalde toiletbezoek.

Automatische meting

Veel mensen drinken onvoldoende water als ze buiten de deur zijn, stellen de twee ondernemingen. Dat kan zijn omdat ze openbare toiletten vermijden wegens een gebrek aan hygiëne, of omdat zij geen water bij zich hebben. “Het is tijd voor een toiletrevolutie, waarbij een toiletbezoek een moment van well-being wordt in plaats van een stressmoment. Deze innovatie van Kamleon past perfect bij onze visie”, zei Marielle Romeijn, mede-oprichter van ONE HUNDRED, eerder.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Bezoekers kunnen gratis water tappen in de toiletruimtes. Foto: One Hundred Restrooms

Na verschillende pilots in 2021 werd het eerste slimme urinoir dit jaar geplaatst bij het treinstation Barcelona Sants. Het toilettenbedrijf en Kamleon geloven dat ‘health tracking’ onderdeel van de dagelijkse routine wordt. Ook voor de tankstationmarkt is de oplossing interessant, gelooft Romeijn. “Driver well-being is een belangrijke focus voor ons, omdat we een toiletbreak zien als een moment van well-being. We zijn altijd bezig met het zoeken naar innovaties die we kunnen toevoegen aan ons concept om extra waarde te creëren voor de bezoeker. Een hydratatiecheck is gratis en kost niet veel tijd, maar kan veel impact hebben.”

Er wordt overigens ook gewerkt aan een model voor vrouwen, legt ze uit. “Na de implementatie van de mannelijke versie staat de ontwikkeling van een vrouwelijke variant op de agenda van onze partner Kamleon. Dit wordt een soort bidet waar je op kunt zitten, met dezelfde functionaliteiten.”

Tankstations langs snelweg

De eerste slimme urinoirs in de Nederlandse tankstationbranche worden dus in 2023 geplaatst bij de wat grotere locaties van TotalEnergies langs de snelwegen, vertelt de mede-oprichter van ONE HUNDRED. “Wij verwachten daarnaast ook op korte termijn buiten Nederland met andere petrol partners te starten, waar we dan ook de slimme urinoirs gaan aanbieden.”

Begin 2021 kondigden ONE HUNDRED en TotalEnergies hun samenwerking aan. Total Aurora aan de A4 in Leiderdorp werd de eerste locatie met de nieuwe toiletruimes van het bedrijf. Ruim een jaar later zijn inmiddels zeven stations met de wc’s uitgerust. “Na een succesvolle pilot zijn we nu volop aan het uitrollen in Nederland. De komende tijd zullen wij elke week een locatie openen. Na de volledige uitrol zullen we in totaal uitkomen op dertig locaties van TotalEnergies Nederland. Wij hebben er vertrouwen in dat we in de toekomst ook in andere landen met TotalEnergies kunnen starten.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

De toiletten van One Hundred Restrooms moeten rust uitstralen. Foto: One Hundred Restrooms

Ook de gasten zijn volgens Romeijn enthousiast. “Gemiddeld halen we een bezoekerstevredenheid score van een 9.2. Daarmee behoort ons concept tot de hoogst scorende toilet ervaring langs de snelweg binnen Europa.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.